Oboseala: 7 cauze posibile și câteva remedii naturale împotriva oboselii. Simți mereu că nu ai suficient timp să faci tot ce ar trebui și în cele din urmă te trezești mereu obosit? Nu ești singura persoană care se confruntă cu această problemă; de fapt, este o condiție în care se găsesc milioane de oameni, probabil din cauza ritmurilor de viață prezente, în care timpul nu pare niciodată suficient.
Există, multe motive pentru care suntem mereu obosiți, dar cele 3 principale se referă la obiceiurile zilnice și, prin urmare, sunt ușor de contracarat:
Dieta
Nu încerca să contracarezi stresul și oboseala cu zaharuri și cofeină; vei constata că efectele stimulative durează puțin, în timp ce cele contrare mult mai mult. Adoptă o dietă sănătoasă bazată pe legume, fructe și proteine slabe.
Odihnă
Asigură-te că dormi corect și într-un mediu confortabil și relaxant.
Exercițiu
Obișnuiește-te să faci exerciții fizice în mod regulat, în fiecare zi. La început, poate părea dur, dar este esențial pentru bunăstarea corpului și a minții. Nu vei obosi mai mult, ci, dimpotrivă, vei descoperi că acumulezi din ce în ce mai multă energie. Așa cum au descoperit multe studii, de fapt, exercițiile fizice nu reduc energia generată de noi.
Fă cel puțin 40 de minute de exerciții fizice de 4 ori pe săptămână. Și ține cont: nu trebuie să faci exerciții seara pentru a nu interfera cu somnul. Cel mai potrivit moment este dimineața, dar, în orice caz, lasă câteva ore de interval între efort și timpul pentru a merge la culcare.
Deși acestea sunt cele mai frecvente cauze ale oboselii cronice, originile patologice care, ca atare, necesită intervenție medicală nu trebuie excluse.
Oboseala: iată cele mai frecvente cauze ale oboselii, care pot fi identificate în urma unui test simplu de sânge:
Anemie
Aceasta este o problemă foarte frecventă în rândul femeilor; în special a celor cu perioade menstruale foarte abundente. Este posibil să se rezolve anemia cu o dietă bogată în fier; aceasta trebuie să fie formată din abundență atât din carne, cât și din legume cu frunze verzi, închise la culoare. Dacă anemia se manifestă mai rar, atunci poate fi cauza unei deficiențe cronice; în acest caz vor fi necesare suplimente.
Deficitul de potasiu
Și în acest caz, o dietă adecvată și, eventual, suplimente, vor rezolva problema.
Diabet
Diabetul slab controlat poate da manifestări de oboseală cronică, în plus față de simptomele revelatoare; exemple: vederea încețoșată și urinarea frecventă.
Tiroida
Atât hipertiroidismul, cât și afecțiunea opusă, hipotiroidismul, pot duce la oboseală cronică. În aceste cazuri, terapia medicamentoasă și monitorizarea nivelului hormonilor tiroidieni, cu teste de sânge periodice, vor ajuta la rezolvarea problemei.
Depresie
În acest caz, oboseala apare în principal, ca urmare a pierderii poftei de mâncare care însoțește această patologie și care este responsabilă pentru o deteriorare fizică și mentală generală, dar tranzitorie.
Boli de inimă
Stadiu incipient și încă nediagnosticat. O problemă cardiacă poate avea, printre simptomele sale inițiale, răspândite și inexplicabile, și simptomul de oboseală.
Tulburări de somn
Evident, somnul insuficient sau de proastă calitate împiedică organismul să refacă energiile pierdute în timpul fazei de activitate, provocând oboseală pe scară largă.
Remedii naturale împotriva oboselii
Nutriția poate aduce o contribuție majoră la combaterea oboselii.
Dieta mediteraneană, bogată în cereale, leguminoase, pește albastru, semințe oleaginoase, legume și fructe este foarte potrivită. De asemenea, trebuie să incluzi în dieta ta alimente bogate în magneziu: mazăre, legume verzi, migdale, arahide și cacao, toate acestea sunt foarte utile în ameliorarea simptomelor oboselii.
De asemenea, asigură-te că dieta ta are un conținut scăzut de grăsimi animale; acestea promovează creșterea în greutate, care amplifică problemele de oboseală cronică.
Evită zaharurile, în special cele simple conținute în dulciuri. Pentru a avea mai multă energie în timpul zilei, mai bine ia o gustare pe bază de fructe uscate sau semințe.
Dacă nu există contraindicații, ciocolata cu un conținut de cel puțin 80% cacao pură, de asemenea poate ajuta. Este un energizant care conține teobromină și este bogat în flavonoide, care sunt antioxidanți excelenți. În plus, cacaua ridică nivelul serotoninei, hormonul dispoziției, și este deosebit de utilă în cazurile de oboseală indusă de depresie.
Remediile din plante sunt, de asemenea, utile pentru combaterea oboselii pe scară largă.
Ginseng, mai presus de toate, care este excelent pentru reducerea percepției oboselii și promovarea recuperării energiei. Rădăcinile sale sporesc rezistența fizică.
Rhodiola, o plantă tibetană folosită și împotriva tulburărilor de somn, are proprietăți excelente cardio-protectoare și anti-oboseală.
Printre semințe, cele mai utilizate sunt cele de mesteacăn, foarte utile pentru a contracara astenia și perioadele de stres intens.