Când pot mânca struguri copiii mici? Strugurii sunt fructul de toamnă prin excelență. Boabele rotunde și colorate ale strugurilor cuceresc și atrag copiii. Cu toate acestea, există câteva recomandări în privința introducerii lor în alimentație, deoarece strugurii sunt un fruct ce poate fi periculos pentru copii, în special pentru cei foarte mici.
Acum, la început de toamnă, nu este neobișnuit să vedem struguri peste tot: în supermarketuri și piețe sau direct pe masa noastră. Strugurii sunt unul dintre fructele de toamnă îndrăgite de aproape toată lumea. Acest lucru se datorează fie gustului lor dulce, a suculenței sau a aspectului acestor fructe. Un lucru e cert: odată ce ai în farfurie acest fruct, este foarte greu să-i reziști. Chiar și cei mici poftesc la acest fruct, dar mamele sunt reținute în a le oferi struguri copiilor mici. Aceasta deoarece, în ciuda proprietăților lor nutriționale diferite, strugurii pot fi potențial periculoși pentru copii.
Struguri pentru copiii mici? Când pot mânca struguri copiii mici?
Strugurii pentru copii sunt un aliment important, care nu trebuie subestimat, la fel ca toate fructele de sezon.
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), poți începe să-ți hrănești copilul cu o varietate de alimente solide – inclusiv struguri, în preparate adecvate vârstei – în jurul vârstei de 6 luni.
Cu toate acestea, deși copiii pot mânca majoritatea alimentelor din momentul în care ating jumătate de an, este important să te asiguri că mănâncă fiecare aliment în siguranță. Când vine vorba de struguri, asta înseamnă pregătirea lor în modurile corecte.
În primul rând, mamele evită să dea struguri copiilor mici pentru că există riscul de sufocare. Acesta este motivul pentru care, cel puțin până la 36 de luni, ar trebui să acorzi cea mai mare atenție atunci când vrei ca micuțul tău să mănânce acest fruct. Totuși, dacă vei dori să încerci să-i dai struguri copilului tău, va trebui să-l cureți de pieliță, să tai boabele în bucăți mici și să îndepărtezi semințele. Doar așa nu vei întâmpina probleme și vei permite copilului să se poată bucura pe deplin de toate beneficiile acestui fruct.
Ideal ar fi să începi să introduci strugurii în nutriția copiilor încă din primul an.
Deși este inofensiv, ar putea crea alergii sau dificultăți de digestie, dacă este introdus mai devreme.
De fapt, datorită formei, dimensiunii și netezimii sale, fiecare strugure ar putea deveni un potențial element de sufocare. Din păcate, sufocarea cauzată de un corp străin este una dintre principalele cauze ale mortalității infantile.
Alimentele rotunde și mai late decât căile respiratorii ale unui copil pot provoca o ocluzie la intrarea în laringe și, în consecință, o obstrucție completă a căilor respiratorii care poate deveni fatală în câteva clipe.
De aceea este important să tai strugurii în cel puțin 4 părți. Și odată tăiat strugurele, este la fel de important să îndepărtezi semințele. Un truc excelent pentru a evita orice risc de sufocare este să-i dai copilului struguri sub formă de piure. Astfel încât să-i poată înghiți fără probleme. O altă variantă este să-i combini cu iaurt sau cu o cremă de casă. Nimic mai sănătos și mai delicios pentru micii gurmanzi.
Proprietățile strugurilor
Fiind un fruct bogat în zahăr, strugurii sau sucul lor sunt o sursă excelentă de energie pentru copii. Nutriționiștii recomandă prudență atunci când se consumă struguri de masă, în special pentru cei supraponderali sau cu diabet. De fapt, acest fruct se caracterizează printr-un indice glicemic ridicat și o valoare calorică, în special carbohidrați simpli.
Printre virtuți, pe de altă parte, se numără fibrele și polifenolii. Printre aceștia se remarcă resveratrolul strugurilor roșii, care intervine în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.
Nu există un singur tip de struguri de masă. Îl poți alege pe cel care se potrivește cel mai bine gusturilor tale și ale familiei. În schimb, ai grijă să cumperi struguri ajunși în punctul potrivit de maturitate. De fapt, odată recoltat, acest fruct nu se coace, ci se deteriorează.