Tocană de iepure și mămăligă – rețetă mediteraneană

Tocană de iepure și mămăligă - recomandată și celor cu intoleranță la gluten

Tocană de iepure și mămăligă, o rețetă din bucătăria italiană recomandată și celor cu intoleranță la gluten. Acesta este cu siguranță un preparat al bunicii, un fel de mâncare unic de care să te bucuri în zilele reci de iarnă. Iepurele este gătit într-un sos bogat în roșii și arome mediteraneene.

Carnea de iepure este slabă, cu doar 118 calorii la 100 g, deci ideală într-o dietă cu conținut scăzut de calorii sau pentru cei care doresc să-și controleze greutatea. De asemenea, este destul de digerabil, datorită conținutului limitat de țesut conjunctiv. O virtute care o face optimă la toate vârstele și, de asemenea, pentru persoanele care se recuperează după o boală sau după o perioadă de oboseală. Are un conținut scăzut de colesterol (52 mg pe 100 g).

Iepurele este considerat o carne hipoalergenică: aceasta înseamnă că foarte rar proteinele sale declanșează reacții alergice. Din acest motiv este folosit în pregătirea preparatelor omogenizate pentru copiii mici.

Tocană de iepure și mămăligă

Porții: 4

Preparare: 15 minute

Gătire: 45 de minute

Ai nevoie de:

Un iepure tăiat în bucăți

200 de grame de făină de porumb fără gluten

1 morcov

1 tulpină de țelină Apio

1/2 ceapă medie

350 g pastă de tomate

3 linguri de măsline fără sâmburi

vin alb

1 linguriță amidon de porumb

cimbru

rozmarin

ulei de măsline extravirgin

sare și piper

Pregătești tocană de iepure cu mămăligă așa:

Rumenești iepurele în puțin ulei, sare și piper. Lași carnea să capete o culoare rumenie, o stropești cu vin alb după preferință și lași pe foc până se evaporă tot vinul.

Reduci focul și adaugi morcovul, ceapa și țelina tăiate în bucăți mici. Amesteci și adaugi pulpa de roșii; amesteci din nou și adaugi măslinele tocate și aproximativ o lingură de ace de rozmarin tocate și frunze de cimbru. Lași să se gătească la foc lejer, amestecând din când în când, timp de aproximativ 45 de minute, până când carnea este fiartă și fragedă.

Pentru mămăligă, pui un litru de apă la fiert și când a ajuns în punctul de fierbere, adaugi sare după gust și o lingură de ulei. Adaugi mălaiul în ploaie, amestecând continuu cu un tel, pentru a evita formarea de cocoloașe. Lași să fiarbă timp de aproximativ 45 de minute, amestecând frecvent cu o lingură de lemn, până când obții o mămăligă moale.

Dizolvi amidonul de porumb într-o jumătate de pahar de apă fierbinte și adaugi amestecul peste iepurele aproape gata. Va rezulta un sos mai catifelat. Potrivești aroma sosului cu sare și piper, dacă este necesar.

Servești iepurele cu sosul său, alături de mămăligă.

My title page contents