Cozonac cu nucă și cacao, nelipsit de pe masa de Crăciun

Cozonac cu nucă și cacao, nelipsit de pe masa de Crăciun

Cozonac cu nucă și cacao, nelipsit de pe masa de Crăciun. Încearcă-l și tu!

 

Ai nevoie pentru aluat de:

30 g drojdie

100 ml lapte

2 ouă

650 g + 50 g făină

150 g zahăr

5 g sare

5 ml esență de vanilie

5 ml esență de rom

Coaja rasă de la o portocală

250 ml lapte

150 ml ulei

Ai nevoie pentru umplutură:

300 g zahăr

300 g nucă

Albușul de la 3 ouă

70 g cacao

15 ml esență de rom

200 g stafide

1 ou pentru uns la final

 

Pregătești un cozonac cu nucă și cacao așa:

Pentru aluat: 

Amesteci 100 ml de lapte călduț cu drojdia și cu cele 50 de grame de făină. Apoi dai deoparte să fermenteze, pentru aproximativ 15 minute, într-un loc călduț și ferit de curent.

Între timp, pui într-un mixer ouăle, zahărul, sarea, esențele de rom și vanilie și coaja rasă de portocală. Le mixezi la viteză mare. Adaugi și maiaua fermentată și mixezi în continuare, dar la viteză mică de data aceasta. Poți frământa și cu mâna, dar și cu robotul. În a doua etapă de mixare, la robot, înlocuiești paletele cu cele speciale (cârligele) pentru aluat. Adaugi restul de lapte și făină și frămânți până ce aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului. Acum încorporezi cele 150 ml de ulei și frămânți până ce aluatul se desprinde cu totul de pe pereții vasului. Iei bolul cu aluat și-l acoperi cu un șervet curat. Îl lași să dospească într-un loc cald, timp de o oră.

După acest timp, împarți coca în patru părți egale, pe care le mai lași să crească pe masa unsă cu ulei. Le acoperi cu folie alimentară și le lași așa timp de 15 minute.

Pentru umplutură:

Bați spumă albușurile cu zahărul, apoi încorporezi nuca măcinată (poți pune și câteva bucățele întregi), cacaua și stafidele. Împarți umplutura obținută tot în patru părți egale.

Iei fiecare bucată de aluat și o întinzi cu mâna sau cu făcălețul pe masa bine unsă cu ulei. Întinzi cantitate egală de umplutură pe fiecare bucată de aluat întinsă și rulezi. La final împletești două câte două rulourile. Îți vor ieși 2 cozonaci. Îi așezi în tăvile pregătite în avans, unse cu ulei și tapetate cu făină. Mai lași cozonacii să dospească încă 10 minute în tăvi. Încălzește cuptorul la 165 de grade sau la foc potrivit. Ungi cozonacii cu oul bătut și îi coci timp de 55 de minute. Ai grijă, să nu se ardă!

My title page contents