Cozonac cu migdale și stafide, pentru masa de Paște

De sărbători nu trebuie să lipsească de pe masă cozonacul. Iată rețeta pentru cozonac cu migdale și stafide, pentru masa de Paște!

 

Cozonac cu migdale și stafide

Pregătire:  1½ oră

Coacere: 50 minute

 

Ai nevoie pentru cozonac cu migdale și stafide de:

500 g făină

4 linguri zahăr

30 g drojdie

200 ml lapte

1 plic de zahăr vanilat

100 g unt

1 ou întreg + 2 gălbenușuri

50 g stafide

100 g migdale mărunțite și 20 g migdale întregi

Coajă rasă de lămâie

Un praf de sare

 

Pregătești cozonacul cu migdale și stafide așa:

Cerni făina într-un castron mai larg, iar stafidele le lași să se înmoaie într-o ceașcă de apă călduță.

Separat, faci o maia din drojdie, lapte, 1 linguriță de zahăr și o lingură de făină. O lași să dospească, apoi o torni peste făină. Adaugi, pe rând, frământând după fiecare ingredient, cele 2 gălbenușuri, un praf de sare, zahărul, coaja rasă de lămâie, stafidele înmuiate și scurse bine, zahărul vanilat și untul încălzit puțin. Frămânți aluatul până se dezlipește de mâini, presari puțină făină peste el și-l lași să crească într-un loc mai cald, pentru o oră. După ce a crescut, îl împarți în trei bucăți, din care întinzi 3 foi.

Pui pe fiecare foaie câte o treime din migdalele mărunțite, rulezi fiecare foaie, apoi împletești sulurile pregătite. Așezi cozonacul într-o tavă unsă cu unt (sau poți folosi hârtie de copt, pe care o poți unge puțin cu unt), presari migdalele întregi (sau tăiate felii) și ungi cozonacul cu ou bătut. Îl coci la foc potrivit, timp de 45-50 de minute. Nu deschide cuptorul, decât în ultima parte. Lași cozonacul să se răcească în tavă, apoi îl scoți și îl feliezi. Migdalele îi vor da un aspect aparte.

My title page contents