Rețete pentru masa de Paște. Cozonac cu nucă, fraged și delicios

Cozonac cu nucă, fraged și delicios

Un cozonac cu nucă, fraged și delicios poate fi alegerea pentru masa de Paște. Fie că vă strângeți în familie, fie că aveți musafiri, un cozonac nu poate lipsi de pe o masă de sărbătoare. Și avem de unde alege: fie că e cu mac, simplu, cu stafide sau rahat, frământat de două ori sau pur și simplu deloc, rețete sunt pe toate gusturile și posibilitățile. Am ales de data aceasta un cozonac la care se aplică o dublă frământare și se folosește apă minerală în loc de lapte, tocmai pentru că aceste două ingrediente sunt secretul unu cozonac fraged.

Rețete pentru masa de Paște. Cozonac cu nucă, fraged și delicios

Ai nevoie pentru aluat de:

500 ml apă minerală

5 ouă

125 g drojdie proaspătă

1 ½ kg făină

400 g zahăr

1 esență rom

250 g smântână de casă

100 g unt

coaja rasă de la o lămâie

un praf de sare

 

Ai nevoie pentru umplutură de:

100 g stafide

5 albușuri

250 g nucă măcinată

3 linguri cacao

150 g rahat

150 g zahăr

 

Pregătești aluatul așa:

Cu o seară înainte pregătești toate ingredientele și le lași într-un loc cald, să fie toate la temperatura camerei, până a doua zi, când vei pregăti cozonacul. Cerni făina într-un lighean sau castron mai mare, faci o adâncitură în ea și pui drojdia înmuiată în puțină apă călduță. Pui și smântâna, apa minerală, esența de rom și coaja de lămâie rasă. Amesteci toate ingredientele bine și începi să frămânți, adăugând gălbenușurile frecate cu sare și cu zahărul. Acestea trebuie frecate bine, până devin spumă. Le adaugi treptat în aluatul de frământat. Trebuie să frămânți timp de 30 de minute, adăugând câte puțin unt topit. După acest timp, lași aluatul să se odihnească alte 30 de minute, după care îl iei din nou la frământat, tot timp de 30 de minute. După acest proces, lași aluatul să crească, acoperit cu un șervet curat.

Pregătești umplutura așa:

Bați spumă albușurile cu zahărul, adaugi nuca măcinată, stafidele și rahatul tăiat bucățele, cacaua. Îți vor ieși doi cozonaci. Pentru fiecare cozonac e nevoie să întinzi 2 foi. Le pui umplutură, le rulezi, apoi le împletești. Iei ușor fiecare cozonac rezultat și îl așezi în tavă, unsă cu unt și tapetată cu făină. Mai lași cozonacii să crească în tavă, apoi îi ungi cu un amestec de ou bătut cu zahăr vanilat și îi pui în cuptorul preîncălzit, la un foc potrivit, timp de 40 de minute. Apa minerală și faptul că este frământat de două ori, aceste două secrete vor face să rezulte un cozonac fraged, pufos, dar mai ales delicios.

O altă variantă pentru un aluat de bază, găsești aici!

My title page contents