Mama mea e ardeleanca. Pur sange. De la Alba Iulia. Mama a crescut si a trait mult printre unguri si sasi si uite asa a invatat muuuulte retete delicioase. Una dintre ele: cozonac unguresc sau rulada frageda cu mac sau nuca. Baigli.
Ingrediente cozonac unguresc – Baigli
- 250 g faina
- 1 lingurita zahar
- 1 varf sare
- 50 g unt moale sau 50 g unt de cocos
- 90 ml lapte caldut
- 10 grame drojdie uscata
- 2 oua
- coaja portocala/lamaie
- 10 picaturi de esenta de vanilie
Mac sau nuca – umplutura cozonac Baigli
- 50 g stafide
- 2 linguri rom
- 200 g mac sau 200 g nuca
- 5 linguri sirop de agave
- coaja portocala/lamaie
Mod de preparare cozonac Baigli:
- Mai intai, pune faina intr-un vas
- Amesteca apoi cu sarea si zaharul.
- Ulterior, adauga untul la temperatura camerei si amesteca cu draga pana ce te vei alege cu un aluat sfaramicios.
- Nu uita sa dizolvi drojdia in laptele caldut
- Apoi adauga ouale si framanta pana obtii un aluat moale si elastic.
Mod de preparare umplutura cozonac Baigli: Cum intinzi aluatul de cozonac Baigli?
- Aluatul e la caldurica.
- Umplutura iese asa: macini macul si apoi toarna peste el apa clocotita. Asa, cat sa-l acopere. Lasa la inmuiat 30 minute, dupa care il e nevoie sa il scurgi vartos.
- Intr-o cratita de teflon, pune siropul de agave, macul, coaja de portocale si de lamaie, stafidele si da-i bataie.
- Cand amestecul este omogen, stinge focul si lasa macul la racit.
Cum intinzi aluatul de cozonac Baigli?
- Pe un blat pudrat cu faina, intinde o foie de aluat. Asa cam de 1 cm.
- Apoi, cu grija, intinzi macul sau nuca pe toata suprafata foii
- Fa bine sa strangi bine capetele inspre interior. Incearca sa le lipesti.
- Apoi, ruleaza cu grija si plaseaza rulada in tava unsa cu un pic de ulei si tapetata cu hartie de cop.
- Lasi sa dospit cam o ora ( la cald)
- Baga la cuptor ( incalzit la 170 de grade).
- Lasa-l cam 30-40 de minute pana se rumeneste.
- Ca sa verifici daca e copt, fa testul scobitorii: infige o scobitoare in mijlocul ruladei – daca iese curata si fara urme de aluat crud pe ea, atunci e gata.
Sa il mancati cu bucurie!
Sursa foto – Pinterest.