Cozonac unguresc de la mama – baigli

baigli

Mama mea e ardeleanca. Pur sange. De la Alba Iulia. Mama a crescut si a trait mult printre unguri si sasi si uite asa a invatat muuuulte retete delicioase. Una dintre ele: cozonac unguresc sau rulada frageda cu mac sau nuca. Baigli.

 

Ingrediente cozonac unguresc – Baigli 

  • 250 g faina
  • 1 lingurita zahar
  • 1 varf sare
  • 50 g unt moale sau 50 g unt de cocos
  • 90 ml lapte caldut
  • 10 grame drojdie uscata
  • 2 oua
  • coaja portocala/lamaie
  • 10 picaturi de esenta de vanilie

Mac sau nuca – umplutura cozonac Baigli

  • 50 g stafide
  • 2 linguri rom
  • 200 g mac sau 200 g nuca
  • 5 linguri sirop de agave
  • coaja portocala/lamaie

 Mod de preparare cozonac Baigli:

  • Mai intai, pune faina intr-un vas
  • Amesteca apoi cu sarea si zaharul.
  • Ulterior, adauga untul la temperatura camerei si amesteca cu draga pana ce te vei alege cu un  aluat sfaramicios.
  • Nu uita sa dizolvi drojdia in laptele caldut
  • Apoi adauga ouale si framanta pana obtii un aluat moale si elastic.

 Mod de preparare umplutura cozonac Baigli: Cum intinzi aluatul de cozonac Baigli?

  • Aluatul e la caldurica.
  • Umplutura iese asa: macini macul si apoi toarna peste el apa clocotita. Asa, cat sa-l acopere. Lasa la inmuiat 30 minute, dupa care il e nevoie sa il scurgi vartos.
  • Intr-o cratita de teflon, pune siropul de agave, macul, coaja de portocale si de lamaie, stafidele si da-i bataie.
  • Cand amestecul este omogen, stinge focul si lasa macul la racit.

Cum intinzi aluatul de cozonac Baigli?

  • Pe un blat pudrat cu faina, intinde o foie de aluat. Asa cam de 1 cm.
  • Apoi, cu grija, intinzi macul sau nuca pe toata suprafata foii
  • Fa bine sa strangi bine capetele inspre interior. Incearca sa le lipesti.
  • Apoi, ruleaza cu grija si  plaseaza rulada in tava unsa cu un pic de ulei si tapetata cu hartie de cop.
  • Lasi sa dospit cam o ora ( la cald)
  • Baga la cuptor ( incalzit la 170 de grade).
  • Lasa-l cam 30-40 de minute pana se rumeneste.
  • Ca sa verifici daca e copt, fa testul scobitorii: infige o scobitoare in mijlocul ruladei – daca iese curata si fara urme de aluat crud pe ea, atunci e gata.

Sa il mancati cu bucurie!

 

 

Sursa foto – Pinterest.

My title page contents