Cât de înalt va crește copilul? Cum se calculează?

Cât de înalt va crește copilul? Cum se calculează? Cum să-ți dai seama dacă un copil crește înalt? Ce înălțime va avea? Întrebări inevitabile pentru orice proaspăt părinte. Dar este posibil să faci o predicție? Este cu siguranță posibil, cu premisa că înălțimea copilului depinde, fără îndoială, de cea a părinților.

Înălțimea, precum și alte caracteristici fizice, este de fapt scrisă de codul genetic sau de individ și este determinată de o combinație de factori ereditari. Deci, nu există nicio îndoială că, dacă tatăl sau mama sau ambii sunt destul de înalți, cel mai probabil copilul va fi și el înalt.

Cât de înalt va crește copilul? Înălțimea este genetică?

Evident, genetica joacă un rol foarte important. Confirmarea vine dintr-un nou studiu publicat în revista Nature Genetics, realizat de consorțiul internațional Giant (Genetic investigation of anthropometric traits), în colaborare cu Departamentul de Medicină Clinică și Experimentală al Universității din Pisa. Studiul a examinat datele a 250 de mii de oameni din Europa, Statele Unite, Australia.

Iată concluziile studiului:

Înălțimea depinde în proporție de aproximativ 80% de gene. Aproape șapte sute de variante genetice localizate în 400 de regiuni genetice diferite ale ADN-ului contribuie la determinarea înălțimii unui individ. Pentru restul de 20%, înălțimea este determinată de factorii de mediu. În ultimele generații, indivizii au devenit din ce în ce mai înalți datorită îmbunătățirii stilului de viață, de la o dietă din ce în ce mai bogată în nutrienți esențiali pentru dezvoltarea oaselor până la o îngrijire mai mare a infecțiilor care pot încetini creșterea dacă sunt neglijate.

Cum vezi dacă un copil crește înalt?

Prin urmare, este posibil să prezicem dacă un copil va deveni mai mult sau mai puțin înalt observând înălțimea părinților. În schimb, nu putem trece dincolo de simple predicții și cu atât mai puțin de ideea că înălțimea adultului corespunde de două ori cu cea pe care o are copilul la doi ani este valabilă.

În plus, nici măcar înălțimea pe care o are copilul la naștere nu poate fi folosită ca indicator realist. Dacă copilul este mic la naștere, acest lucru nu înseamnă că va fi mic și ca adult. Dacă un copil este predispus genetic, poate crește foarte înalt, chiar dacă a fost mic la naștere.

Problema poate afecta doar nou-născuții foarte mici, care au avut o creștere intrauterină inadecvată. Astfel, 15-20% dintre ei rămân de statură mică, în comparație cu media restului populației chiar și la adulți.

Cum să știi ce înălțime va avea copilul când va fi adult?

Cum afli dacă un copil crește înalt? Pentru a-ți face o idee mai precisă despre înălțimea probabilă pe care o va avea copilul, poți utiliza formula lui Tanner:

  • la bărbați: înălțimea tatălui + înălțimea mamei + 13/ 2
  • la femei: înălțimea tatălui + înălțimea mamei -13/2

Rezultatul oferă o medie aproximativă, cu o diferență de 7-10 centimetri. De exemplu, un copil al cărui tată măsoară 1,80 cm înălțime și mama sa are 1,68 cm înălțime va avea probabil o înălțime de 180 de centimetri.

Cum să înțelegi dacă va crește în înălțime?

Copilul crește în înălțime ca urmare a creșterii longitudinale a oaselor lungi. În acest proces, cartilajul de conjugare joacă un rol decisiv: atunci când acesta este sudat definitiv, înseamnă că statura nu va mai crește. Prin urmare, pentru a înțelege, din punct de vedere clinic, dacă o persoană a încetat să crească în înălțime, specialiștii recomandă radiografii pentru a evalua starea cartilajului și, de asemenea, în timpul pubertății și adolescenței, pentru a verifica în ce stadiu de dezvoltare se află acesta.

Specialiștii subliniază totodată faptul că procesul este, de asemenea, reglat de unii hormoni. În special GH care, împreună cu factorii de creștere și hormonii tiroidieni, stimulează creșterea și alungirea oaselor. Prin urmare, tulburările de creștere pot fi legate de un dezechilibru hormonal care poate fi corectat.

Când încetează copilul să crească în înălțime?

În general, fetele în jurul vârstei de 16-17 ani și băieții în jurul vârstei de 18-20 de ani încetează să crească în înălțime. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii sexuali blochează procesul de creștere și provoacă închiderea cartilajelor de conjugare ale oaselor lungi.

 

My title page contents