Depresia postpartum este o frecvent întâlnită la mame în primele luni de naștere. Dar aceasta are o rudă despre care se știe și se vorbește mai puțin, anxietatea postnatală (postpartum). Deși nu este la fel de cunoscută, afecțiunea poate avea un impact grav asupra noilor mămici. Cum știi dacă suferi de anxietate postnatală și ce poți face?
Orice proaspătă mămică își face griji pentru sănătatea și siguranța micuțului. Dar când este prea mult? În unele cazuri, grijile se pot amplifica până ajung în situația în care se ajunge la episoade de anxietate și de panică.
Ce este anxietatea postanatală
Viața după naștere poate fi stresantă și aproape orice nouă mamă își face griji și este expusă anxietății.
Putem vorbi despre anxietate postnatală în momentul în care noua mămică este complet copleșită de gânduri legate de bebeluș. Aceste gânduri se amplifică atât de mult încât îi afectează viața de zi cu zi.
Afecțiunea le determină să simtă o senzație constantă, paralizantă de teamă.
Specialiștii disting între două tipuri de anxietate: una legată de teama de –i face rău bebelușului din greșeală (cum ar fi să îl scapi din brațe) și o a doua legată îngrijorări de faptul că ar putea mânca ceva ce nu ar trebui.
Aceste temeri pot fi atât de accentuate încât mamei îi este teamă să rămână singură cu bebeluslul.
Pentru o mamă care suferă de anxietate postnatală o simplă vizită la doctor este însoțită de scenarii înfricoșătoare.
Cum faci diferența între anxietate postanatașlă și depresie postpartum?
“Acestea pot fi private ca două fețe ale aceleiași monede. Deseori, depresia este asociată cu depresia, cu lucruri pe care le-am pierdut, o pierdere a sentimentului de independent și a unei vieți trecute. Pe de altă parte, anxietatea tinde să se focuseze pe viitor, pe situații negative pe care nu le poți controla, pe griji legate de ceea ce urmează să se înâmple,” explică Michael Silverman, psiholog și profesor universitar la Icahn School of Medicine Mount Sinai din New York.
Specialistul mai precizează că nu este neobișnuit ca femeile care suferă de anxietate postnatală să prezinte și semne ale depresiei postpartum.
Potrivit celor mai recent statistici publicate în jurnalul Pediatric, 10% dintre mame se confruntă cu anxietatea postnatală, tulburarea fiind chiar mai întâlnită decât depresia postpartum (6%).
Anxietatea postnatală. Cauze și simptome
Asemeni depresiei postnatale, experții nu sunt în totalitate siguri care sunt cauzele anxietății postanatale.
„Există o relație între modificările hormonale bruște care apar imediat după naștere și anxietatea postnatală. La aceasta se adaugă o asociere clară între lipsa somnului și anxietate. Dar nu știm cu exactitate care este elementul declanșator”, explică Silverman pentru TheBump.
Pe de altă parte, femeile care s-au confruntat cu atacuri de panică și anxietate înainte de sarcină prezintă un risc mai crescut de a dezvolta afecțiunea, mai spun specialiștii.
Perioada imediat după naștere ar trebuie să fie una idilică, dar lipsa somnului și transformările pe care le implică bebelușul, alăptatul și modificările hormonale – toate acestea pot fi declanșa anxietatea postanatală.
Simptome pe care nu trebui să le treci cu vederea
Femeile care suferă de anxietate postanatală tind să aibă dificultăți în a privi lucrurile în mod relaxat. Grijile și temerile față de viitorul bebelușului sunt constante.
Este normal ca o nouă mamă să fie îngrijorată, dar dacă grijile devin paralizante, te copleșesc și își afectează întreaga viață, atunci ai de a face cu anxietate postnatală.
Iată câteva simptome ale anxietății postnatale la care trebuie să fii atentă
- Îți faci griji în mod obsesiv că bebelușul se va îmbolnăvi
- Te gândești mereu că îți poți răni bebelușul – îți este teamă de obiectele din casă
- Nu te poți concentra și sta ăntr-un singur loc
- Ești mereu agitată și simți nevoia de a face lucruri
- Nu reusesti sa dormi din cauza grijilor
- Nu poți mânca, nu îți este foame
- Nu reusesti sa te relaxezi, esti mereu agitate
- În mintea ta se construiesc cele mai dramatice scenarii
- Te simti mereu obosita si fara energie
- Suferi de dureri de spate, de stomac, sau in zona pieptului
- Ai stări de amețeală și de greață
- Te simti mereu tensionata
- Crampe abdominale, dureri de cap, senzație de tremurare și atacuri de panică
Cum depășești anxietatea postnatală
Pe lângă o schemă de tratament potrivită pentru a trata anxietatea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ține sub control această afecțiune.
Discută cu partenerul tău, cu membri ai familiei și prieteni – de multe ori, simplul fapt că discuți cu oameni apropiați poate fe de ajutor. Aceștia îți vor oferi sprijin emotional!
Terapie – în astfel de cazuri este indicat să contactezi un psihoterapeut. În urma unei evaluări emoționale, acesta îți va spune care este cea mai eficientă metodă de abordare – dacă este cazul unei tratament medicamento sau este suficientă psihoterapia.