Cum te ajută un psiholog să depășești 15 momente cheie din viața ta

Cum te ajută un psiholog? O întrebare însoțită de multe ori o serie de preconcepeții și diverse mituri. În contextul în care România multe persoane nu cer ajutor pentru problemele emoționale cu care se confruntă, este important să cunoști în ce momente poți apela cu încredere la consiliere psihologică.

Mai întâi de toate, specialiștii atrag atenția că  există o serie întreagă de situații în care o persoană poate consulta un psiholog. Motivele variază foarte mult, observă terapeuții citatați de healthista.com.

Sunt persoane care merg la psiholog la recomandarea unei membru al familiei, partenerului de viață sau a unui șef. Dacă în unele cazuri există un sentiment de obligație, în altele există o dorință puternică din partea persoanei de a înțelege mai bine emoțiile și sentimentele cu care se confruntă.

În ultimii ani au apărut tot mai multe studii care susțin eficiența terapiei. Un studiu realizat de universitatea King’s College London și colaborare cu Maudsley NHS Foundation trust arată că terapiile comportamental – cognitive  (TCC) are efecte pozitive pe termen lung în tratarea psihozelor prin întărirea legăturilor neuronale.

Și totuși, cum te ajută un psiholog? Există unele probleme și griji care te pot aduce la cabinetul psihologului.

Psihoterapeuții, psihologii și consilierii au expertizî în diferite arii așa că un prim pas este să înțelegi care dintre cei trei te poate ajuta în respectiva situație.

1. Tipare comportamentale repetitive

Un buton declanșator foarte des observat de cei care apelează la psiholog ? Momentul în care realizezi că repeți aceleași comportamente pe o perioadă lungă de timp.

Terapia te poate ajuta să înțelegi mai bine originea comportamentului respectiv și ce anume cauzează repetarea acestuia.

2. Probleme de familie

Problemele generate de familie sunt deseori un motiv pentru a consulta un psiholog. De ce? Fiecare membru al familiei simte că are dreptate, iar conversațiile pot deveni foarte dificile.

În plus, există anumite probleme din copilărie care pot avea efect negativ asupra stării tale emoționale pe termen lung. În momentul în care discuți deschis cu un psiholog despre aceste lucruri, poți înțelege anumite evenimente mai bine din perspectiva adultului.

3. Te simți blocată

Dacă te simți blocată sau captivă a unor stări emoționale în fiecare zi, acesta este un semn că există o problemă care are nevoie de atenția ta.

Psihologii atrag atenția că este mult mai sănătos să treci prin mai multe stări emoționale, așa că o astfel de reacție ar trebui să acționeze ca un semnal de alarmă.

4. Nu poți lua decizii

Ai observat că atunci când discuții cu prietenii tăi despre anumite probleme devine mai ușor să iei anumite decizii?

Pe de altă parte, în anumite cazuri aceste conversații nu fac decât să agraveze situația și să genereze o inabilitate de a lua decizii. Consilierul sau psihologul poate fi de ajutor în această situație.

5. Nimic nu mai reușește să te facă să te simți fericită

Nu lăsa gândurile deprimante să te doboare. Foarte multe persoane așteaptă prea mult timp înainte de a consulta un psiholog în speranța că starea de spirit li se va schimba.

În unele cazuri, situația se schimbă. Însă, există și riscul de a ajunge într-o stare disperată din care va fi foarte greu să ieși. O discuție cu psihologul este un bun punct de pornire.

Când vine vorba de depresie sau anxietate este important să înțelegi ce anume a condus la problemă, ce poți schimba și cum le poți elimina.

6. O relație abuzivă

Fie că este vorba de un parteneriat de afaceri, locul de muncă sau o relație sentimentală, abuzul emotional și fizic are efecte negative asupra sănătății tale psihice și emoționale.

Un psiholog nu îți poate rezolva toate problemele, dar îți poate da încrederea de a privi relația într-un mod onest și curajul de a lua decizii pentru a-ți schimba atitudinea.

7. Anxietate paralizantă

Anxietatea este o problemă tot mai întâlnită în zilele noastre. Poți apela la diferite tehnici de mindfulness pentru a-ți ține sub control temerilor. Totuși, dacă anxietatea este paralizantă și îți afectează viața de zi cu zi terapia poate fi de ajutor.

8. Te gândești constant la trecut

Tot mai mulți oameni se confruntă cu această problemă, chiar dacă uneori nu își dau seama. Dacă te gândești constant la anumite lucruri care s-au înâmpla în trecut, asta înseamnă că nu ai energia emoțională de a te conecta la prezent sau viitor. Cum te ajută un psiholog în această situație? Acesta te poate ajuta să iei în considerare ideile de regret și rușine care s-ar putea afla în spatele acestui comportament.

9. Stres post-traumatic

Stresul post-traumatic (PTSD) este cauzat de trăirea unui eveniment puternic traumatic. În unele cazuri, reacțiile apar imediat după eveniment, iar în altele poate dura câteva luni de zile – sau chiar ani.

Multe persoane trec prin evenimente stresante – pierderea unui membru al familiei, divorț, faliment sau pierderea unei slujbe fără a suferi de această tulburare.

În schimb, se confruntă cu atacuri de panică, modificări bruște ale dispoziției sau coșmaruri repetitive. În aceste cazuri, vizita la psiholog poate fi de asemenea de ajutor.

10. Diferite tipuri de dependențe  (alcool, droguri, jocuri de noroc)

Persoanele care se confruntă cu diferite tipuri de defendențe pot apela cu încredere la un psiholog specializat în tratarea acestor probleme.

Poți crede că un termen precum dependență este exagerat pentru problemele tale, dar dacă este un comportament repetitiv, o conversație cu un specialist este indicată.

11. Tulburări de alimentație

În spatele tulburărilor de alimentație se ascund de multe ori probleme emoționale, teama de eșec și tulburări ale imaginii de sine.

Psihologii atrag atenția că multe dintre persoanele care se confruntă cu această problemă au adesea o stimă de sine scăzută și dorința de a fi perfect.

12. Infertilitate

Femeilor care își doresc copii dar întâmpină dificultăți există riscul unor crize emoționale. Există studii care arată că femeile cu probleme de infertilitate prezintă nivele de anxietate și depresie similare cu cele ale unor persoane expuse unor probleme de sănătate grave.

Trauma psihologică ce apare ca urmare a acestor probleme contribuie la decizie multor femei de a consulta un psiholog.

13. Pierederea unei persoane apropiate

Pierderea unei persoane aproapiate este un eveniment sfâșietor pentru cele mai multe persoane. Fie că este vorba despre un părinte, partenerul de viață, rudă sau un prieten apropiat – acest eveniment poate avea un efect puternic și de lungă durată.

Nu este întotdeauna necesar să discuți cu un psiholog despre sentimentele tale, dar dacă a trecut o anumită perioadă de timp și încă simți suferința provocată de lipsa respectivei persoane un psiholog te poate ajuta.

14. Probleme grave de sănătate

De multe ori persoanele care se confruntă cu probeleme de sănătate trec și prin stări de anxietate sau depresie. În aceste cazuri este recomandat să consulți un psiholog sau un consilier pentru a discuta despre temerile și reacțiile prin care treci.

15. Relațiile personale sau lipsa lor

Foarte multe persoane merg la psiholog pentru a discuta despre relațiile pe care le au cu oamenii din viața lor. Fie că este vorba despre parteneri de viață sau lipsa unor relații sentimentale, este important să discuți despre modul în care te simți. Astfel, te vei înțelege mai bine și vei învăța cum să gestionezi relațiile interpersonale mai bine.

My title page contents