Psihoterapia de grup – Care sunt principiile de bază și avantajele

psihoterapia de grup

Dacă iei în considerarea terapia pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de a face față dificultăților și provocărilor din viața ta, psihoterapia de grup ar putea fi o opțiune pentru tine. În funcție de problemele cu care te confrunți,  această  metodă ar putea fi de ajutor. 

De ce ar alege cineva să participe la o terapie de grup în locul unei psihoterapii individuale, în care se întâlneste doar el cu un psihoterapeut? Ei bine, există terapeuți care susțin că pentru multe persoane psihoterapia de grup poate fi mai eficientă decât cea individuală.

Ce este psihoterapia de grup

Ideea principală din spatele psihoterapiei de grup este aceea de a lucra cu mai multe persoane în același timp. Astfel, un grup de  8-12 persoane se intâlnesc saptamânal, sub îndrumarea unui psiholog cu pregatire în terapia de grup, pentru a discuta despre anumite probleme, comune tuturor participanților.

Grupurile pot fi și mai mici de 3-4 persoane, dar în general implică minim 7-8 indivizi.

Terapia de grup porneşte de la premiza că grupul înseamnă mai mult decât suma părţilor. Fiecare membru al grupului dăruieşte şi primeşte în acelaşi timp, fiind co-creator şi beneficiar al unui mediu sigur. Aici, acesta învață sentimentul apartenenței, să se identifice cu alţii, să înveţe de la ei şi totodată, să afle cum este perceput de ceilalţi.

Psihoterapia de grup – tipuri de grupuri terapeutice

Spre deosebire de psihoterapia individuală, este important de menționat că fiecare grup de formează în jurul unui anumit subiect.  Astfel, există un punct comun între toți participanții la psihoterapia de grup și își pot împărtăși propriile experiențe.

Există 3 tipuri majore de grupuri terapeutic

1. Grupuri de sprijin

Aceste tipuri de grupuri terapeutice se se formează în jurul unor subiecte dificile precum pierderea cuiva drag, evenimente de natură traumatică (abuz fizic și sexual), divorț, fobii, anxietate sau diferite tipuri de dependențe (alcool, droguri), anorexie, sau depresie.

2. Grupuri de antrenament privind deprinderea unor abilități

Aceste grupuri vizează de cele mai multe ori dificultăți interpersonale, îmbunătățirea capacității de a face față anumitor probleme și deprinderea unor abilități în acest sens.  Astfel, există grupuri care oferă instrumente în privința managementului stresului, tehnici de relaxare, creșterea productivității sau depășirea timidității sau a altor temeri sociale.

3. Grupuri de psiho-educație

Astfel de  grupuri se formează având la bază intersul comun al celor care participă pentru anumite subiecte din zona psihologiei și psihoterapiei . Sunt similar cu traininguri sau cursuri, diferența vine din faptul că acestea sunt susținute de un psihoterapeut calificat și nu de un professor sau trainer.

Psihoterapia de grup – principii de bază și beneficii

Psihoterapeutul Irwin Yalom a formulat câteva principii, cunoscuți și sub numele de factori terapeutici, pe baza cărora funcționează psihoterapia de grup.

Iată care sunt principalii factori terapeutici identificați de Yalom în cartea „Teoria și practica psihoterapiei de grup”.

1. Inspirarea unui sentimente de încredere/speranță în viitor

De cele mai multe ori, grupurile include indivizi care se află în stadia diferite de tratament . Prin contactul cu persoane care se află într-o situație mai bună, pacienții la început de drum sunt inspirați și capată mai multă încredere în dezvoltarea lor viitoare.

2. Universalitatea

Participanții la grup înțeleg că nu sunt singuri și că există și alte persoane care au trecut prin experiențe similare. În plus, acești indivizi au resimțit aceleași dificultăți, iar unii dintre ei au reușit să învețe cum să le țină sub control.

3. Împărtășirea de informații și experiențe/Informarea

Prin prezența în grupul terapeutic, participanții schimbă între ei diferite informații și experiențe. Astfel, se dezvoltă un sentiment mai accentuat de empatie și abiltatea de rezolvare a provocărilor la care sunt expuși.

4. Altruismul

Fiecare participant are un impact asupra celorlați și îi poate ajuta. Astfel, se dezvoltă încrederea în forțele proprii  și încrederea de sine.

5. Recapitulare corectivă a relațiilor din familia de origini

De multe ori, grupul de psihoterapie funcționează asemeni unei celule familiale. Membrii învață despre modul în care experiențele din trecut le influențează prezentul. În plus, aceștia se concentrează pe alternative comportamentale și ideatice pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

6. Îmbunătățirea aptitudinilor sociale

Grupul oferă oportunitatea de a exersa noi comportamente și idei, fără a exista riscul de a fi respins sau ridiculizat. Grupul oferă participanților un sentiment de securitate.

7. Comportamentul imitativ

Una dintre cele mai importante metode de învățare? Observația, urmată de imitarea modului în care ceilalți își rezolvă anumite probleme.

8. Învățarea interpersonală

Prin interacțiunile sociale, atât cu terapeutul, cât și cu ceilalți participanți, membrii grupului ncep să învețe lucruri despre ei și să se cunoască mai bine. În psihoterapia de grup, multe persoane descoperă cum se raportează la celelalte persoane, învață să relaționeze  și să conștientizeze care sunt așteptările pe care le au de la ceilalți.

9. Coeziunea grupului

Grupurile se formează pe baza unor subiecte de interes sau probleme comune. Astfel, participanții  au sentimentul de apartenență la grup, dublat de un sentiment de încredere și apropiere față de ceilalți participanți. Coeziunea grupului nu presupune doar sprijinul și suportul emotional, ci și feedback-ul onest  pe care îl primește individul de la membrii grupului.

10. Catharsis

În psihoterapia de grup, împărtășirea temerilor și experiențelor are un efect de catharsis – vine cu un sentiment de eliberare emoțională, pe de o parte, și reduce emoțiile negative (durere, stres, anxietate, vinovăție) pe de altă parte. Prin această împărtășire indivizii se simt eliberați, dar se și apropie de ceilalți membri ai grupului.

11. Acceptarea unor adevăruri  nu întotdeauna evidente (Factori existențiali)

Factorii existențiali implică acceptarea unor adevăruri nu întotdeauna evidente – inevitabilitatea morții și a suferinței, de exemplu. La aceasta se adaugă asumarea responsabilității individuale pentru viața și deciziile pe care le ia fiecare individ.

Fiecare dintre cei 11 factori terapeutici acționează în funcție de nevoile fiecărui membru al grupului.

My title page contents