Ai auzit de beneficiile chefirului pentru sănătate? Chefirul este o băutură de origine caucaziană similară iaurtului, cu multe proprietăți și beneficii, dar care are, de asemenea, și câteva contraindicații.
Cu foarte mulți ani în urmă am avut și eu o ciupercă de chefir (granule de chefir), de care trebuia să am grijă ca de un copil. Bine că pe atunci nu aveam și copil. Mereu trebuia să strecor băutura obținută și să pun lapte proaspăt peste ciuperca păstrată. Iar dacă plecam în vacanță, unde se putea luam borcanul cu mine, iar atunci când nu se putea îl lăsam în grija mamei. După mult timp, când nu am mai putut avea grijă de borcanul prețios cu ciupercă de chefir, l-am dăruit și am abandonat misiunea.
Chefirul are o istorie foarte străveche. Legenda spune că Mohammed a donat primele boabe de chefir locuitorilor din munții Caucaz. Acesta este motivul pentru care, chefirul mai este numit „Mila Profetului”. În realitate, nu se știe cum s-a născut acest aliment, această băutură obținută din fermentarea laptelui și, prin urmare, bogată în fermenți lactici.
Chefirul este bogat în proprietăți și poate fi utilizat în mai multe preparate și rețete. Este bogat în substanțe nutritive valoroase benefice pentru sănătate, vitamine, minerale și probiotice care ajuta sistemul imunitar, sau acid folic, element atât de prețios în sarcină.
Beneficiile chefirului. Ce este chefirul
Chefirul se obține prin fermentarea laptelui, sau mai degrabă prin adăugarea la fermenții de lapte, bacterii și drojdii găsite în chefir, produse de bacterii. În lapte, aceste microorganisme vor finaliza procesul de fermentare. Este o fermentație mixtă: parțial lactică și parțial alcoolică.
Chefirul poate fi preparat și acasă: granulele fermentate sunt ținute deoparte, pentru a fi utilizate în fermentațiile ulterioare. Laptele trebuie să fie rece sau la temperatura camerei și poate fi atât proaspăt, cât și pasteurizat. După introducerea bacteriilor și a drojdiilor, trebuie să aștepți între 24 și 48 de ore. Temperatura trebuie să fie constantă, în jur de 20 de grade. Și, mai ales, nu uita să amesteci în compoziția pusă la fermentat.Odată pregătit, chefirul trebuie păstrat la frigider. Rezistă chiar și timp de 7 zile. Atenție: chefirul pregătit în casă poate avea o ușoară tentă de alcool care, însă, nu se găsește în produsele din comerț.
Proprietățile și beneficiile chefirului: să cunoaștem mai bine acest aliment prețios!
Substanțe pentru sănătate
Chefirul din lapte este bogat în probiotice, dar și în vitamine, în special în cele din grupa B, cum ar fi vitamina B9 sau acid folic, și vitamina K. Nu subestima mineralele conținute de chefir: acesta este bogat în calciu, magneziu, potasiu și fosfor. Și proteine.
Foarte puține calorii
Dacă urmezi o dietă, nu trebuie să-ți faci griji pentru calorii. Are foarte puține: în 100 de grame de produs găsim minimum 30 de calorii și maximum 110, în funcție de tipul de lapte utilizat. De asemenea, are puțină lactoză, deci o veste bună pentru cei care au intoleranță.
Beneficiile chefirului pentru sănătate
Bacterii bune pentru intestine și apărarea imună
Cunoaștem deja importanța bacteriilor probiotice, care ne ajută să menținem sănătatea intestinală în stare excelentă. Dar, de asemenea, acestea ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, datorită promovării formării de anticorpi în corpul nostru.
Acid folic pentru gravide
Datorită concentrației mari de acid folic, chefirul este recomandat femeilor însărcinate. Vitamina B9 ajută la reducerea riscului de malformații la făt. În cazul femeilor aflate la menopauză, vitamina B9 ajută pentru a combate osteoporoza și modificările de dispoziție.
Beneficiile chefirului. Contribuie la senzația de sațietate
Chefirul ține și foamea sub control, inducând un sentiment de sațietate care ne împiedică să consumăm gustări mai puțin sănătoase între mese.
Potrivit pentru cei care suferă de astm și alergie
Mai multe studii efectuate pe animale au arătat că acest aliment poate ajuta la combaterea răspunsurilor inflamatorii ale corpului nostru, care provoacă reacții alergice la substanțe inofensive. Ar putea fi un remediu pentru a combate alergia și simptomele de astm.
Recomandat celor care suferă de boală celiacă
Datorită probioticelor conținute în chefir, acesta îi poate ajuta pe cei care suferă de boala celiacă să reechilibreze flora intestinală, atenuând astfel răspunsul imun al organismului la gluten. Acestea sunt rezultatele unor cercetări științifice care pot fi utile pentru îmbunătățirea modului în care celiacii se confruntă cu boala.
Util pentru combaterea problemelor de digestie
Studii recente arată faptul că, acest aliment, chefirul, a fost util în cazul problemelor digestive la vârstnici și copii. S-a dovedit util în vindecarea problemelor bronșice, inflamația ficatului, inflamația intestinului și a bolilor renale.
Combate hiperactivitatea și insomnia
Chefirul conține triptofan, un aminoacid care ajută la calmarea sistemului nervos. Este o substanță prețioasă pentru cei care suferă de hiperactivitate și insomnie.
Contraindicații ale chefirului
Când începi să consumi chefir, te poți confrunta cu balonare și dureri abdominale, constipație sau chiar dizenterie. Un semnal că bacteriile din interior încep să funcționeze, dar după 15 zile ar trebui să dispară. Totuși,, există unele persoane care nu tolerează probioticele. Cum ar fi cele care sunt intolerante la drojdii sau cazeină, persoanele care au probleme cu tractul digestiv și intestinal sau cele care au un sistem imunitar slăbit.
Iată de ce nu este potrivit:
Pentru persoanele cu intoleranță la lapte sau drojdie
Cazeina este prezentă în chefirul din lapte, chiar dacă sub formă pre-digerată. În acest caz, persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să evite consumul de chefir. Același lucru se aplică și persoanelor care sunt intolerante la drojdii.
Persoanelor cu sistem imunitar slab
Recomandarea făcută celor cu intoleranță la lactoză sau drojdii se aplică și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi, de exemplu, pacienții cu cancer. Deoarece chefirul conține bacterii și drojdii care cresc activ, există teama că acesta ar putea favoriza în mod egal dezvoltarea infecțiilor la aceste persoane.
Persoanelor cu patologii ale sistemului digestiv sau intestinal
Poate provoca crampe și constipație. Nu este frecventă această problemă și chefirul este de obicei bine tolerat de adulții care consumă chefir pentru o perioadă maximă de 6 luni (pentru copii scade la 10 zile), dar în unele cazuri poate da constipație și crampe. Dacă apar aceste simptome, nu mai consuma chefir. Consultă doctorul, pentru a rezolva problema cu care te confrunți. Cu toate acestea, doza adecvată de chefir depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta sau starea de sănătate a persoanei.