Încă de mici am auzit de celebrul proverb „un măr pe zi ține doctorul departe”, apoi am tot continuat să-l auzim și să-i demonstrăm spusele. Dar care sunt beneficiile merelor?
Beneficiile merelor. Iată nouă motive care susțin celebrul proverb:
1. Protejează oasele
Unii cercetători francezi au descoperit că numai în mere este un tip particular de flavonoide (numit phloridzin) capabil să crească densitatea osoasă și să prevină osteoporoza.
2. Ajută în caz de astm
Conform unor studii recente, copiii cu astm bronșic, care beau suc de mere zilnic, suferă mai puține crize, decât cei care beau mai puțin și cu o mai mică regularitate. Un alt studiu a arătat, de asemenea, că bebelușii născuți de mame care au consumat foarte multe mere în timpul sarcinii sunt mai puțin susceptibili de a suferi de astm.
3. Împiedică boala Alzheimer
Universitatea Cornell (Ithaca, New York) a efectuat un studiu de laborator, descoperind că Quercetina conținută în mere, protejează celulele creierului de atacurile radicalilor liberi responsabili de această boală.
4. Contribuie la scăderea colesterolului
Acțiunea pectinei conținută în mere, poate ducea la scăderea nivelului colesterolul „rău” (LDL) de până la 16%,. Consumând aproximativ două mere pe zi – sau în mod regulat.
5. Merele ajută la prevenirea cancerului pulmonar
Potrivit unui studiu american efectuat pe aproximativ 10.000 de pacienți, care au introdus merele în dieta zilnică, acestea au redus șansele de îmbolnăvire cu 50%. Acest lucru- explică medicii – se datorează concentrației mari de flavonoide naringin și Quercetină conținute de măr.
6. Ajută la prevenirea cancerului mamar și al ficatului
Studiile de laborator americane au constatat că, datorită unui număr mare de flavonoide și vitamine conținute în acest fruct, riscul de îmbolnăvire a fost redus cu 17%, doar mâncând un măr pe zi. 39% prin consumul de trei și 44% prin consumul a patru mere.
7. Merele ajută la prevenirea cancerului de colon
Datorită acțiunii ale pectinei din măr: asupra digestiei și curățării tractului intestinal. S-a constatat că un consum al sucului de coajă de mere, în mod regulat, poate reduce riscul de îmbolnăvire.
8. Merele reglează nivelurile diabetului zaharat
Conținutul ridicat de pectină din acest fruct asigură necesitatea obținerii acidului galacturonic în organism, reducând nevoia de a introduce zaharuri.
9. Merele ajută la pierderea în greutate
Un studiu american a constatat că persoanele care mănâncă în mod regulat mere curățate de coajă – bogate în fibre și vitamine – se simt mai sătule și pe o durată mai lungă, decât cele care nu le consumă. Consumul de mere curățate de coajă reduce în același timp foamea pe fond nervos, prima cauză a creșterii greutate.