Beneficiile verzei pentru sănătate. Să le descoperim împreună!

Beneficiile verzei pentru sănătate sunt în mare parte cunoscute. Bogată în vitamine, minerale și molecule anti-tumorale, varza este leguma ideală pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, ochilor și a oaselor. Să descoperim împreună proprietățile și beneficiile verzei verzi!

Beneficiile verzei pentru sănătate. Caracteristici și valori nutriționale

Kale (Brassica oleracea) este o legumă de iarnă, care aparține familiei Brassicaceae sau Cruciferae, împreună cu varza verde, broccoli, conopida și varza de Bruxelles. Este o sursă de mai multe substanțe nutritive, în special fibre, vitamina C, vitamina K, calciu si potasiu.

Diferitele tipuri de varză sunt clasificate în funcție de frunze, muguri, inflorescențe și tulpini:

Frunze: varză roșie, varză neagră sau verde;

Muguri și inflorescențe: conopidă, broccoli și varză romană;

Tulpini: varză kahrrabi.

Beneficiile verzei pentru sănătate. Varză verde: proprietăți nutriționale

Varza verde are un conținut scăzut de calorii (25 Kcal / 100 gr) și bogat în minerale, printre care potasiu, fosfor și calciu. Este, de asemenea, bogată în acid ascorbic (vitamina C) și este o sursă bună de acizi grași omega -3 și omega -6.

Vitamina C: bogată în varză, vitamina C este un antioxidant solubil în apă, importantă pentru multe funcții vitale, cum ar fi sinteza colagenului (cea mai abundentă proteină structurală din corpul nostru), absorbția fierului și acțiunea antioxidantă;

Vitamina K: nutrient foarte important pentru coagularea sângelui care garantează funcționalitatea corectă a unor proteine. Acestea formează și mențin oasele noastre puternice;

Folați (vitamina B9): substanțe nutritive esențiale în fiecare etapă a vieții, dar mai ales pentru femei, în timpul sarcinii și alăptării. Sunt responsabili pentru funcția celulară normală, creșterea țesutului, reducerea oboselii și a riscului malformațiilor fetale;

Potasiu: important în tensiunea arterială; implicat în sănătatea cardiovasculară, în transmiterea impulsurilor nervoase și schimbul hidro-salin la nivel celular;

Fosfor: mineral esențial implicat în formarea dinților, oaselor și celulelor și în susținerea sistemului imunitar;

Calciul: mineralul cel mai prezent în corpul nostru, esențial pentru sănătatea osoasă, musculară și nervoasă;

Sulforafan: compusul vegetal cel mai abundent și cel mai studiat din familia Cruciferae cu acțiune antitumorală;

Indol-3-carbinol: compus vegetal prezent aproape exclusiv în familia Cruciferae care, ca și sulforafanul, are o acțiune antitumorală;

Antioxidanti: varza verde, ca toate legumele cu frunze verzi, este deosebit de bogată în antioxidanti și flavonoide cum ar fi beta-caroten, vitamina C, quercetin și kemferol. Funcția antioxidanților este de a ajuta la contracararea daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi din corpul nostru. Aceștia sunt responsabili de îmbătrânire și de multe boli, incluzând cancerul și bolile inflamatorii.

Beneficiile verzei pentru sănătate. Varza verde

Elementele menționate mai sus îi asigură verzei proprietăți utile pentru susținerea sănătății pe mai multe fronturi. În special, beneficiile pe care le aduce consumul regulat al acestui produs sunt următoarele:

Reduce colesterolul – Varza verde conține o cantitate bună de sechestranți ai acizilor biliari, capabili să ducă la scăderea nivelului de colesterol, reducând astfel riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, capacitatea de a lega acizii biliari este sporită dacă varza este preparată la abur.

Proprietatea anti-inflamatorie – Varza este un aliment bogat în glutamină, cunoscut ca fiind un agent anti-inflamator al cărui aport regulat ajută la reducerea inflamației, a durerilor articulare și a bolilor de piele.

Facilitează digestia – Kale este bogată în fibre și apă, ambele esențiale pentru a preveni constipația și de a promova regularitatea și tractul digestiv sănătos.

Reduce riscul de anemie – Datorită prezenței vitaminei C, consumul de varză este perfect pentru a crește absorbția fierului din tractul digestiv și pentru a reduce riscul de a suferi de anemie.

Întărește sistemul imunitar – O modalitate populară de a consuma varza este cea sub formă murată. Bogată în probiotice, varza murată este esențială pentru îmbunătățirea sistemului imunitar și digestiv.

Promovează sănătatea oaselor – Un aport scăzut de vitamina K este asociat cu un risc mai mare de fracturi osoase. Consumul de vitamina K adecvat (varza este bogată) este important pentru o sănătate bună. Deoarece acționează ca un modificator de proteine ale matricei osoase, îmbunătățește absorbția calciului și reduce excreția urinară de calciu.

 

Varza: contraindicații și potențiale efecte negative

Deși aduce multe beneficii, consumul de varză nu este lipsit de contraindicații. Iată cazurile în care este mai bine să acordăm atenție consumului acestei legume.

Fluidificarea sângelui: dacă iei anticoagulante, este important să evaluezi împreună cu medicul tău, cantitatea de varză (și a altor alimente care conțin vitamina K) ce poate fi inclusă în dieta ta, deoarece aceasta joacă un rol important în coagularea sângelui;

Probleme legate de tiroidă: varza conține geloză, un anti-nutrient care interferează cu metabolismul iodului și poate inhiba activitatea tiroidiană.

Curiozități despre varză: În Roma Antică, mesenii consumau varză crudă înainte de banchete, ca un remediu anti-băutură, pentru a ajuta stomacul să absoarbă mai bine alcoolul!

My title page contents