Cand e momentul pentru mersul in patru labe?

mersul in patru labe

Mersul in patru labe este un punct esential in dezvoltarea neuromotorie a bebelusului. Tu stii cand e momentul potrivit? Cand a venit vremea ca al tau copil sa mearga in patru labe?

 

La  9 luni copilul se ridica in patru labe. La 10 luni incepe sa mearga din aceasta pozitie si se ridica in picioare. Multi copii trec peste aceasta perioada, si se ridica direct in picioare, invatand mult mai tarziu aceasta modalitate de deplasare.

De ce mersul in patru labe ?

Mersul in patru labe este foarte important pentru ca tonifiaza foarte bine musculatura corpului. De ce? Pentru ca mersul in patru labe reprezinta primul moment in care copilul isi foloseste manutele in scopul fortei. De asemenea, mersul in patru labe antreneaza asa numita * reactie incrucisata*- mana si picior opus, reactie deosebit de importanta la mers, la echilibru si coordonare.

Stimularea mersului in patru labe

Cum faci ca sa ii ajuti pe bebele tau? Ei bine, uite ce poti face acasa. E bine sa ii creezi Foarte un spatiu de joaca destept. Situat, pe jos. Pentru ca el sa se poata deplasa.

Un alt truc pe care parintii il pot pune in practica este sa mearga in 4 labe alaturi de copil. Prin casa, desigur. Si uite asa intra in vigoarea legea imitatiei.

Alternative profesionale

Pe de alta parte, ai si alternativa profesionala. In sala de kinetoterapie. Aici,  copilul este stimulat sa mentina cat mai mult timp pozitia de patru labe. Tot asa, trebuie sa mearga pe genunchi si pe maini. Aici, specialistul kinetoterapeut o sa il sustina pe bebelus cu o mana sub piept. Si il ajuat sa inceapa sa faca pasi coordonati cu miscarea mainilor. Scopul final? Sa il ajute sa mearga in patru labe.

Stimulare si pasi inainte

Stimularea este dificila si greu de acceptat de copii, dar reprezinta o etapa foarte importanta pentru dezvoltarea neuro-motorie a acestora.

De aceea, parintii trebuie sa tina cont de acest lucru si sa apeleze la kinetoterapeutii pediatri pentru a-i ajuta.

 

Mai multe detalii poti gasi aici.

 

My title page contents