Ce ascunde durerea abdominala in timpul sarcinii?

Ce ascunde durerea abdominala in timpul sarcinii?

Dureri anormale

Cele mai multe femei reusesc sa aiba o sarcina normala, fara prea mari probleme, insa exista si complicatii pentru care trebuie anuntat doctorul de indata. Vorbim aici despre sangerari, dureri severe, febra si tulburari de vedere.

Sarcina ectopica

Ovulul fertilizat s-a implantat in afara uterului, de cele mai multe ori intr-unul din tuburile falopiene. O sarcina extrauterina nu poate fi dusa pana la capat, pentru ca embrionul nu se poate dezvolta in afara uterului. Debuteaza ca o sarcina normala (lipsa menstruatiei, sani durerosi, oboseala), dar urmatoarele simptome ar trebui sa te trimita imediat la doctor. Sangerari vaginale insotite de dureri in zona inferioara a abdomenului. Acestea, dar si ametelile ori durerile mari de cap, sunt semne care pot anunta o sarcina ectopica.

Avortul spontan

Durerile abdominale severe ce apar in primul trimestru de sarcina trebuie sa te trimita direct la doctor. Ele sunt asociate cu pierderea sarcinii si pot fi insotite de sangerari, crampe ritmice sau asemanatoare celor premergatoare menstruatiei.

Travaliul prematur

Daca ai contractii regulate inainte de a 37-a saptamana de sarcina, insotite de dureri de spate, sangerari vaginale, o scurgere vaginala apoasa abundenta anunta imediat medicul pentru ca poate fi vorba de declansarea prematura a travaliului. Daca este depistat indeajuns de repede, nasterea poate fi prevenita sau macar amanata. Chiar si cateva zile in plus pot face diferenta!

Ruperea placentei

Placenta este singura sursa de oxigen si nutrimente pentru fat. Ruperea sau dezlipirea partiala de uter in timpul sarcinii reprezinta o complicatie grava ce se poate intampla, de obicei, in timpul ultimului trimestru al sarcinii. Simptomele constau in dureri abdominale severe, greata, voma, sangerari vaginale abundente.

Ia aminte

Daca e vorba doar de o dezlipire, doctorul poate recomanda repaus total la pat, in speranta ca placenta se va lipi la loc si sarcina va putea fi dusa spre final. In cazul ruperii placentei, este nevoie de operatia de cezariana pentru a scoate fatul. Una dintre cauzele cele mai posibile ale ruperii placentei este existenta preeclampsiei.

Preeclampsia si clampsia

Preeclampsia este o complicatie serioasa, ce poate sa apara doar in timpul sarcinii, si ale carei simptome sunt destul de greu de depistat. Cel mai frecvent apare dupa saptamana 20 de sarcina si se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala si un nivel ridicat de proteine in urina. Dar cum acestea nu se vad cu ochiul liber, preeclampsia e greu de diagnosticat.

Ce se poate intampla?

Neidentificata la timp, preeclampsia se transforma in eclampsie, afectiune in care mama poate suferi crize asemanatoare celor epileptice, cu convulsii si pierderea cunostintei. Poate duce la coma sau chiar la moartea mamei si a fatului.

Infectiile urinare

Simptomele acestei probleme frecvente ale gravidei pot fi crampe sau dureri in partea inferioara a abdomenului. Tot la fel dureru in zona vezicii urinare, sange sau mucus in urina, durere sau arsura la urinare, chiar si dureri de spate (cand infectia se extinde la nivelul rinichilor). Daca ai aceste simptome, e bine sa mergi la doctor pentru a primi tratament (de obicei, antibiotic). Netratate, acestea se complica in infectii renale care, larandul lor, provoaca travaliu prematur si nasterea unui copil cu o greutate sub medie.

Calculii biliari

Sarcina este un factor de risc pentru litiaza biliara, iar durerile provocate de calculii biliari sunt severe (localizate in partea superioara a abdomenului), insotite de indigestie, eructatii, frisoane si transpiratie.

Apendicita

E greu de diagnosticat in sarcina, pentru ca din cauza uterului care creste, apendicele este ridicat pana aproape de buric sau ficat. Noua pozitionare poate pune probleme de diagnosticare. Simptomele – durerea abdominala in partea inferioara a abdomenului, sangerarea vaginala, greata si voma, febra mare si balonarea – sunt comune in timpul sarcinii.

My title page contents