Ce ascunde nevoia de senzații tari? Să descoperim emoțiile noastre ascunse

Dacă te-ai întrebat ce ascunde nevoia de senzații tari, în cele ce urmează vei descoperi câteva informații de folos. Cu toții căutăm și avem nevoie de puțină emoție și puțin fior în viața noastră. Altfel, o viață în linie continuă ar fi extrem de monotonă. Însă, dozele de emoții sau senzații tari de care avem nevoie, sunt diferite pentru fiecare persoană.

De cele mai multe ori, nevoia noastră de a căuta emoții depinde de personalitățile noastre și de interesele individuale, susțin specialiștii. Unii oameni își doresc și chiar caută emoții puternice în fiecare zi, simt nevoia de a trăi noi aventuri. În timp ce alții își doresc doar puțină emoție, cum ar fi o vacanță ocazională o dată pe an.

Căutarea emoțiilor dusă la extreme

Dar când această căutare de senzații este dusă la extreme, poate fi asociată cu o gamă largă de probleme de comportament. Aici ne referim la jocurile de noroc compulsive, abuzul de droguri, dependența de sex și alte comportamente riscante care adesea pot avea consecințe severe dacă nu sunt ținute sub control.

Potrivit unui studiu publicat în Revista Scandinavă de Psihologie, cercetătorii de la Universitatea din Bergen au descoperit existența unor puncte în comun între personalitățile „parașutiștilor” și cele ale „jucătorilor”. Pentru că ambele sunt atrase de această nevoie fundamentală de emoție: căutarea și asumarea riscurilor.

Potrivit psihologilor implicați în studiu, ambele activități folosesc în mod similar și sistemul de recompensare a creierului, prin creșterea neurotransmițătorilor precum dopamina, adrenalina și a endorfinelor. Așadar, starea pe care o simte cineva când se aruncă cu parașuta poate fi adesea foarte asemănătoare din punct de vedere biologic cu cea experimentată în urma unui câștig la jocurile de noroc. Totuși, specialiștii ne sugerează să luăm în calcul că saltul cu parașuta este considerat o activitate sănătoasă. În timp ce jocurile de noroc compulsive sunt adesea privite ca o tulburare de comportament gravă. Însă, toate aceste obiceiuri dăunătoare pot fi înlocuite cu modalități mai sănătoase de a trăi o viață mai interesantă și plină de adrenalină.

Există însă „căutarea emoțională pozitivă”. Cu ce rezultate?

Potrivit cercetătorilor implicați în studiul amintit mai sus, forme de căutare a emoțiilor dăunătoare și impulsivitatea (cum ar fi abuzul de droguri, jocurile de noroc compulsive sau dependența de sex) ar putea fi înlocuite cu obiceiuri mai pozitive, care încă oferă niveluri similare de emoție. Pentru dependenți de droguri, unul dintre lucrurile care i-au ajutat să depășească acest viciu, a fost să se angajeze în sporturi extreme, precum ciclism montan, skateboarding, paintball, body-building sau hochei.

Ce ascunde nevoia de senzații tari? Exemple de căutare a emoțiilor pozitive

Există nenumărate modalități de a obține o doză sănătoasă de senzații tari, într-o manieră relativ sigură. Iată câteva idei:

  • Practicarea de sporturi extreme, cum ar fi ciclism montan, skateboarding, paintball sau hochei;
  • Piste de curse și plimbări interesante în parcurile de distracții;
  • Un regim de antrenament foarte intens acasă sau la sală;
  • Vizionarea unui film cu adevărat înfricoșător sau plin de acțiune;
  • Participarea la un concert live al unei trupe de rock/metal;
  • Salturi cu parașuta;
  • Jucarea de jocuri video interesante (mai ales cu realitate virtuală);
  • Participarea la petreceri distractive cu mult dans și muzică tare;
  • A face ceva complet nou și în afara zonei de confort;
  • Călătoria într-o țară străină în care nu ai fost niciodată.

Ce ascunde nevoia de senzații tari? Concluzii

Așadar, există modalități alternative de a face lucruri interesante, care nu trebuie să includă activități dăunătoare pe care le asociem deseori cu căutarea emoțiilor. Astfel, se poate reduce efectiv dorința de aceste obiceiuri mai puțin sănătoase, mai riscante și mai costisitoare.

Pentru căutătorii de senzații tari, există chiar și posibilitatea unei cariere care folosește bine această nevoie de emoție. De exemplu, poți alege meserii precum pompier, ofițer de poliție, paznic de securitate, șofer de ambulanță sau alte profesii care adesea vin cu un anumit grad de pericol.

Sursa: https://www.theemotionmachine.com/positive-thrill-seeking/

My title page contents