Textul acesta pare sa nu aiba legatura cu zona de parenting. E scris la 2 ore dupa intalnirea cu Peter Barabas, jurnalistul roman care de 6 ani ocupa functia de redactor-sef la Euronews, care a lucrat aproape 9 ani la APTN (Associated Press Television News)  si a fost producator executiv al Stirilor din PRO TV pe vremea cand presa din Romania nu se ocupa de chilotareala, iar inmormantarile pseudovedetelor nu se difuzau in direct si nu deschideau stirile din prime time. Liviana Tane l-a invitat pe Peter la Scoala Media FEM, sa le vorbeasca fetelor de la cursurile de redactor, reporter, editor si cameraman, si am stat si eu cuminte, in banca mea, sa-i ascult povestile (inspirate DOAR din fapte reale:) despre Charlie Hebdo sau demonstratiile din Iran si asasinarea Nedei.

Nu mi-am dorit sa fac aici vreo analiza despre situatia presei, nici sa explic starea pe care mi-a lasat-o intalnirea aceasta cu un jurnalist, pe cat de important in presa internationala, pe atat de discret si modest – toti cei care au facut vreodata un sport extrem si s-au simtit incarcati de adrenalina o stiu.

Dar am realizat ce ma sperie cel mai tare la realitatea de care ne tot plangem – lipsa de entuziasm! Mi-am dat seama ca n-am mai intalnit de mult pe cineva care sa fie interesat si motivat in permanenta de ceea ce face, care sa vrea sa progreseze (a nu se confunda cu goana dupa un zero in plus la salariu!), care sa fie preocupat sa nu se faca de rusine si sa dea profesional tot ce e mai bun.

Iar textul acesta isi are locul pe un site de parenting tocmai pentru ca – toti psihologii o spun – copiii fac ceea ce vad! Se molipsesc de la noi de blazare, invidie si pesimism, de lipsa de interes sau de initiativa, de pasivism, de convingerea „ca merge si-asa”.

Nu stiu o singura casa in care sunt copii si in care sa se vorbeasca despre ce frumos si interesant a fost azi la birou la mami sau la tati! Discutiile graviteaza in jurul facturilor, sefilor tampiti si reducerilor salariale. Nici vorba de pasiunea pentru meseria/ocupatia/profesia aleasa.

Sigur ca un text pe un site de parenting nu face o mare diferenta si ca viata ramane in continuare „complexa si cu multe aspecte”. Dar n-ar fi frumos sa mai schimbam si noi subiectele din prime time si-n jurnalul de seara al familiei noastre sa se mai strecoare si vreo stire „de bine”? Sunt sigura ca ar face „audienta”:)

 

foto Shutterstock.

 

My title page contents