Ce trebuie să știi despre sarea iodată și ce este aceasta? Sarea iodata este o sare cu un adaos de iod. Este o sare normală ca aspect și gust. Diferența principală dintre sarea iodată și sarea comună este, desigur, adăugarea de iod. Sarea iodată este de fapt identică cu cea pe care o folosim zilnic pentru a ne aroma felurile de mâncare. Provine din apă de mare sau din mine de sare de roci.
Adaosul de iod are termen de expirare (indicat pe ambalaj). De aceea este indicat să evităm sa cumpărăm cantități mari de sare iodată. Pentru ca iodul să nu se evapore în timp, sarea trebuie păstrată în vase acoperite. Iodul este un element esențial pentru buna funcționare a corpului nostru, în special a tiroidei. Păcat, totuși, că organismul nostru nu o sintetizează! De aceea este important să o luăm din hrana noastră.
Ce trebuie să știi despre sarea iodată? Sare iodată și sare de masă: diferențele
Diferența este că, după extragerea sării, iodul este adăugat în sarea obișnuită, printr-un proces artificial. În general, se utilizează iodură sau iodat de potasiu.
Cât de mult iod este adăugat? Depinde: în general, fiecare stat are propria normă de standardizare a procesului: valoarea depinde de starea nutrițională a populației. În Italia, fiecare kilogram de sare iodată conține aproximativ 30 de miligrame de iod, cu o toleranță care poate varia de la -20% la + 40%. Valoarea a fost stabilită pe baza cerinței nutritive de iod pentru adult, care în Italia a fost stabilită la 150 micrograme pe zi. Conform OMS, 5 grame de sare iodată pe zi reprezintă cantitatea suficientă pentru consumul din țara noastră. În trecut, cantitatea folosită era de 15 grame, dar și cantitatea de iod era triplă.
Ce trebuie să știi despre sarea iodată? Avantajele sării iodate:
- – contribuie la dezvoltarea fizică și mentală a copiilor;
- – crește capacitatea de învățare a copiilor;
- – reduce riscurile asociate gravidității;
- – crește rezistența organismului;
- – reduce riscul de apariție a afecțiunilor tiroidiene;
- – reduce riscul de apariție a malformațiilor la nou-născuți.
Fără iod, organismul uman nu se dezvoltă la capacitate maximă, iar în cazuri extreme este amenințat de boli grave. Cei afectați sunt în special copiii și femeile gravide. Cel mai vizibil semn al insuficientei de iod la copii este prezenta gușei tiroidiene. Lipsa de iod în alimentație duce la încetinirea dezvoltării intelectuale și afecțiuni ale creierului. Coeficientul de inteligență al copiilor sănătoși poate scădea cu 10-15 puncte. În lipsa unui aport suficient de iod în timpul sarcinii (în cazurile cele mai grave) și în primii ani de viață, au loc stagnări în dezvoltare care pot duce la retard mental și la cretinism.
Ce trebuie să știi despre sarea iodată. Alte efecte ale lipsei de iod:
- – riscuri pentru sarcina și avorturi spontane;
- – anomalii înnăscute;
- – deficiente psiho-motorii la nou-născuți;
- – rețineri în dezvoltarea fizică;
- – hipotiroidism;
- – cancer tiroidian.
Nu este necesar să se consume sare iodată în exces, cu gândul că așa se evită o posibilă carență. E suficient să existe obiceiul de a folosi, atunci când este nevoie, sare iodată. Anumite categorii trebuie să acorde o atenție și mai mare:
- Femeile gravide și care alăptează: pentru a asigura dezvoltarea normală a copilului, acestea trebuie să adauge între 50 și 100 micrograme de iod pe zi, mai mult decât valorile medii;
- Vegetarienii: peștele și crustaceele sunt cele mai bogate în iod. Deoarece vegetarienii nu le consumă, este important ca aceștia să adauge sare iodată în dieta lor. Chiar și ouăle și laptele pot fi o sursă de iod, în timp ce concentrațiile în unele legume și fructe sunt foarte scăzute;
- Veganii: Singura sursă de iod pentru aceste persoane devine de fapt, sarea iodată.
- Pentru toți, și în special pentru aceste categorii, sarea iodată devine astfel, un supliment alimentar important. Atenție la cantități: excesul poate fi dăunător! Consultă întotdeauna medicul!
Ce trebuie să știi despre sarea iodată? Sarea iodată și tiroida
De ce este iodul atât de important pentru corpul nostru? Funcția sa principală este de a contribui la dezvoltarea și funcționarea tiroidei. Această glandă este esențială pentru multe aspecte ale vieții noastre de zi cu zi: ajută la claritatea mentală, stimulează vorbirea și este esențială pentru sănătatea părului, a unghiilor, a pielii și a dinților.
În plus, iodul are și alte sarcini foarte importante:
- Reglează producția de energie în organism;
- Promovează creșterea și dezvoltarea;
- Stimulează metabolizarea bazală;
- Ajută la arderea excesului de grăsimi.
„Utilizarea adecvată de sare iodată, în conformitate cu limitele de 4-5 grame pe zi indicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), nu cauzează probleme specifice pentru pacienții cu boli tiroidiene.“, susține Augusto Taccaliti, cercetător de endocrinologie la Universitatea din Ancona.
Potrivit lui Taccaliti, este necesar să se facă distincția între anumite cazuri particulare:
- Cancerul tiroidian: în aceste cazuri, administrarea de iod trebuie evitată;
- Hipertiroidismul: în acest caz, pacienții sunt sfătuiți să nu consume sare iodată, deși în realitate este doar o măsură de precauție, deoarece „în marea majoritate a cazurilor nu există riscuri”.
De fapt, la persoanele cu o predispoziție particulară, consumul excesiv de orice tip de sare poate duce la:
- Hipertensiune arterială;
- Boli cardiovasculare;
- Tulburări de rinichi;
- Osteoporoza;
- Cancer de stomac.