Consumul de orez e bun sau nu, dar mai ales, în ce cantitate? Multe persoane se întreabă dacă orezul îngrașă sau te ajută să pierzi în greutate. După grâu, orezul este a doua cea mai consumată cereală din lume. Folosit pentru preparate calde sau adăugat în salate proaspete de vară, orezul este foarte bun și foarte versatil. Totuși, este orezul bun pentru siluetă?
Orezul este răspândit pe scară largă și gătit peste tot în lume. Este o cereală fără gluten, potrivită pentru celiaci, este bogată în amidon, dar săracă în sodiu și are o acțiune detoxifiantă.
Datorită proprietăților sale diuretice, orezul este indicat în afecțiunile renale și recomandat persoanelor hipertensive. Orezul rafinat are o funcție astringentă utilă în caz de diaree, iar cel integral, pe de altă parte, încetinește absorbția zaharurilor datorită prezenței fibrelor. În plus, orezul oferă o senzație de sațietate mai mare decât pastele, prin creșterea considerabilă a volumului odată ce este gătit.
Orezul se pretează la multe rețete, dar cei care urmează o dietă hipocalorică, și care au nevoie să slăbească și să scape de excesul de grăsime, evită adesea să-l mănânce crezând că orezul îngrașă.
Consumul de orez. Orezul te îngrașă?
Unele persoane cred că orezul te îngrașă mai mult decât pastele. În realitate, pastele au mai multe calorii decât orezul. În comparație cu pastele, orezul este mai bogat în lipide și proteine, dar, pe de altă parte, orezul are un profil de aminoacizi mai bun, este mai digerabil și are un indice de sațietate mai mare. În concluzie, este „mai ușor” decât pastele.
De reținut! Niciun aliment nu îngrașă, dacă este introdus în dietă într-un mod sănătos și echilibrat. Orezul nu face excepție și, prin urmare, putem spune că orezul nu îngrașă. Chiar consumat seara, la cină, orezul nu îngrașă. Ceea ce face diferența sunt cantitățile (excesele sunt întotdeauna dăunătoare), metoda de gătit, combinațiile culinare. Și, nu în ultimul rând, indicele glicemic și încărcarea glicemică care în cazul orezului au o valoare medie. Aceste valori sunt importante de luat în considerare, deoarece afectează senzația de foame, apetitul și greutatea corporală . Prin introducerea în organism a alimentelor cu un indice glicemic ridicat, de fapt, se obține un răspuns brusc al insulinei. Capabil să readucă nivelul zahărului din sânge la valorile normale.
Această afecțiune hipoglicemiantă tranzitorie trimite un „mesaj” creierului, stimulând senzația de foame și ducând la un consum mai mare de alimente. Dacă această situație apare în mod regulat, în timp creează un cerc vicios periculos care crește posibilitatea de a acumula grăsime, mai ales în zona abdominală.
Consumul de orez. Cum să mănânci orez fără să te îngrași
Primul pas este să alegi cel mai bun orez și apoi să știi cum să-l gătești, pentru a obține tot ce e mai bun din el.
Orez alb
Cel mai des cumpărat, orezul alb are o încărcare glicemică ridicată. Mai ales atunci când este consumat ca atare, fără a adăuga alte condimente. Mâncat des și în cantități mari, fără măsurile de precauție necesare, acest tip de orez ar putea afecta negativ greutatea corporală. Dacă acesta este, totuși, tipul de orez preferat de tine, alege o rețetă care să conțină cel puțin o porție de fibre și grăsimi, astfel încât să limitezi absorbția zaharurilor din sânge. De exemplu, poți combina orezul cu legume sotate, migdale tocate grosier și nuci de pin.
Orez brun
Aceste tip de orez este bogat în fibre. Fibrele sunt utile pentru bunăstarea intestinală și în dietele de slăbire, deoarece oferă un sentiment mai mare de sațietate și reglează tranzitul intestinal. Mai mult, orezul brun previne creșterile de insulină chiar mai bine, dacă este combinat cu legume. Orezul brun conține, de asemenea, multe vitamine și aminoacizi prețioși. Este un aliment des consumat pentru efectele sale benefice asupra sănătății, manifestate ca urmare a aportului nutrițional benefic și a indicelui glicemic scăzut. Este orez integral nerafinat și neprocesat, produs doar prin îndepărtarea învelișului extern. Orezul brun reține nutrienții din tărâțe și germeni, având o textură mai untoasă decât orezul alb.
Orez Basmati
Are boabe subțiri și lungi care rămân ferme și, de asemenea, rămân separate după preparare. Parfumat în mod natural și cu o aromă ușor picantă, orezul Basmati are un indice glicemic scăzut, un conținut scăzut de grăsimi. Este foarte digerabil datorită unui amidon numit amiloză și este nevoie să consumi doar puțin pentru a te simți sătul mult timp. Știai că orezul poate fi adăugat și la micul dejun, sub formă de orez expandat sau lapte de orez?
Orez expandat
Acest tip de orez poate fi preparat la domiciliu sau cumpărat gata preparat. Asigură-te însă, că alegi un produs fără adaos de zahăr sau îndulcitori. Din punct de vedere nutrițional, orezul expandat poate fi savurat adăugat în lapte sau în iaurt cu conținut scăzut de grăsimi. Pentru o alegere și mai gustoasă, poți combina orez expandat cu ciocolată neagră, pentru a obține batoane, de asemenea, excelente ca gustări rapide.
Lapte de orez
Este o opțiune ideală pentru cei care au intoleranță la lactoză. Sărac în sodiu, fără colesterol, laptele de orez este dulce în mod natural și foarte digerabil. Poate fi alternat cu laptele clasic de vacă.
În concluzie, cât de mult orez ar trebui consumat pentru a beneficia de proprietățile sale fără ca acesta să îngrașe? Cantitatea de orez care să fie consumată zilnic depinde de nevoile alimentare ale fiecărei persoane, în raport cu sexul, vârsta, greutatea, stilul de viață. În general, orezul poate fi consumat și zilnic, într-o rație medie de 60-70 g.