Copii in misiune! Adaptarea la scoala.

Copii in misiune

Azi vorbim de copii in misiune? Cum ce misiune? De adaptarea la scoala. Da, da. E un proces cu care copiii si parintii deopotriva se confrunta, in proportii variabile, in fiecare an.

 

La inceputul fiecarui an scolar, vorbim despre adaptarea la noul ritm. La noile responsabilitati, la noul colectiv. Si totusi cum comunicam cu copiii in aceasta perioada? Cum ii ajutam sa se adapteze? Psihologul Delia Lungu (Product Manager SuntParinte.ro) declara ca „intervalul de acomodare pentru copiii care intra in clasa Pregatitoare dureaza, in medie, intre sase si opt saptamani. Sigur ca acest interval depinde mult de fiecare copil in parte, de cat timp a frecventat inainte gradinita, cum a fost crescut in familie. Sunt unii copii care se pot acomoda foarte bine si in patru saptamani.“

Si parintii se tem de scoala

In paralel cu anxietatea copiilor, si parintii pot suferi din acest motiv, sporind prin atitudinea lor ingrijorarea celor mici. Pentru a-si controla anxietatea in raport cu relatia dintre copiii lor si scoala, noul colectiv sau invatatoare, „parintii au nevoie sa-si inteleaga si sa-si gestioneze propria anxietate. Care sunt temerile mele in legatura cu copilul meu? Care sunt temerile in legatura cu faptul ca a inceput scoala? Care sunt temerile mele in general? Uneori, din dorinta aprinsa de a vedea ca lucrurile merg bine, avem tendinta sa controlam excesiv situatia si, implicit, sa-l limitam pe copil. Pentru a fi, insa, parinti mai buni avem nevoie, mai intai, sa fim noi insine in echilibru. Avem nevoie sa ne uitam in primul rand la noi. Pentru ca altfel ingrijorarile noastre in exces dauneaza copilului“, recomanda Delia Lungu.

 

Copii in misiune

Un aspect important de care parintii ar trebui sa tina mereu seama este comunicarea continua cu copiii lor. In acest sens, este recomandabil ca adultii sa le explice micutilor rolul educatiei in viata fiecarui individ. Tot asa, e nevoie ca ai nostri pusti sa stie care sunt cele mai importante lucruri pe care le pot invata, pentru un start cat mai bun in viata. „Micii scolari au nevoie sa invete si sa exerseze abilitati care le sunt cruciale in viata de zi de zi. Cum sa fie empatici, cum sa socializeze, cum sa-i respecte pe ceilalti. La fel de bine, ei au nevoie sa afle ce inseamna regulile, cum sa nu se demotiveze dupa un calificativ slab, cum sa-si concentreze mai mult atentia pe ce au de facut, cum sa persevereze“

 

 

 

My title page contents