Copilul plângăcios e copilul foarte mic. Toți copiii plâng, doar că unii plâng foarte mult. Nu este întotdeauna ușor să înțelegem un copil plângăcios. Vestea bună este că odată ce crește și se dezvoltă, un copil va plânge din ce în ce mai puțin.
Copilul plângăcios. Despre plâns la bebeluși și copii
Toți copii plâng când sunt înfometați, obosiți, când ceva îi indispune, când sunt bolnavi sau când îi doare ceva. Uneori plâng pentru că au nevoie de afecțiune. Copiii mai mari ar putea, de asemenea, să plângă pentru că sunt frustrați, triști sau supărați, de exemplu. Dar uneori este dificil să afli de ce plânge copilul, mai ales dacă este foarte mic și nu vorbește încă. Deci, atunci când copilul tău plânge, începe prin a verifica dacă este bolnav sau dacă s-a lovit. Dacă nu reușești să identifici cauza plânsului, apelează la medicul pediatru al copilului. Poate este bolnav și simptomele sunt ascunse.
Copiii se nasc cu această capacitate de a plânge. Plânsul este modul lor principal de comunicare
Aproximativ 1 din 10 bebeluși plânge foarte mult. Adică mai mult de trei ore pe zi. Copiii cu vârsta sub 12 luni tind să plângă cel mai mult în după-amiaza târziu și seara devreme. Acest lucru poate fi foarte stresant, mai ales dacă ești ocupată, dacă pregătești cina sau baia copilului. Această etapă de plâns intens va trece, probabil mai devreme decât crezi, însă până atunci trebuie să te înarmezi cu multă răbdare,
Cum să gestionezi plânsul copilului? Primul pas este să verifici dacă bebelușul este înfometat, obosit sau îl incomodează ceva. De-a lungul timpului, vei cunoaște plânsul bebelușului, ce transmite acesta.
Copilul plângăcios. Iată câteva strategii utile:
Pune bebelușul în cărucior sau în marsupiu și mergeți la o plimbare. Sau, dacă situația permite, îl poți pune în mașină și faceți o plimbare în jurul casei. Mulți copii se liniștesc dacă sunt plimbați cu mașina.
Cere unei prietene sau unei rude să te ajute în momentele în care copilul plânge cel mai mult.
Dacă te simți copleșită, pune bebelușul undeva în siguranță și fă o pauză de cinci minute. Câteva minute de plâns nu-i fac rău bebelușului și te poate ajuta să controlezi lucrurile.
Este întotdeauna bine să ceri ajutor. Apelează la medicul sau asistenta copilului.
Mângâie copilul. Astfel, el va învăța că lumea este un loc sigur. El are încredere în tine și tinde să plângă mai puțin.
Copiii plâng din aceleași motive ca și bebelușii. Dar copiii mici plâng, de asemenea, ca o modalitate de a trata emoții noi și dificile cum ar fi frustrarea, jena sau gelozia.
Cum să gestionezi plânsul copilului? Dacă fizic, copilul este bine, următoarele sfaturi te-ar putea ajuta:
Dacă este prea obosit, ajută-l să se odihnească. Sau ascultă împreună cu el muzică relaxantă sau o poveste.
Dacă copilul este furios sau are un tantrum (acces de furie), du-l undeva în siguranță pentru a vă liniști fiecare, separat.
Dacă bebelușul tău este indispus, încearcă o schimbare de peisaj: o plimbare în aer liber, o baie, sau pune-i muzică pentru copii și dansați împreună. S-ar putea să fii surprinsă de cât de mult se va distra.
Copilul plângăcios. Copiii tind să plângă mai puțin pe măsură ce cresc și se dezvoltă
Odată ce copilul poate vorbi, este mult mai ușor pentru el să folosească cuvinte pentru a-ți spune de ce este supărat și de ce are nevoie. De asemenea, este posibil să fie mai ușor să discuți cu copilul despre sentimentele lui.