Critica de sine te face vulnerabila

De cate ori pe zi iti spui ceva frumos despre tine? Dar ceva rau? Un studiu al celor de la Weight Watchers indica faptul ca o femeie se critica de aproximativ 8 ori pe zi. Subiectele predilecte tin de aspectul fizic, cariera, bani si relatii.

 

 

Critica de sine suna cam asa:

„Sunt prea grasa”;

„Parul nu imi sta deloc”;

„Ar trebui sa merg mai des la sala”;

„Nu castig suficienti bani”;

„Bluza/Fusta/Rochia nu imi vine bine”;

„Nu sunt la fel de buna precum colegii mei de serviciu”;

„Nu petrec suficient de mult timp cu familia”.

 

Toate aceste ganduri pleaca din diferite surse, iar media joaca un rol important intre ele. Bombardarea vizuala cu femei asa-zis perfecte din reviste, reclame, social media care par sa aiba totul sub control de la greutate si pana la cariera si viata de familie, le determina pe celelalte femei, imperfecte,  sa fie critice cu ele insele. Semintele acestor ganduri incoletesc si pe un fond de neincredere in propria persoana si sunt alimentate de nevoia de a primi confirmari de la ceilalti privitor la modul in care performam in viata.

Critica de sine are efecte dezastroase pentru viata unei persoane, deoarece pune piedici pe toate planurile. Iar cand te simti vulnerabil si neincrezator, nimic nu pare sa iasa.

Vorbele urate fie ca ne sunt adresate de altii, sau ni le spunem noi insine sunt dureroase. Poti iesi din acest joc care nu este deloc fairplay fata de tine, in primul rand devenind constienta de criticile pe care ti le aduci. Fii atenta la gandurile tale si cand o idee negativa isi face loc nu ii da curs. Este doar un gand, poate fi schimbat. Inlocuieste-l cu o vorba frumoasa si vezi ce roade iti aduce.

 

My title page contents