Popular i se spune vărsat de vânt, însă denumirea sa medicală este varicelă. Poate apărea oricând pe parcursul anului, însă cu precădere iarna și primăvara. Fiind o boală comună a copilăriei, fii pregătită și află cum ai grijă de copil când face varicelă.
Varicela este o boală extrem de contagioasă, provocată de un virus (varicelo-zosterian). Peste 90% dintre oameni o fac o dată în viață, mai ales dacă nu au fost vaccinați împotriva ei. După îmbolnăvirea de varicelă, gazda este purtătoare de virus pe tot parcursul vieții. Acesta rămâne în stare latentă în organism și, în condiții favorabile (imunitate scăzută) se poate reactiva și poate declanșa Zona Zoster. Prevenția și tratarea ei corectă oferă protecție pe termen lung, important fiind și cum ai grijă de copil când face varicelă.
Cum se transmite virusul
În ceea ce privește prevenția, în mod categoric vaccinarea este cea mai bună și mai eficientă soluție.
Fiind o boală eminamente contagioasă, varicela se răspândește ușor prin contact direct cu persoane infectate. Cel mai adesea, însă, ea se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Un risc ridicat de transmitere a bolii se înregistrează și la contactul direct, prin atingere. Copiii sunt cei mai expuși îmbolnăvirii din două motive. O dată pentru că au un sistem imunitar slăbit sau imatur, iar în al doilea rând pentru că, în colectivitate, transmiterea îmbolnăvirii se face foarte ușor. Atenție! Varicela poate fi contactată și de la o persoană care are Zona Zoster, nu doar varicelă. Asta pentru că ambele afecțiuni sunt provocate de același viruus.
Simptomele și evoluția bolii
Primele simptome ale îmbolnăvirii apar după circa zece zile de la momentul infectării. Acestea includ febra, lipsa apetitului, dureri de cap, inflamația gâtului și erupțiile cutanate, după 1-2 zile. Febra variază între 39 și 39,4 grade Celsius. Durerile de cap pot fi însoțite și de dureri articulare sau musculare. În ceea ce privește erupția cutanată, aceasta evoluează de la mici pete roșii sau umflături la vezicule cu lichid. Apar mai întâi în zona feței, după care se extind pe trunchi și apoi pe tot corpul. Perioada de erupție este cea mai contagioasă. Următoarea fază este cea în care veziculele se rup și lichidul din ele este eliminat, formându-se cruste.
Cum ai grijă de copil când face varicelă
- Varicela fiind contagioasă, este obligatorie menținerea copilului la domiciliu. De asemenea, se va limita expunerea lui la alte persoane până când veziculele devin cruste și nu mai apar vezicule noi. Veziculele devin cruste în aproximativ o săptămână.
- Pentru scăderea febrei administrează-i un produs antipiretic recomandat de pediatru. Oferă-i multe lichide: apă, ceai, compot. Sub nicio formă nu îi da copilului aspirină! Utilizarea aspirinei la copiii cu varicelă a fost asociată cu sindromul Reye – o boală severă care afectează ficatul și creierul și poate provoca moartea.
- Lipsa poftei de mâncare este normală. Hrănește-l cu alimentele pasate, supe strecurate, supe-cremă, piureuri de legume și fructe.
- La recomandarea pediatrului, pentru a atenua mâncărimile, folosește un antihistaminic pe cale orală. Local, după baie, se pot aplica loțiuni calmante pe bază de mentol sau camfor.
- Menține unghiile copilului tăiate scurt pentru a preveni infecțiile cutanate ca urmare a scărpinării. Dacă este vorba despre un copil mic, e de preferat ca mâinile să îi fie protejate de mănuși, pentru a preveni zgârierea.
- Copilul se poate reîntoarce în colectivitate abia după ce și ultima crustă s-a desprins în mod natural și a căzut.
Știai că..
… virusul varicelei se înmulțește întâi în aparatul respirator și în nodulii limfatici însă poate ataca și organe interne ca ficatul sau splina? Abia după ce apare intern, erupțiile sunt vizibile și la nivelul pielii.