Cum să gestionezi furia din cuplu?

Cum să gestionezi furia din cuplu? Se întâmplă să fii furios pe partenerul tău? E ceva normal, doar că nu este bine să fii mereu supărat/ă, altfel această supărare se transformă în resentiment. Iată cum să înveți să gestionezi furia din cuplu pentru a aduce doar armonie și dragoste în relație.

Ești îndrăgostit? Ești într-o relație de mult timp sau abia la început? Cu timpul, vei ajunge să cunoști acel sentiment de a acorda încredere – sau de a-l învinui – partenerului tău pentru ceea ce simți. Astfel, emoțiile negative, cum ar fi furia și resentimentele, se acumulează – și se sedimentează. Însă, dacă se acumulează, acestea duc la un sentiment de disconfort continuu față de celălalt.

Cum să gestionezi furia din cuplu? Instrucțiuni de utilizare și strategii de abordare

Gestionarea furiei într-un cuplu poate fi o provocare, dar există mai multe strategii care vă pot ajuta să rămâneți calm și să rezolvați conflictele în mod constructiv:

1. Recunoaște ceea ce nu vrei

Inventăm tot felul de justificări pentru sentimentele noastre, dar adevărul este că emoțiile negative precum furia apar dintr-un singur motiv: vrem ceva diferit de ceea ce se întâmplă în prezent în relație. Prin urmare, lupta împotriva furiei este dăunătoare. Ce să faci? Privește-o și primește-o așa cum este! Îți comunică că în adâncul sufletului vrei ceva diferit, că meriți mai mult și mai bine. Pare un paradox, dar este adevărat: ori de câte ori știi ce nu vrei, ai mai multă claritate despre ceea ce vrei.

2. Identifici cauza furiei

Deci, când simți că furia crește, oprește-te pentru o clipă și respiră adânc. Întreabă-te: ce îți dorești cu adevărat? Identifică emoțiile și furia se va dizolva de la sine și veți fi mai conștienți amândoi. Furia este adesea un simptom al unor probleme mai profunde. Identificarea și abordarea acestor cauze poate ajuta la rezolvarea mai eficientă a conflictelor.

3. Recunoaște semnele de furie. Înțelege care este cel mai bun mod de a gestiona furia

A fi conștient de semnele fizice și emoționale ale furiei vă poate ajuta să interveniți înainte ca situația să se înrăutățească.

Reacțiile emoționale negative creează schimbări la nivel fizic, printre care: bătăile inimii și tensiunea arterială cresc și respirația devine scurtă, accelerată. Practic, în prezența unei situații nedorite, corpul nostru se pregătește să lupte sau să fugă. Din acest motiv, este important să ne asigurăm că avem o ieșire din această stare de stres. Pentru unii oameni, funcționează exercițiile fizice pentru a elibera furia. În timp ce pentru alții, țipând la o pernă sau ascultând muzică la volum maxim poate fi de ajutor.

4. Un mod mai calm de a procesa furia? Luați o pauză

Dacă discuția devine prea intensă, este util să vă luați un moment pentru a vă calma. Ieșirea din cameră sau o scurtă plimbare poate ajuta la reducerea tensiunii.

Scrie o listă cu toate lucrurile pe care nu le vrei pe o bucată de hârtie, apoi rupe-o în o mie de bucăți sau aruncă-o în foc. De fapt, nu toată lumea lucrează pentru a calma mintea. Pentru unii poate fi eficient să iasă la plimbare, pentru alții să respire adânc și sonor cu gura deschisă. Mai exact, să ofteze. Accentul este eliberarea emoțională și energetică.

Tehnici precum respirația profundă, meditația sau yoga pot ajuta la gestionarea furiei și la menținerea calmului. Reprimarea emoțiilor negative nu le face să dispară. Mai degrabă, se îngroapă undeva în corp și pot face și mai multe daune mai târziu.

5. Comunicare eficientă

Exprimarea sentimentelor în mod clar și respectuos, evitarea acuzațiilor sau a criticilor, poate preveni escaladarea conflictului.

6. Ascultarea activă

Ascultarea cu atenție a partenerului, fără întrerupere, poate încuraja înțelegerea reciprocă și poate reduce furia.

7. Mută-ți atenția pe ceea ce dorești

Când furia sau resentimentele sunt prezente, este mai ușor să ne concentrăm doar pe ceea ce este greșit și să ne plângem. Dar evidențierea problemelor nu face decât să amplifice aceste probleme.

Prin urmare, odată ce ai eliberat hormonii de stres din corp, concentrează-te înapoi pe ceea ce dorești. Concentrează-te pe cum ți-ar plăcea să te simți, mai degrabă decât pe o schimbare externă specifică pe care ai dori să o vezi. Chiar dacă poate nu crezi asta, în momentul de furie ai control complet asupra sentimentelor tale. Și există întotdeauna un sentiment mai bun disponibil pentru tine, dacă ești deschis să-l primești.

8. Fă o listă cu aspectele pozitive ale partenerului tău

Enumeră tot ce îți place la el, ce este bun la el. Apoi, fă același lucru pentru tine. Specialiștii sunt de părere că aprecierea nu este doar antidotul la furie și resentimente, ci, în plus, oferă imunitate împotriva episoadelor viitoare. Dacă există suficientă rezervă de apreciere și bunăvoință între voi, episodul ocazional de furie sau supărare nu reprezintă o criză majoră. În plus, dacă relația voastră este bazată pe stimă și apreciere reciprocă, micile neplăceri nici măcar nu contează.

 

Dacă furia în cuplu devine o problemă recurentă, poate fi util să consultați un terapeut de cuplu pentru sprijin profesional.

My title page contents