Îți poți controla furia! 5 strategii simple pentru a rămâne calm

Îți poți controla furia! Descoperă 5 strategii simple pentru a rămâne calm! Te enervezi adesea din orice, iar mai târziu realizezi că nu merită? Furia este una dintre emoțiile cu care suntem probabil cel mai obișnuiți. De fapt, suntem adesea supuși izbucnirilor, din cauza stresului, a oboselii sau pur și simplu a caracterului nostru. Ce poți face pentru a-ți calma și controla furia?

Totuși, dincolo de motivele care o declanșează, există modalități de a controla furia, mai ales dacă mai mult decât crize reale de furie, este un obicei de a te agita din motive greșite.

Îți poți controla furia! Iată 5 strategii simple pentru a controla furia și a înfrunta viața cu seninătate:

Schimbarea atitudinilor

E ușor să spui cuiva să se calmeze în timpul unui episod de furie, însă a ști cum să gestionezi furia nu este ceva ușor pentru toată lumea. De câte ori nu răspundem nepotrivit colegilor de muncă, țipăm la partenerul nostru sau le închidem telefonul în nas părinților noștri atunci când suntem nervoși? Pentru unii este o chestiune de caracter, mai mult sau mai puțin turbulentă, pentru alții totul depinde de gradul de stres al zilei. Ideea este că nimeni nu este imun la această emoție.

Cu toate acestea, există o modalitate de a controla furia. De fapt, există mai multe, după cum dezvăluie fondatorul Asociației Britanice de Management al Furiei, Mike Fisher.

Învață să recunoști simptomele furiei

Pentru a putea gestiona furia, trebuie să înveți să recunoști simptomele acesteia. Pentru început, este suficient să ai grijă la unele schimbări de dispoziție și reacții fizice, cum ar fi respirația superficială, tremurul vocii, genunchilor și mâinilor și creșterea ritmului cardiac.

Atunci când simți oricare dintre aceste senzații, este bine să iei măsuri și să începi să te pui în alertă. Încearcă să recunoști și să conștientizezi cât mai repede că ești pe cale să fii copleșit de furie. Controleaz-o la timp!

Distanțează-te de ceea ce îți provoacă furie

Când îți dai seama că ceva este pe cale să-ți declanșeze furia, închide ochii și gândește-te la o cale de scăpare. Nu atât fizic, cât mental. Încearcă să vizualizezi un loc sau o dimensiune care îți transmite și te încarcă cu pace și seninătate. Poate o plajă pustie, sunetul mării, dușul de la sfârșitul unei zile. Orice… atâta timp cât funcționează și reușești să îți detașezi mintea de obiectul nervozității.

Înainte de a exploda, amintește-ți că ai întotdeauna o alternativă. Poți încerca întotdeauna să scapi de situația care îți provoacă nervozitate, atât fizic, cât și psihologic. De exemplu, dacă ești într-un tren cu cineva care nu face altceva decât să țipe la telefonul mobil, ia tu măsuri: pune-ți căștile și ascultă muzică bună sau ridică-te și găsește un alt loc.

Păstrează un jurnal zilnic

Poate nu ești persoana care să iubească scrisul și să simtă nevoia de a-și așterne pe hârtie gândurile, trăirile, dar scrisul are un fel de efect cathartic.

Încearcă să păstrezi un jurnal zilnic al evenimentelor și situațiilor care te fac să fii o persoană nervoasă și temperamentală. Nu numai că te va ajuta să gestionezi mai bine problema, dar recitind calm ceea ce ai scris, îți vei da seama care sunt circumstanțele în care exagerezi și pe care le poți trece cu vederea.

Îți poți controla furia! Respiră și nu te grăbi

Pentru a învăța cum să controlezi furia, există o schemă formată din patru pași, care te va ajuta să realizezi acest lucru:

  • respiră, inhalează aer timp de cel puțin șapte secunde și expiră în 11 secunde, pentru a preveni hiperventilația;
  • ascultă, făcând efortul de a analiza situația din jurul tău și ceea ce simt alte persoane;
  • contextualizează, încercând să vezi imaginea de ansamblu și întrebându-te dacă exagerezi problema;
  • așteaptă, evitând reacția imediată și întrebându-te dacă o vei mai lua atât de în serios în aproximativ douăzeci de minute.

Nu e ușor, dar nici imposibil! Este nevoie de exercițiu.

My title page contents