Cum scăpăm de cearcăne. Ce sunt petele întunecate de sub ochi?

Cum scăpăm de cearcăne

Cearcănele reprezintă o imperfecțiune destul de răspândită, o pată asupra frumuseții tenului. Aceste semne albăstrui și întunecate care apar sub ochi, indică o fragilitate capilară congenitală. Cearcănele nu sunt, prin urmare, un simplu semn al trecerii timpului, ci o imperfecțiune care afectează chiar și un copil.

 

Cauzele cearcănelor

Pe lângă fragilitatea capilară, apariția cearcănelor este legată de o listă lungă de factori de predispoziție, cum ar fi moștenirea individuală. De fapt, se crede că petele întunecate pot apărea pe baza unei predispoziții genetice. Precum și din cauza obiceiurilor și stilurilor de viață greșite caracterizate de stres psiho-fizic excesiv. Stratul subțire al pielii de sub cavitatea orbitală este bogat în vase de sânge foarte subțiri. Când aceste capilare sunt rupte, apar mici picături de sânge care tind să se extindă în țesuturi, unde rămân mult timp. Această stagnare dă naștere cearcănelor.

Pe lângă o fragilitate înnăscută, spargerea capilarelor poate fi determinată și de obiceiurile incorecte de comportament și îngrijire.

Cearcănele pot fi accentuate din cauza unor factori precum:

  • Stresul termic (schimbări de temperatură, expunerea directă la soare sau spălarea feței cu apă fierbinte);
  • Stresul mecanic (frecarea continuă a ochilor sau contracția excesivă a capilarelor feței mediate de catecolamine, hormonii secretați ca răspuns la stresul psihofizic puternic);
  • Chiar și o odihnă insuficientă noaptea favorizează stagnarea sângelui în jurul ochilor, facilitând microhemoragiile responsabile de apariția cearcănelor;
  • În anumite cazuri, cearcănele pot fi cauzate de acumularea de melanină (substanța responsabilă de culoarea și de bronzarea pielii) în pielea de sub ochi.

Consecinţe

Fiind, în general, foarte subțire, o piele afectată de cearcăne este, de asemenea, mai predispusă la riduri. Din acest motiv, este foarte important să folosești un hidratant bun care hrănește pielea și o protejează de deshidratare. În acest sens, ar trebui să folosești produse de înaltă calitate (creme, seruri, etc.). Special formulate pentru această zonă a feței atât de delicată și ușor de atacat de către factorii de mediu și atmosferici.

Remedii naturale pentru combaterea cearcănelor

Există mai multe remedii naturale care pot fi folosite pentru a combate cearcănele sau pentru a reduce vizibilitatea acestora. Iată câteva:

  • Mușețel, cu proprietăți emoliente și decongestionante. Nu este surprinzător, o batistă îmbibată în ceai de mușețel rece, cu care tamponezi pleoapele la trezire este un remediu vechi, dar eficient pentru a atenua umflarea zonei;
  • Centella asiatica (o plantă planta erbacee, din familia Apiaceae de plante cu flori), cu proprietăți stimulative cunoscute împotriva microcirculației cutanate. În plus, centella asiatica are proprietăți anti-rid;
  • Ruscus, o plantă capabilă sa contracareze fragilitatea capilară, în timp ce exercită o acțiune liniștitoare;
  • Castravetele, foarte cunoscut pentru proprietățile sale hidratante, anti-inflamatorii și decongestionante.

Combaterea cearcănelor prin alimentație

Dieta poate, de asemenea, ajuta la combaterea cearcănelor. Vitamina C, conținută în principal în citrice, în broccoli, kiwi, în suc de struguri și boabe de struguri, este un excelent protector împotriva microcirculației cutanate (întărește pereții capilarelor).

My title page contents