Odată cu schimbarea anotimpului, ne putem confrunta și cu unele emoții de toamnă. Instalarea toamnei poate afecta emoțiile și starea de spirit, din cauza frigului, schimbărilor vizibile care afectează natura, reducerea orelor de lumină și trecerea la ora de iarnă. Cum putem evita să experimentăm toate aceste schimbări într-un mod negativ?
Trebuie să învățăm să gestionăm aceste reacții naturale la schimbările din natură, cu adevărat esențiale pentru bunăstarea noastră.
Culorile toamnei influențează psihicul
Toamna poate declanșa stări de tristețe, melancolie, iritabilitate și predispune la o mai mare introspecție. Atmosfera cromatică tipică toamnei cu nuanțe roșii, care tind spre maro pe măsură ce se apropie iarna, sunt percepute de creierul nostru ca fiind mai puțin activă. Persoanele care sunt mai sensibile la evenimentele externe, adesea din cauza nesiguranței și a stimei de sine scăzute, pot fi mai predispuse să experimenteze anxietate și depresie toamnă.
În schimb, comparativ cu nuanțele de vară care stimulează acțiunea și inventivitatea, culorile toamnei ne invită psihicul la reflecție, singurătate, observare și calm. Dar acest lucru nu este neapărat atât de rău pe cât se crede adesea.
Aceste activități introspective iau un sens într-adevăr vital și necesar pentru lumea noastră interioară.
Toamna este timpul abundenței și recoltei
De fapt, toamna este anotimpul în care se culeg fructele verii și se fac provizii pentru iarnă. Este anotimpul în care putem să ne arătăm recunoștința pentru ceea ce avem, o emoție cu adevărat puternică și fundamentală pentru a trăi fericiți.
Toamna este și anotimpul în care semințele abundă, prețioase pentru a da viață viitoarelor vegetații. Este anotimpul în care se pun multe semințe, pentru a se activa lent și a încolți spre suprafață primăvara. Această acțiune are o valoare simbolică foarte puternică pentru psihicul nostru.
Poți trăi această perioadă a anului cu mai multă seninătate (și mai puțină frică) participând activ la procesul natural al schimbării. Pentru a face acest lucru este necesar să recunoști funcția esențială a emoțiilor tale, chiar și pe cele (aparent) „negative”. Fiecare dintre noi trebuie să se confrunte cu emoțiile sale, chiar și cu cele mai puțin plăcute, și să intervenim acolo unde este posbil. Să facem schimbări.
Emoții de toamnă. Cum să eviți melancolia de toamnă?
Pentru unele persoane poate fi vorba de mai mult decât o melancolie de toamnă. Acest proces poate lua nuanțe mai întunecate și poate fi mai dureros până când duce la depresia tipică de toamnă. Pentru a preveni instalarea gândurilor negative, singura soluție reală este să înveți să gestionezi emoțiile și să te adaptezi schimbărilor naturale.
De exemplu, starea de melancolie care este activată prin amintiri, este utilă pentru a învăța lecțiile trecutului. Amintindu-ți de unele lucruri triste din trecut, poți analiza și învăța o lecție din acestea.
Iată câteva sfaturi simple care te ajută să profiți la maximum de această perioadă a anului:
1. Toamna ca anotimp interior. Observă natura!
Copacii se eliberează de frunze și își mută energia spre rădăcini pentru a se pregăti pentru iarnă și pentru a-și relua ciclul la primăvară. Frunzele care cad pe pământ, la rândul lor, vor lăsa nutrienți esențiali pentru a îmbogăți solul și a hrăni plantele.
În același mod suntem sfătuiți de către specialiști să închidem ciclurile trecutului, pentru a ne putea reînnoi. Prin absorbția învățăturilor care ți-au dat experiențe (chiar și cele mai dureroase) te poți antrena rezistența și poți cultiva încrederea în energiile voastre interioare. E recomandat să încerci să te eliberezi de poverile emoționale, să lași emoțiile și gândurile să curgă, să permiți să încolțească noi energii în interiorul tău. Să fii puternic înseamnă și să fii flexibil.
2. Nutriție naturală: alimentele de toamnă hrănesc mintea și spiritul
Mâncarea îți afectează emoțiile și starea de spirit, și invers, modificările psihice și emoționale pot afecta ceea ce mănânci și comportamentele tale alimentare.
Cei care experimentează într-un mod sensibil aceste modificări sezoniere, din cauza schimbărilor de dispoziție și iritabilitate pot fi predispuși la atacuri de foame emoțională. În acest caz, principala atracție vor fi carbohidrații și alimentele bogate în dulciuri și grăsimi (dăunătoare sănătății).
Dacă dorești să-ți menții mintea, emoțiile și sănătatea în echilibru, unele super-alimente nu ar trebui să lipsească niciodată pe masa ta în această perioadă. Ai nevoie să-ți umpli organismul cu vitamine esențiale și oligoelemente, foarte importante pentru protejarea organismului, prevenirea bolilor sezoniere și a dezechilibrelor emoționale.
3. Toamna și stilul de viață: arta de a trăi în armonie cu natura
Specialiștii susțin că felul în care ne hrănim mintea determină calitatea vieții pe care o ducem. De aceea, este important să ai grijă la rutinele zilnice, mai ales în această perioadă a anului, dacă vrei să ai obiceiuri sănătoase.
Iată 7 sfaturi simple:
- Plimbă-te în aer liber! Un studiu recent arată că contactul cu natura scade nivelul de stres, anxietate și depresie;
- Dedică-te activităților de mișcare și concentrare dimineața, luând pauze regeneratoare, practicând câteva minute de meditație;
- În schimb, încetinește-ți activitățile după-amiază și evită tensiunea mentală și fizică seara. Vei dormi mai bine și te vei putea trezi mai devreme;
- Trezește-te devreme pentru a te încărca cu lumina soarelui (o sursă valoroasă de vitamina D și de dispoziție bună);
- Hrănește-ți relațiile și, de asemenea, găsește-ți un spațiu pentru tine;
- Dedică-te pasiunilor tale și permite-ți momente de plăcere și relaxare în timpul zilei;
- Transformă spațiile în care trăiești și îți desfășori activitățile în unele primitoare! Nu uita să ai grijă de mediul în care îți petreci timpul (casă sau birou).