Gestionarea emoțiilor negative

În fiecare zi trăim multe emoții, iar unele sunt plăcute, în timp ce altele sunt mai puțin plăcute. Gestionarea emoțiilor negative nu e chiar un lucru ușor, dar nici imposibil.

 

Așa-numitele emoții negative, împreună cu cele pozitive, sunt o parte integrantă a lumii noastre emoționale. Nici gând să le ștergem. Nu trebuie să ștergi emoțiile negative, dar le poți trata, sunt de părere specialiștii. Trebuie să înveți să trăiești și cu emoțiile negative, să le gestionezi, pentru ca ele să nu pună stăpânire pe viața ta.

 

Gestionarea emoțiilor negative, un proiect de stabilit și urmat

Emoțiile noastre nu apar niciodată la întâmplare, chiar dacă aparent par a fi fără un motiv. Cu siguranță, există întotdeauna un motiv, un mesaj care trebuie descifrat. Pentru că emoțiile noastre sunt legate de viața și progresul nostru, de situațiile pe care suntem nevoiți să le gestionăm în fiecare zi, față de relațiile pe care le trăim, cu calitatea vieții în sine.

Deci, primul pas pentru a controla emoțiile, este de a acorda atenție evenimentelor vieții noastre, emoțiilor și experiențelor care apar din ele. Este necesar să înțelegi de ce te simți într-un anumit fel, ce experiență ai trăit sau ceea ce ai experimentat sau ce va trebui să se întâmple.Trebuie să asociezi emoția cu contextul din care provine. Doar așa vei face primul pas în controlarea ei.

Gestionarea emoțiilor negative. Cum să controlezi emoțiile într-un mod funcțional

Trebuie să acceptăm faptul că de-a lungul vieții noastre ne vom confrunta adesea cu gestionarea emoțiilor neplăcute. Și pentru a ieși din situația aceasta, va trebui să o facem într-un mod funcțional. În primul rând, să înțelegem emoțiile și contextul din care provin.

  • O modalitate funcțională de a gestiona emoțiile negative este de a le accepta și ca parte a noastră;
  • O altă modalitate foarte bună de a controla emoțiile negative este să le împărtășești. Pentru că este mult mai ușor să modulezi ceea ce simți cu cineva, decât de unul singur, susțin specialiștii. Să nu uităm că emoțiile negative comune se diminuează, în timp ce emoțiile pozitive comune cresc.

Gestionarea emoțiilor negative. Cum să controlezi emoțiile într-un mod disfuncțional

Din păcate, unii dintre noi, în ciuda scopului de a gestiona emoțiile negative, folosesc, de fapt, metode disfuncționale. Una dintre căile cele mai distructive care va duce la anumite suferințe este suprimarea voluntară a emoțiilor. Negarea lor, pretinzând că nu le-ai încercat (trăit), spunând că totul este bine (chiar dacă știm că lucrurile nu stau așa), nu poate duce la nici o soluție.

Chiar evitarea situațiilor, încercarea de a scăpa de ceea ce trebuie făcut, este un mod disfuncțional care nu poate avea rezultate bune. Și cu siguranță nu vom rezolva dificultățile pe care le întâmpinăm. Și suntem întotdeauna în aceeași direcție, atunci când activitatea noastră predominantă este de a-i învinui pe alții pentru emoțiile noastre. Deoarece emoțiile ne aparțin nouă. Deci, este responsabilitatea noastră, depinde de noi să avem grijă de emoții și să luăm decizii .

Gestionarea emoțiilor negative. Concluzie: emoțiile nu ne controlează și nu ne pot supune, dacă nu permitem. Și o pot face doar pentru o perioadă și doar dacă alegem strategii greșite.

Prin urmare, este posibil să învățăm cum să gestionăm emoțiile, să încercăm să o facem în fiecare zi, folosind strategii funcționale. Acest lucru ne permite să înțelegem, să ne deschidem mai multor posibilități, către soluții practice, către celălalt și către acceptare.

Să nu uităm că emoțiile fac parte din noi, că ele sunt cele care ne arată calea și că distanța dintre ele este echivalentă cu anularea unei părți a esenței noastre.

My title page contents