Importanța scrisului de mână. De ce să nu renunți la acest mod de comunicare?

Chiar și în vremurile moderne trebuie să luăm în calcul importanța scrisului de mână. Când ai trimis ultima dată o scrisoare în loc de un e-mail? Probabil că nu-ți amintești, pentru că, mai mult ca sigur că nu a fost prea recent. În era PC-urilor și a smartphone-ului, stiloul și hârtia sunt în pericol de dispariție. Un lucru cu adevărat trist, deoarece scrierea de mână oferă o serie de avantaje care nu ar trebui subestimate. 

Fără îndoială, suntem de acord cu tehnologia, deoarece aceasta accelerează și simplifică o serie de acțiuni, dar uneori riscă și să ne facă să pierdem obiceiuri bune. Există puțini oameni astăzi care continuă să folosească pix și hârtie pentru a scrie. Acest lucru e foarte trist, în special pentru efectele pe care acest obicei le are asupra creierului nostru. Tehnologia face ca numeroase activități zilnice (inclusiv scrisul) să fie făcute mai rapid de dispozitivele electronice. De fapt, odată cu intrarea computerelor personale în viața noastră, s-a pierdut obiceiul de a scrie manual. Până și ora de caligrafie de la școală a fost scoasă din programă.

Importanța scrisului de mână. Să aflăm principalele avantaje ale scrisului de mână:

Un studiu a constatat că scrierea de mână crește înțelegerea a ceea ce facem. Potrivit experților, luarea notițelor de mână (deci într-un mod mai lent) accelerează învățarea. Acest lucru se datorează faptului că scrierea de mână nu permite, din motive de timp, să fie scrise toate cuvintele unui discurs. Prin urmare, forțează creierul să gândească pentru a transcrie cele mai importante idei, pentru a le rezuma și apoi a se gândi la întrebări care fac subiectul discursului mai clar.

Îmbunătățește dezvoltarea creierului

Datorită scrisului de mână, creierul este capabil să aibă o specializare funcțională care integrează senzația, controlul mișcării și gândirea. Pentru a scrie lizibil este necesar un control delicat al degetelor, în același timp acordând atenție la ce și cum se descurcă cel care scrie. Pentru a face acest lucru, se utilizează o serie de zone cerebrale care nu sunt activate dacă folosim computerul, prin tastarea literelor pe o tastatură.

Îmbunătățește conținutul a ceea ce scriem

Studenții care scriu eseuri cu mâna, scriu mai mult decât cei care folosesc un computer. În plus, obiectivul este atins mai repede și propozițiile folosite sunt mai complete.

Scrisul de mână îi ajută pe dislexici

Scrierea de mână este o parte integrantă a terapiei efectuate asupra elevilor care au dislexie. Explicația: deoarece toate literele sunt scrise începând de la o linie de bază, iar stiloul se mișcă ușor de la stânga la dreapta, este mai ușor pentru elevii dislexici (care au dificultăți în formarea corectă a cuvintelor) să învețe să scrie cu stilou și hârtie.

Ajută creierul persoanelor în vârstă să rămână sănătos

Wall Street Journal prezintă unele rapoarte de cercetare care au descoperit modul în care scrisul de mână, prin implicarea unor abilități motorii, de memorie, este un excelent exercițiu cognitiv împotriva îmbătrânirii cerebrale. De aceea este recomandat, în special, persoanelor în vârstă.

Ajută la realizarea listelor și la respectarea acestora

O listă scrisă de mână îți permite să-ți urmărești obiectivele mai bine și mai repede. Scrisul, care este o formă concretă de gândire, îi ajută pe oameni să obțină informații din experiențele lor, să-și ghideze acțiunile, gândurile și emoțiile către atingerea unor obiective importante.

Poate calma nervii

Scrisul este, de asemenea, o formă de terapie. Unii experți cred că scrierea pe o coală de hârtie a unei expresii liniștitoare precum „Voi fi mai liniștit”, de cel puțin 20 de ori pe zi, ne poate ajuta cu adevărat să fim liniștiți, mai ales dacă avem probleme de atenție.

Ajută memoria

Dacă dorești să-ți amintești mai bine unele lucruri, să-ți îmbunătățești memoria, lasă computerul deoparte și ia notițe scriind de mână. A scrie ceva cu propria mână, oferă o anumită satisfacție și, de asemenea, te ajută să-ți lași notițe pentru mai târziu, în cazul în care există probleme sau te temi că vei uita lucruri importante. Te vei simți mai bine, notându-ți ce ai de făcut, ce ai făcut cu o zi înainte. De altfel, e foarte potrivit și de ajutor să ții un jurnal, în care să scrii zilnic câte ceva.

E un gest frumos

Nu-i așa că uneori îți dorești să primești o scrisoare scrisă de mână mai degrabă decât una scrisă pe computer? Folosirea tastaturii pierde mult din frumusețea scrisului. Unde mai pui că fiecare persoană are stilul ei de a scrie. Așadar, să încercăm să nu permitem noilor tehnologii să ne fure această plăcere pentru totdeauna! Din fericire, eu chiar scriu mult de mână…și zilnic.

 

My title page contents