Importanța și beneficiile consumului de linte merită să fie cunoscute de toată lumea. Dacă lintea nu face încă parte din dieta ta, în următoarele rânduri vei descoperi de ce ar trebui să-i acorzi o atenție mai mare.
Lintea este printre cele mai vechi legume consumate și cultivate de om, o leguminoasă cu o mare putere nutritivă. Este bogată în proteine, fibre și săruri minerale precum calciu și fier. Un exemplu: doar o jumătate de cană de linte gătită conține 9 grame de proteine și 8 grame de fibre. Ceea ce reprezintă un sfert din cantitatea zilnică recomandată de 25-30 de grame pe zi. Lintea oferă sațietate și ajută la menținerea greutății ideale. De asemenea, lintea conține cea mai mare cantitate de acid folic, mai mult decât orice altă proteină vegetală, cu o acțiune antioxidantă benefică. Este un aliment deosebit de valoros în dietele vegetariene.
Importanța și beneficiile consumului de linte. De ce consumă linte atât de mulți oameni din întreaga lume?
Datorită compoziției echilibrate a carbohidraților, fibrelor, sărurilor minerale și vitaminelor complexe, această leguminoasă oferă organismului o încărcare considerabilă de energie. O sursă excelentă de fibre solubile și insolubile, lintea contribuie la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și la reglarea tranzitului intestinal.
Lintea este, de asemenea, bogată în tiamină, o substanță utilă pentru întărirea memoriei, și vitamina PP, care contribuie la echilibrul sistemului nervos. Conținutul ridicat de fibre face din linte un aliment excelent pentru a menține colesterolul sub control și a promova activitatea intestinală. Prin urmare, consumul de linte este recomandat tuturor.
Există multe soiuri de linte, de la linte roșie la linte verde. Cu un gust delicat, lintea poate fi combinată ușor cu cele mai diverse alimente, creând arome aparte. În plus, această leguminoasă este perfectă în toate anotimpurile: vara, în salate, combinată cu alte legume, ca garnitură pentru preparatele de iarnă, combinată cu paste și cereale în toate anotimpurile.
Importanța și beneficiile consumului de linte. Iată câteva motive pentru care ar trebui să consumi linte mai des:
Este o sursă de fier
Lintea este o sursă de fier pentru toată lumea, nu doar pentru vegetarieni și vegani. Doar o jumătate de cană de linte gătită poate furniza 15% din necesarul zilnic al acestui mineral esențial pentru organism.
Este o sursă de proteine vegetale
Lintea este, de asemenea, o sursă importantă de proteine vegetale. Cei care urmează o dietă vegetariană, trebuie să ia în considerare încercarea de a consuma atât leguminoase, cum ar fi linte, cât și cereale integrale, pentru a oferi organismului toți aminoacizii necesari formării proteinelor.
Este o sursă de fibre prebiotice
Lintea este o sursă de fibre prebiotice și poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului. De asemenea, poate ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge, contribuie la buna funcționare a inimii, la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Se găsește pe tot parcursul anului
Ca și în cazul altor leguminoase, lintea se păstrează uscată, și se găsește tot anul. De asemenea, poate fi păstrată mult timp în cămară, de preferat în pungi sau recipiente cu închidere etanșă.
Este foarte versatilă în bucătărie
Lintea nu se pregătește doar în cel mai cunoscut mod, adică ca garnitură, ci se introduce cu ușurință ca ingredient în numeroase rețete. De exemplu, în ciorbe și supe, dar lintea este bună și pentru condimentarea pastelor sau orezului și pentru prepararea burgerilor cu legume.
Importanța și beneficiile consumului de linte. E iubită de toată lumea, chiar și de copii
Lintea e greu de refuzat. Chiar și copiii o acceptă. Fiind de dimensiuni reduse, lintea este mai ușor de digerat decât alte leguminoase. În plus, are o aromă bună și e potrivită pentru prepararea unor feluri de mâncare foarte gustoase. De asemenea, lintea este ușor de introdus în hrana copiilor. Dacă, în general, copiilor nu le plac foarte mult legumele și leguminoasele, lintea este foarte ușor de „ascuns” în preparate. Poate fi introdusă în compoziția burgerilor, crochetelor, chiftelelor și piureurilor de legume.
Contraindicațiile lintei
Pe lângă multele beneficii pentru sănătate pe care le are lintea, există și câteva contraindicații pentru consumul acestei leguminoase. De fapt, lintea poate să nu fie recomandată în unele cazuri celor care suferă de alergie la nichel, de balonare și probleme intestinale. Consultă întotdeauna medicul, pentru a stabili dacă și cum poți consuma linte. Reține, de asemenea, că soiurile de linte roșie nu sunt recomandate pentru cină, deoarece acestea sunt considerate prea grele, deci este mai bine să le alegi pentru prânz.