Cum recunoști astenia de toamnă? Simptome și posibile remedii

Cum recunoști astenia de toamnă? Oboseala de toamnă, cunoscută și sub denumirea de astenie de schimbare a sezonului sau „boală de toamnă” apare atunci când treci de la un anotimp la altul și corpul se luptă să se adapteze la noile obiceiuri. De fapt, acest disconfort poate apărea în timpul trecerii de la orice anotimp la altul, deși tinde să apară mai mult la sfârșitul verii și la începutul toamnei.

Se estimează că astenia de toamnă afectează grav 6 din 100 de oameni care trăiesc în țări cu climă predominant rece. Mai multe sondaje au indicat că în cazul acelor persoane care au tendința de a suferi de tulburări de dispoziție, suferința lor s-ar agrava în timpul schimbării anotimpurilor.

Când o persoană suferă de astenie, aceasta se confruntă cu o senzație de oboseală care determină reflexe mai lente și o concentrare mentală scăzută.

De ce apare astenia de toamnă?

Oboseala sau astenia de toamnă este rezultatul unei combinații a mai multor factori. Schimbarea anotimpului aduce cu sine o revenire la activitățile de lucru după o vacanță, mai puține ore de lumină și temperaturi mai scăzute. Combinația acestor circumstanțe afectează starea de spirit a unei persoane.

Cu toate acestea, astenia de toamnă este asociată și cu o schimbare fiziologică. Disponibilitatea redusă a luminii duce la o creștere a unui hormon numit melatonină. Aceasta, la rândul său, reduce producția de serotonină care este strâns legată de sentimentul de fericire. Astfel, cauzele pot fi legate de alterarea melatoninei și serotoninei, dar apar și la schimbările dintre alternanța între întuneric și lumină.

Cum recunoști astenia de toamnă? Care sunt simptomele acesteia?

În general, simptomele de bază ale acestui tip de astenie sunt următoarele:

  • Senzație de oboseală fizică și psihică;
  • Proastă dispoziție;
  • Tristețe și scăderea libidoului;
  • Somnolență.

Simptomele severe pot fi următoarele:

  • Disperare și pesimism;
  • Schimbări bruște de dispoziție;
  • Pierderea interesului pentru activități care anterior au atras atenția;
  • Tulburări de somn;
  • Tulburare de alimentație excesivă.

Când simptomele sunt foarte intense, avem de-a face cu tulburare afectivă sezonieră. Cel mai adesea afectează femeile, tinerii și persoanele care locuiesc departe de ecuator și, prin urmare, au mai puține ore de lumină

Cum poți depăși această stare? Iată câteva sfaturi:

Dacă consderi că ai simptome de astenie de toamnă, mai ales  dacă acestea sunt severe, cel mai bine este să te adresezi medicului curant pentru un tratament prompt. Însă, până atunci, există unele măsuri care pot fi luate pentru a reduce aceste manifestări supărătoare. Să vedem care sunt principalele măsuri de precauție:

Asigură-te că beneficiezi de mai multă lumină

Datele disponibile în urma studiilor făcute indică faptul că peste jumătate dintre persoanele cu simptome ale acestui tip de astenie ar putea beneficia de o expunere crescută la lumină. Ideea este să petreci mai mult timp în aer liber, astfel încât să poți profita la maximum de lumina soarelui.

Cel mai indicat ar fi să adormi mai devreme și să te trezești mai devreme. În acest fel, poți folosi mai bine lumina dimineții. De asemenea, poți folosi o mulțime de lămpi în interior și culori calde care să-ți ofere mai multă luminozitate și căldură. De asemenea, expunerea zilnică la lumina soarelui ajută organismul să secrete mai multă serotonină, un neurotransmițător strâns asociat cu controlul emoțiilor și al dispoziției.

Fă mișcare în fiecare zi

Exercițiile fizice și activitatea fizică în general sunt considerate excelente aliate pentru îmbunătățirea stării de spirit si revigorarea organismului. Toamna este un moment bun pentru plimbări lungi sau pentru ciclism. Totodată, se crede că activitatea fizică ar stimula și producția de endorfine, hormoni asociați cu sentimentul de bine și bucurie. În timpul exercițiului, endorfinele cresc și acest lucru contribuie la promovarea optimismului și a motivației.

Rearanjează-ți viața

Deși vremea și lumina necesită anumite ajustări toamna, acestea pot fi, de asemenea, foarte inspiraționale. Cheia constă în adaptabilitate. Trebuie doar să te concentrezi pe toate acele activități plăcute care pot fi făcute toamna. Reglează-ți programul în funcție de orele de lumină, schimbă look-ul casei tale și petrece mai mult timp cu familia sau cu prietenii în casă. Opțiunile sunt multe, tu le alegi pe cele potrivite ție.

Încearcă ceva nou

Un bun antidot pentru oboseala care te învăluie odată cu sosirea toamnei ar putea fi dobândirea unui nou obicei. Toamna este un moment minunat pentru a-ți reorganiza casa, biroul sau o parte din el. Este, de asemenea, un moment bun pentru a începe un curs despre ceva care îți atrage atenția sau chiar pentru a te răsfăța cu un hobby relaxant.

Include fructe și legume de sezon în dieta ta

Se crede că inclusiv dieta ar afecta, de asemenea, starea de spirit. Cel mai convenabil ar fi adoptarea unei noi diete, în care fructele și legumele să fie protagoniste. Oboseala ar putea fi combătută cu o buna proportie de vitamine, fibre si proteine. De altfel, toamna oferă o serie de produse care sunt la îndemână, precum: dovlecii, vinetele, ciupercile, strugurii și mandarinele.

În cele din urmă, ar fi recomandat să fie redus consumul de cafea, alcool și tutun.

 

My title page contents