Să descoperim împreună metode de combatere a ruminației sau cum stopăm gândurile obsesive și repetitive? Mintea noastră produce continuu secvențe de gânduri. Ruminația constă, în general, în acele gânduri repetitive, obsesive, ciclice, persistente, care apar ca răspuns la o dispoziție negativă. După un eveniment sau o situație de viață, continui să derulezi repetitiv în minte ce s-a întâmplat, să te gândești obsesiv la cum ar fi trebuit să reacționezi sau ce nu ar fi trebuit să spui? În termeni psihologici, acest termen se numește ruminație. Într-o măsură mai mare sau mai mică, ruminația apare la fiecare dintre noi.
Dintr-o senzație sau un eveniment, oricât de mic, se naște un mic gând, o emoție. O considerație urmează această gândire și astfel se declanșează o succesiune de gânduri și judecăți, asupra propriei persoane și asupra situației, care se alterează sau declanșează. De asemenea, emoții profunde.
Metode de combatere a ruminației. Atitudinea detașată
Atitudinea detașată este descrisă ca o stare de conștientizare a propriilor evenimente interne, fără obligația de a le evalua, controla sau reprima.
Ruminația, ca o activitate a minții care gândește și analizează adesea aceleași lucruri, se caracterizează prin omniprezență și persistență. O experiență de acest gen este greu de întrerupt și este însoțită de emoții de anxietate și neliniște.
Metode de combatere a ruminației. Sfaturi pentru a ajuta la oprirea ruminației
Reflecția asupra experiențelor trecute poate fi utilă în rezolvarea problemelor și în depășirea dilemelor, însă ruminația care se creează trece de la acest nivel la următorul nivel. Devenim concentrați pe lucrurile care nu merg bine în loc să vedem partea pozitivă a tabloului.
Ce poți face pentru a opri ruminația? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:
1. Identifică gândul sau frica
Care este cea mai mare frica a ta? Încearcă să depistezi frica cea mai mare cu care te confrunți și să o conștientizezi.
2. Gândește-te la cel mai rău caz/lucru
Acest lucru poate părea nepotrivit, dar de multe ori putem gestiona cel mai rău lucru care înlătură puterea gândului inițial. Pune-ți două întrebări:
- Care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla?
- Pot să mă descurc cu asta?
Cel mai probabil, răspunsul este da. Ființele umane sunt foarte rezistente. Greutățile noastre cele mai mari se pot transforma în cele mai mari experiențe de dezvoltare și maturizare. Pierderea locului de muncă poate fi sinonimă cu moartea în momentul în care primești această veste. Dar, cu timpul, rănile se cicatrizează și poți descoperi că ai șansa să faci multe alte lucruri, mult mai potrivite așteptărilor tale.
3. Privește greșelile ca oportunități de învățare
Potrivit lui David Burns, profesor asistent la Universitatea Stanford și autor al Feeling Good: „Cel mai rapid mod de a găsi succesul este să eșuezi din nou. „De exemplu, am întârziat odată cu 30 de minute la un interviu. Nu am primit slujba și am devenit foarte autocritic pentru întârzierea mea.”
În plus, reamintește-ți frecvent cât de departe ai ajuns. De fiecare dată când faci o greșeală, înveți ceva nou.
4. Metode de combatere a ruminației. Programează o pauză de îngrijorare
Planifică-ți 20-30 de minute pe zi pentru a-ți face griji și a profita la maxim. Acest lucru permite pentru un timp și un loc să te gândești la cele mai mari nesiguranțe ale tale. În alte momente ale zilei, reamintește-ți că vei avea timp să te gândești mai târziu.
5. Acordă atenție lucrurilor prezente
Petrecem atât de mult timp gândindu-ne la greșelile trecute sau ne facem griji pentru evenimentele viitoare, încât petrecem foarte puțin timp aici și acum, în prezent. Ne regăsim pe „pilot automat” în multe momente din zi. Practica atenției este o modalitate excelentă de a reduce „gândirea” noastră și de a crește „simțirea” noastră de aici și acum. De exemplu, întreabă-te ce auzi, simți, ce miroși și vezi. Acest lucru te poate ajuta să trăiești și să te bucuri în momentul prezent. Când observi că mintea ta rătăcește, ghideaz-o ușor înapoi în prezent.
6. Exercițiu și mișcare
Mergi la plimbare. O schimbare de peisaj îți poate schimba gândurile și îți poate oferi o perspectivă nouă.