O salată de portocale poate fi o variantă atrăgătoare de a consuma acest fruct. De ce ar trebuie să consumăm zilnic portocale, atât cât ține sezonul acestora? Cel puțin pentru vitamina C conținută de acest fruct în cantități mari! O portocală mare este capabilă să furnizeze peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Vitamina C reprezintă un co-factor esențial în sinteza proteinelor și hormonilor. Contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, la funcționarea normală a sistemului imunitar (de asemenea, în timpul și după un exercițiu fizic intens), la formarea de colagen, susținerea sistemului nervos, reducerea oboselii și la asimilarea fierului.
Salată de portocale
Porții: 4
Pregătire: 25-30 minute
Ai nevoie pentru o salată de portocale de:
100 g zahăr
½ linguriță scorțișoară
100 g migdale întregi, nedecojite
1 măr
3 linguri lichior de portocale
1 lingură suc de lămâie
2 linguri zahăr pudră
150 g frișcă
2 linguri apă
Pregătești așa:
Într-o cratiță mare, adaugi zahărul împreună cu 2 linguri de apă și scorțișoara. Lași circa 2-3 minute, până se topește zahărul. Adaugi migdalele și lași să se caramelizeze, amestecând continuu. Dai deoparte amestecul, pe o hârtie de copt și, după ce s-a răcit puțin, îl toci mărunt. Exact ca la compoziția de Cranț (cine cunoaște procedeul acelei prăjituri).
Cureți de coajă mărul și cele 3 portocale. Desfaci portocala în felii. Dacă își va lăsa și suc, îl păstrezi, indiferent de cantitate. Îl amesteci cu sucul de lămâie și cu lichiorul de portocale și îl încălzești puțin pe foc. Adaugi în mixul de sucuri feliile de portocale și zahărul pudră.
După ce portocalele și-au luat gustul de sirop, repartizezi salata în 4 cupe transparente (sau pahare). Deasupra pui câte un moț de frișcă proaspăt pregătită. Decorezi salata de portocale cu bucăți de migdale caramelizate.
E un desert de iarnă, dar poate fi pregătit oricând, însă gustul portocalelor e cel mai bun iarna, când e sezonul lor.
Sursa foto: Pinterest