Socul este prietenul sănătății. și pe bună dreptate! Socul se mândrește cu numeroase proprietăți benefice care îl fac un remediu excelent în multe situații. Socul se referă la mai multe soiuri ale arborelui Sambucus, o plantă cu flori aparținând familiei Adoxaceae. Cel mai frecvent tip este Sambucus nigra, cunoscut și sub numele de soc european sau soc negru. Acest copac este originar din Europa, dar este, de asemenea, cultivat pe scară largă în multe alte părți ale lumii.
De-a lungul timpului, florile și frunzele de soc au fost folosite pentru a calma durerea, inflamația, pentru a stimula producția de urină și pentru a induce transpirație. Scoarța a fost folosită ca diuretic, laxativ și pentru a induce vărsături. Timp de secole, împreună cu mușețelul, socul a fost unul dintre principalele remedii ale medicinei populare; atât de mult încât, popoarele germanice au numit socul „farmacia zeilor”.
În medicina populară, fructele uscate sau sucul sunt utilizate pentru a trata gripa, infecțiile, sciatica, durerile de cap, durerile dentare, durerile de inimă și durerile nervoase, precum și ca un laxativ și diuretic.
Socul este bogat în nutrienți
Socul este un aliment cu conținut scăzut de calorii, bogat în antioxidanți.
O ceașcă (145 de grame) de fructe de soc proaspete conține 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrați și mai puțin de 1 gram de grăsimi și proteine.
În plus, boabele de soc au multe beneficii nutriționale:
Conținut ridicat de vitamina C. O ceașcă de fructe conține 52 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă 57% din valoarea zilnică.
Conținut ridicat de fibre dietetice. Socul conține 10 grame de fibre pe cană de fructe de pădure proaspete, aproximativ 36% din valoarea zilnică.
O sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea deteriorării stresului oxidativ din organism.
O sursă bună de flavonoli. Socul conține flavonoli antioxidanți quercetina, kaempferol și isorhamnetina. Florile conțin de până la 10 ori mai mulți flavonoli decât fructele de soc.
Bogat în antocianine. Acești compuși dau fructului culoarea sa caracteristică negru-violacee și sunt un antioxidant puternic cu efecte antiinflamatorii.
Beneficiile socului pentru sănătate
Beneficiile socului pentru sănătate sunt multe. Nu numai că boabele de soc sunt hrănitoare, dar ele pot ajuta, de asemenea, în reducerea simptomelor de răceală și gripă; în plus, sprijină sănătatea inimii, și luptă împotriva inflamației și infecției. Și acestea sunt doar câteva dintre beneficiile oferite de soc. De altfel, socul este una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume.
În mod tradițional, popoarele indigene îl foloseau pentru a trata febra și reumatismul, în timp ce vechii egipteni îl foloseau pentru a îmbunătăți tenul și pentru a trata arsurile.
Acesta este încă colectat și utilizat în medicina populară în multe părți ale Europei. Astăzi, socul este adesea administrat ca un supliment pentru a trata simptomele de răceală și gripă.
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale socului:
Util pentru tuse și nas înfundat
După cum am menționat deja, în cele mai vechi timpuri siropul de soc a fost folosit pentru a ameliora simptomele de răceală; S-a crezut că ar putea reduce secrețiile nazale și inflamarea tractului respirator, facilitând respirația, cu un efect calmant asupra tusei.
Boabele de soc ar avea meritul de a favoriza secrețiile bronșice, făcând siropul util pentru a calma gâtul iritat și sinusurile nazale închise.
Întărește sistemul imunitar. Socul poate ameliora simptomele răcelii și gripei
În ceea ce privește simptomele gripei, multe studii arată eficacitatea acestuia pe până la 10 tulpini de virus gripal; altele încă documentează o reducere a timpilor de spitalizare, de 3-4 zile, împreună cu utilizarea acestuia.
Bioflavonoidele, prezente în flori și fructe de pădure, întăresc sistemul imunitar prin creșterea nivelului de antioxidanți și protejarea pereților celulari de atacurile virale. În special, extractul de soc negru crește semnificativ producția de citokine inflamatorii; molecule de proteine capabile să activeze sistemul imunitar la subiecții sănătoși.
Extracte de soc negru și infuzii de flori de soc s-au dovedit a ajuta la reducerea severității și a duratei gripei. Un studiu din 2004 pe 60 de persoane cu gripă a constatat că cei care au luat 15 ml de sirop de soc de patru ori pe zi au arătat o îmbunătățire a simptomelor în 2-4 zile; în timp ce grupul de control a avut nevoie de 7-8 zile pentru a-și îmbunătăți starea.
În plus, un studiu făcut pe 312 persoane care călătoreau cu avionul, și care au luat capsule cu 300 mg de extract de soc de trei ori pe zi, a constatat că cei care s-au îmbolnăvit au avut o durată mai scurtă a bolii și simptome mai puțin severe.
Sunt necesare mai multe studii la scară largă pentru a confirma aceste constatări și pentru a determina dacă socul poate juca un rol în prevenirea gripei.
Utilizat ca diuretic natural
Extractul de Sambucus nigra și Sambucus mexicana are un efect adjuvant în diureză și dietă. Ca toate diureticele, scade tensiunea arterială și crește excreția de sodiu în urină.
În zilele noastre, suplimentele alimentare și dietele implică utilizarea de soc pentru a pierde în greutate și pentru a reduce retenția de apă. Dar este necesară o atenție deosebită, mai ales dacă nu ești într-o stare optimă de sănătate (de exemplu, în cazul tensiunii arteriale scăzute). Exagerarea nu este niciodată bună. Este bine să nu iei niciodată suplimente sau extracte de soc fără a consulta mai întâi un medic.
În plus, conținutul mare de zahăr, care poate fi prezent în siropul de soc, poate avea exact efectul opus dacă este consumat în cantități excesive.
Protejează inima
Socul poate avea efecte pozitive asupra anumitor markeri ai sănătății inimii și a vaselor de sânge. Efectele diuretice ale socului produc efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, ajutând sistemul cardiovascular. În plus, compușii fenolici ce se găsesc din plin în fructele de soc, îmbunătățesc concentrația de antioxidanți în plasmă, scăzând moartea celulelor și reducând riscul de atac de cord.
Unele studii au arătat că sucul de soc poate reduce nivelul grăsimilor din sânge și poate scădea colesterolul. În plus, s-a demonstrat că o dietă bogată în flavonoide, cum ar fi antocianinele, reduce riscul de boli de inimă.
În plus, socul poate reduce nivelurile de acid uric din sânge. Acidul uric crescut este legat de creșterea tensiunii arteriale și de efectele negative asupra sănătății inimii.
În plus, socul poate crește secreția de insulină și poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge. Având în vedere că diabetul de tip 2 este un factor de risc major pentru bolile cardiace și vasculare, managementul zahărului din sânge este important pentru a preveni aceste afecțiuni.
Alte beneficii ale socului pentru sănătate
Există multe alte beneficii ale socului, deși majoritatea au dovezi științifice limitate:
- Socul este capabil să inhibe creșterea bacteriilor, cum ar fi Helicobacter pylori și poate îmbunătăți simptomele sinuzitei și bronșitei;
- Poate susține sistemul imunitar. La șobolani, polifenoli de soc s-au dovedit a sprijini sistemul imunitar prin creșterea numărului de celule albe din sânge;
- Ar putea proteja împotriva razelor UV. S-a constatat că un produs pentru piele care conține extract de soc are un factor de protecție solară (SPF) de 9,88.
- Poate stimula urinarea. S-a constatat că florile de soc cresc frecvența urinării și cantitatea de sare excretată la șobolani.