Cate carti de parenting, atatea sfaturi despre ingrijirea bebelusului in primele luni de viata. Nu e de mirare ca parintii incepatori sunt usor bulversati. Mihaela Timofte (educator perinatal SAMAS) iti spune cum se face corect toaleta bebelusului:
- Nou-nascutii pot fi imbaiati in cadita inca din prima zi de viata, nu trebuie sa asteptam detasarea restului de cordon ombilical. Durata baii in primele saptamani de viata este de aproximativ 3-5 minute. Bebelusul nu va fi lasat niciodata singur in cadita de baie!
- Ne asiguram ca temperatura din camera e in jur de 25 grade Celsius, iar temperatura apei este 37-38 grade Celsius ( se controleaza cu un termometru special de baie ).
- Se foloseste apa direct de la chiuveta fara adaos de diverse: musetel, tarate, miere de albine, etc. Cadita va fi umpluta cu apa pana la jumatate.
- Baia se face inainte de masa bebelusului sau la o distanta de macar o ora dupa ce a mancat. De obicei, baia se face inainte de masa de seara ( 19-20), pentru a crea un ritual de relaxare, menit sa aduca somnul.
- Cosmeticele vor fi cele special recomandate pentru bebelusi si vor fi asezate la indemana
- Hainutele de schimb, scutecele de unica folosinta vor fi si ele asezate in vecinatatea locului unde este schimbat bebelusul (care nu va fi lasat nesupravegheat pe masa de infasat!)
- Se dezbraca bebelusul si, daca e murdar, se va sterge mai intai cu servetele umede, inainte de a fi introdus in cadita de baie.
- Bebelusul este introdus in cadita, cuprinzand cu mana stanga subsuoara stanga, ceafa si gatul bebelusului sprijinandu-se pe antebratul mamei. Cu mana dreapta se sustine funduletul bebelusului. Se introduce usor in apa, mana stanga sustine in continuare bebelusul, iar mana dreapta ramane libera pentru a-l spala. Se spala mai intai fata bebelusului, cu apa curat. Apoi, cu miscari blande se spala bebelusul pe gat, membre, torace, cu apa si gel de dus, organele genitale lasandu-se la sfarsit. Se intoarce bebelusul cu fata in jos, mana stanga sustinand in continuare subsuoara stanga a bebelusului, pieptul si barbia bebelusului sprijinandu-se de antebratul mamei. Atentie ca fata sa nu se scufunde in apa!
- Se spala spatele, capul bebelusului si la sfarsit organele genitale si funduletul ( organele genitale se spala cu miscari din fata spre spate, pentru a nu aduce impuritati de la anus spre vulva). Se clateste cu ajutorul dusului
- Se scoate bebelusul din apa, se sterge prin miscari de tamponare, cu prosopul lui (si doar al lui). Se va insista pentru indepartarea apei in zona din spatele urechilor, gat, subsuori, zona cotului si cea din spatele genunchilor. Se va face toaleta bontului ombilical cu alcool si comprese sterile. Se imbraca bebelusul si se perie parul cu ajutorul unei perii speciale, pentru cei mici,
- Se face doar daca e nevoie. Pentru secretii oculare se folosesc comprese sterile si picaturi cu ser fiziologic in sacul conjunctival. Se sterge fiecare ochi cu cate o compresa, din coltul extern spre cel intern (toaleta se va face inainte de introducerea bebelusui in cadita de baie!)
- Pentru nas infundat se folosesc picaturi de ser fiziologic. Orice alt medicament se va folosi doar cu recomandarea medicului!
- Urechile se vor sterge (pavilionul extern) cu ajutorul coltului de la prosop. Nu se vor folosi betisoare de urechi!
Taierea unghiilor se va face saptamanal, cu ajutorul unei forfecute cu varf rotund (se va alege un moment in care bebelusul este linistit)