Tort festiv de ciocolată și portocale

TORT FESTIV DE CIOCOLATĂ ȘI PORTOCALE

Tort festiv de ciocolată și portocale – Dacă de  Crăciun, vedeta mesei festive este cozonacul, de Revelion nu poate lipsi tortul de pe masă, fie ea în familie sau cu prietenii. Și cine ar rata o combinație de ciocolată, un gust foarte dulce și portocale, un gust dulce-acrișor? Dacă iubești combinația de ciocolată și fructe, iată și o rețetă de brownies cu caise!

Porții: 10

Pregătire: 30 minute

Coacere: 50 minute

Grad de dificultate: ușor

Ai nevoie de:

 

130 făină 00

75 g cacao de calitate

200 g zahăr

1 linguriță drojdie

1 linguriță bicarbonat

1 dl de lapte

1 ou

6-7 linguri ulei vegetal

sare

 

Ai nevoie pentru cremă:

1 dl de suc natural de portocale (zeama proaspătă)

2 albușuri

100 g zahăr

30 g făină de orez

1 portocală bio

1 dl frișcă

 

Ai nevoie pentru crema ganache:

100 g ciocolată neagră (sau de menaj) cu 70% cacao

1 dl smântână dulce pentru frișcă

 

Ai nevoie pentru decor:

coji de portocală confiate

smântână dulce pentru frișcă

decorațiuni de ciocolată (bombonele, așchii, figurine)

 

Pregătești așa:

  1. Cerni făina împreună cu cacaua, adaugi drojdia și bicarbonatul, apoi zahărul și 2 prafuri de sare. Separat, bați oul cu uleiul, laptele și 1 dl de apă caldă, apoi torni în fir subțire acest amestec peste primul amestec. Amesteci și transferi compoziția într-o tavă de chec (sau rotundă, dacă așa preferi), tapetată cu hârtie de copt, udată și stoarsă, apoi introduci tava în cuptorul încins în prealabil, la 180 grade Celsius, pentru 30 de minute.
  2. Pentru cremă, bați albușurile spumă împreună cu zahărul, într-o crăticioară, adaugi zeama și coaja rasă de la o portocală, apoi adaugi făina de orez și pui crema la foc foarte mic, până se îngroașă. Apoi o transferi într-un castron, o acoperi cu folie alimentară și o lași așa până se răcește complet. Bați smântâna pentru frișcă, care trebuie să fie foarte rece și o încorporezi delicat în cremă.
  3. Tai blatul în jumătate, întinzi uniform crema pe partea de bază, apoi acoperi cu cel de-al doilea blat. Topești ciocolata la bain-marie, încorporezi și frișca bătută, apoi îmbraci tortul cu glazura obținută. Servești tortul cu coji de portocale confiate, frișcă și așchii de ciocolată sau după cum dorești.

La mulți ani!

My title page contents