Mâncărimi, ochi care lăcrimează, strănut și nas care curge. Din primăvară și până în toamnă, alergiile îi chinuiesc la propriu pe cei sensibili. Din fericire, tratarea alergiilor sezoniere în mod natural este posibilă.
De fapt este mult spus „tratare”. Mai degrabă este vorba de posibilitatea de a ameliora simptomele neplăcute ale alergiilor, pentru că eliminarea completă a acestor tipuri de sensibilități este imposibilă. Tratarea alergiilor sezoniere rămâne, deocamdată, o temă în lucru pentru specialiști.
Tratarea alergiilor sezoniere
Toate aceste simptome descrise mai sus pot face viața un calvar. Nu o pun în pericol, însă un așa disconfort accentuat îți taie orice chef. Înainte de a apela la medicamente, n-ar fi rău să încerci și unele remedii mai simple și mai naturale.
Oțetul din cidru de mere
Bun în bucătărie, bun și în alergie. Ce zici de asta? Se spune despre el că este un remediu uimitor de bun deoarece poate ajuta la reducerea producției mucoase și la „curățarea” sistemului limfatic. E suficient să înghiți, zilnic, o lingură de oțet de cidru de mere. Dacă nu te încântă ideea, combină cu o ceașcă de apă fierbinte și puțină miere. E mai suportabil așa…
Acupunctura
Acupunctura tratează o gamă largă de probleme de sănătate: depresie, afecțiuni digestive, dureri de diverse cauze, slăbiciune musculară și deficiență imunitară. Și, după cum arată un studiu publicat în Jurnalul European de alergie și imunologie clinică, aceasta poate ajuta în mod natural și la reducerea manifestărilor alergice.
Probioticele
În unele cazuri, simptomele alergiei sunt rezultatul slăbirii sistemului imunitar al organismului. Acest lucru poate face ca reacțiile la stimulii străini (cum sunt praful, polenul și iarba) să fie mai severe. Probioticele, însă, dau sistemului imunitar un impuls prin introducerea de bacterii benefice în tractul digestiv. O bună sursă de probiotice poate fi găsită în alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul. Ar fi bine să îl consumi la aproape fiecare masă!
Frunzele de urzică
Frunza de urzică poate ajuta în mod natural la blocarea capacității organismului de a produce histamină și poate oferi o ameliorare a simptomelor alergiei. Pentru că în stare proaspătă se găsește pentru o perioadă scurtă de timp, poți consuma ceai de urzică. Pentru un gust… suportabil, poți adăuga în ceai frunze proaspete de mentă și puțină miere de albine.
Apa
Aproape că nu-ți vine să crezi, nu-i așa? Ei bine, te va surprinde să afli câte persoane sunt deshidratate și nu își dau seama de acest lucru. Efectele deshidratării sunt destul de serioase: dureri de cap, oboseală, balonare și erupții. Inclusiv exacerbarea manifestărilor alergiei. Bea apă! E cât se poate de serios!
Inhalații cu soluție salină
OK, nu îți place să folosești spray nazal. Inhalațiile cu aburii care ies dintr-un vas cu apă fierbinte, în care ai pus sare, par să fie o alternativă mai potrivită pentru tine? Atunci te invităm să faci asta o dată pe zi. Alergenii aflați la nivelul cavității nazale, care dau iritații, vor fi îndepărtați.
Exercițiile fizice
Nici remediul acesta nu-ți vine să crezi că funcționează, recunoaște! Ar fi ultimul lucru de care ai avea chef când te chinuie alergia… Dar nici pe oamenii de știință nu-i crezi? Cercetătorii thailandezi au descoperit că o activitate fizică zilnică, moderată către intensă, timp de jumătate de oră, poate duce la ameliorarea substanțială a simptomelor alergiei. Ipoteza pe care s-a construit studiul este aceea că exercițiile fizice produc un efect antiinflamator la nivelul foselor nazale, de unde și reducerea manifestărilor de tip alergic.