Cancerul de san reprezinta principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor, dar 98% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san incipient traiesc cel putin inca 5 ani.

 

Cancerul de col uterin este a 4-a cea mai intalnita forma de cancer in randul femeilor, rata de vindecare in cazul bolii descoperite in faza incipienta fiind de 93%.

Cancerul ovarian ocupa al 7-lea loc in clasamentul celor mai intalnite tipuri de cancer in randul femeilor, iar 45% dintre femei supravietuiesc la 5 ani de la diagnosticare.

Toate acestea sunt informatii cuprinse in prima parte a studiului „Afectiuni oncologice feminine in Romania”, cea mai ampla cercetare privind impactul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san in tara noastra. Studiul este realizat deCoalitia pentru Sanatatea Femeii, un parteneriat strategic intre ONG-uri, profesionisti din sistemul medical si toti cei interesati in a promova importanta educatiei si preventiei in ceea ce privește cancerul de col uterin, ovarian și de san.

Pentru a contura o imagine cat mai clara a situatiei cu care se confrunta pacientele si sistemul medical in relatia cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la incidenta, prevalenta si mortalitatea asociata acestora, precum si informatii cu privire la programele de preventie, screening, diagnosticare precoce si tratament din Romania. De asemenea, a fost analizata perspectiva medicilor de familie si a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum si la provocarile legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san.

Coalitia pentru Sanatatea Femeii_infografic

 

My title page contents