Zahărul de cocos este un îndulcitor natural, devenit foarte popular în ultimii ani. Succesul său se datorează în principal conținutului ridicat de nutrienți și indicelui glicemic, care este mai mic decât cel al zahărului.
Cu toate acestea, înainte de a te grăbi să-l cumperi și să-l utilizezi ca principală alternativă la zahăr, trebuie să-l cunoști mai bine. Și să înțelegi dacă e cu adevărat indicat sau are și anumite caracteristici care nu-l recomandă.
Ce este zahărul de cocos și cum se obține?
Zahăr de nucă de cocos este, de asemenea, numit și zahăr de cocos sau zahăr de palmier.
Atenție! Nu, nu e extras din fructul nucii de cocos! Acest tip de îndulcitor natural este, de fapt, obținut din seva florii de palmier în care crește fructul respectiv. Este un zahăr care este derivat în mod natural din nectarul palmierului de nucă de cocos, lichidul zaharat care circulă în planta de nucă de cocos. Este deseori confundat cu zahărul de palmier, care este similar, dar este derivat dintr-o palmier diferit.
Cum se obține? Se taie florile de palmier, iar lichidul care curge din ele este colectat în vase speciale. Apoi este încălzit pentru ca apa să se evapore și să rămână în final adevăratul zahăr de cocos. Procedeul de extragere a zahărului din seva florii de palmier în care crește nuca de cocos poate fi diferit. Produsul final este zahărul de nucă de cocos, un zahăr cristalin cu o culoare aurie și un gust asemănător cu cel al trestiei. Cu toate acestea, culoarea și aroma pot varia în funcție de tipul de palmier de nucă de cocos, de sezonul de recoltare și de felul în care este prelucrat nectarul. Prin urmare, zahărul de cocos poate avea formă de:
- pastă de zahăr
- pudră de zahăr
- granule de zahăr
- blocuri de zahăr
Sigur ai observat în comerț, dar poate nu i-ai dat mare atenție.
Este zahărul de nucă de cocos mai nutritiv decât zahărul obișnuit?
Zahărul alb normal și siropul de porumb nu conțin substanțe nutritive vitale, ci sunt calorii goale. În schimb, acest zahăr de cocos conține o parte dintre substanțele nutritive ale palmierului de nucă de cocos. Conform Departamentului Agriculturii din Phillipine, zahărul de cocos conține mai mulți nutrienți.
Cele mai interesante sunt: fierul, zincul, calciul și potasiul, unii acizi grași cu lanț scurt, polifenolii și antioxidanții benefici.
În plus:
- Este o sursă naturală de vitamine B1, B2, B3, B6 și C;
- Este un produs neprocesat, nefiltrat și nealbit. Și nu conține conservanți;
- Prin accesul pe piață, micii colectori de zahăr de nucă de cocos sunt peste pragul sărăciei, așa că, cumpărându-i, îi sprijiniți și ei;
- Nu conține gluten;
- Conține o fibră numită inulină, care încetinește absorbția glucozei. Iar acest lucru explică de ce are un indice glicemic mai mic decât zahărul normal.
Din păcate, zahărul de nucă de cocos conține multe calorii, precum zahărul, și ar trebui să mănânci o cantitate foarte mare pentru a-ți satisface nevoile de nutrienți.
Zaharul de cocos are un indice glicemic scazut. Indicele glicemic este unitatea de măsură a vitezei cu care produsele alimentare cresc nivelul de zahăr din sânge. Departamentul de Agricultură Phillipine a măsurat indicele glicemic al zahărului de nucă de cocos și l-a comparat cu glucoza. Conform studiului, zahărul de nucă de cocos are un indice glicemic de 35. Ceea ce îl plasează printre îndulcitorii cu un indice glicemic scăzut. Zahărul, pe de altă parte, are un indice de 60. Din păcate, acestea sunt doar rezultatele unui studiu realizat pe 10 persoane. Mai mult, indicele glicemic se schimbă mult în funcție de felul în care este fabricat produsul.
Prin urmare, acest studiu nu este suficient pentru a arăta că zahărul de nucă de cocos are un indice glicemic scăzut așa cum spun ei. Poate că fibrele de inulină încetinesc puțin absorbția, dar înainte de a trage concluziile, ar fi cazul să facem o comparație cu alte studii.
Zahărul de cocos este bogat în fructoză. E de bine sau nu?
Zahărul alb nu este rău văzut doar pentru caloriile goale sau pentru că are un indice glicemic ridicat. Principalul motiv pentru care zahărul este atât de dăunător este că este plin de fructoză. De fapt, zaharoza este formată din 50% fructoză și 50% glucoză.
Aceasta este și problema zahărului din nucă de cocos. Deși există multe informații despre absența fructozei din acest zahăr pe internet, din păcate este format din 70-80% din zaharoză, care este pe jumătate fructoză. Din acest motiv, zahărul din nucă de cocos furnizează mai mult sau mai puțin aceeași cantitate de fructoză ca zahărul normal. Fructoza, consumată în exces, poate provoca probleme precum sindromul metabolic, obezitatea, diabetul, probleme cardiovasculare și hepatice.
Și acest lucru, din păcate, se aplică și zahărului din nucă de cocos, deoarece conține fructoză.
Concluzii
Deși conține niște nutrienți interesanți, iar procesul său de producție este natural, faptul că este pe jumătate fructoză îl face foarte asemănător cu alte zaharuri. Din cauza efectelor nocive pe care le poate avea asupra organismului (rezistență la insulină, acumularea de grăsimi în ficat, etc. creșterea nivelului de colesterol și trigliceride).
Așa că sfatul este să îl consumi cu moderație. Zahărul de nucă de cocos este cu siguranță mai puțin dăunător decât zahărul normal și zahărul de trestie, dar nu trebuie utilizat în fiecare zi.