1 IUNIE va deveni SARBATOARE LEGALA

Din 2017, 1 iunie va fi zi libera. De ce? Pentru ca Ziua Copilului va deveni Sarbatoare Legala. Hai sa sarim cu bucurie in sus si sa le multumim si celor de la Itsy Bitsy.

 

Luni, 18 octombrie 2016, a fost adoptat de catre Camera Deputatilor Proiectul de Lege pentru completarea alin.(1) al art. 139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii care adauga la zilele de sarbatoare legala deja existente in Codul Muncii si pe cea de 1 Iunie.

Pe intelesul nostru

In Codul Muncii, la art. 139, alin. (1) sunt prevazute zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza si care, in prezent, sunt:

– 1 si 2 ianuarie;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;

– prima si a doua zi de Pasti;

– 1 mai;

– prima si a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;

– 1 decembrie;

– prima si a doua zi de Craciun;

– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Detalii noi

Completarea adusa alin. (1) al art. 139  din Legea nr. 53/2003 (care reprezinta Codul Muncii) prevede ca dupa sintagma „- 1 mai” sa se introduca o noua liniuta, cu urmatorul cuprins: „- 1 iunie”.

Urmeaza, asadar, ca 1 iunie sa devina sarbatoare legala ceea ce presupune ca orice angajat, indiferent ca are copii, minori sau majori, sau nu are, va beneficia de aceasta zi libera.

Scurt istoric

Proiectul de lege in discutie a fost:

– initiat de 84 de senatori si deputati,

– inregistrat la Senat spre dezbatere la data de 06.04.2016,

– adoptat de Senat la data de 13.09.2016,

– prezentant in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor la data de 20.09.2016,

– adoptat de Camera Deputatilor pe 18.10.2016.

Urmeaza trimiterea spre promulgare.

In viitorul apropiat

Faptul ca acest proiect de lege a fost adoptat si de Camera Deputatilor (fiind deja adoptat de Senat) nu inseamna ca in acest moment 1 Iunie este zi libera, ci doar ca drumul spre acest scop este liber.

Mai exact, pentru ca acesta dispozitie sa fie in vigoare mai este nevoie ca acest proiect de lege sa fie trimis spre promulgare, apoi promulgat de catre Presedintele tarii, dupa care trebuie sa apara in Monitorul Oficial si abia apoi (in general la 3 zile de la data publicarii) noua dispozitie va intra in vigoare, adica abia la acea data ziua de 1 Iunie va fi considerata din punct de vedere legal zi libera devenind sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Desi aceste etape presupun trecerea unei anumite perioade de timp, exista certitudinea ca pana la urmatorul 1 iunie completarea alin.(1) al art. 139 din Legea nr.53/2003 va intra in vigoare, astfel ca 1 iunie 2017 va fi zi nelucratoare.

 

 

My title page contents