Ce sa NU uiti ca parinte? Schimbarile in relatia cu copilul nu vin de la sine, ci intelegandu-le, iar efortul de a face schimbari trebuie sa aiba in spate un proces de reflectie – la copil, la noi insine, la relatia pe care o avem si la cea pe care o dorim. Psihologul Alina Ioana Ciocodan (Smartbox Family) te ajuta sa-ti faci aceste teme pentru acasa:)

 

Toni Morrison, laureata a premiului Nobel pentru literatura, spunea candva: „Cand un copil intra in incapere – copilul dvs sau altul – vi se lumineaza privirea? De asta ar avea ei nevoie. Cand intrau copiii mei in incapere ma uitam daca si-au inchis bine pantalonii sau daca parul era in ordine sau daca aveau sosetele bine puse. Asa aveam impresia ca imi arat dragostea .. avand grija de ei. Dar nu e asa. Cand faci astfel, copiii tai se uita la tine si vad de fapt o fata critica. Lasa-ti chipul sa arate ce este in inima ta. Este tot ce trebuie sa faci.”
Tine minte ca:

Dragostea este mai presus de orice

Ea este fundamentul pe care punem orice altceva, si fara de care nu se poate. Daca ar fi de ajuns insa doar dragostea in relatia cu copilul, ar fi simplu. Schimbarile pe care le facem in propriul nostru comportament, izvorate tot din dragoste si din dorinta de a-i fi bine copilului, sunt darul cel mai frumos pe care i-l oferim.

Copilul este o persoana diferita

El nu este o suma a dorintelor noastre, a visurilor pe care poate noi nu ni le-am putut indeplini, nu este o reflectare a noastra, nu este cel care trebuie sa reuseasca pentru a da sens sacrificiilor pe care le-am facut pentru el si nici o suma de calitati pe care trebuie sa le aiba. Un copil este o persoana, valoroasa prin faptul ca exista, surprinzatoare, cu dorinte, emotii si nevoi proprii, cu propria poveste, cu propria minte, cu un potential care merita valorificat, cu propriul drum prin viata. invatati sa va cunoasteti copilul, sa il descoperiti si sa va bucurati de procesul fascinant de dezvoltare in care il insotiti!

 

Si el are nevoie de respect

A ne exersa principiul respectului fata de copil aduce prin sine o perspectiva diferita in relatia cu copilul. Respectand copilul, ne va fi mai usor sa il sustinem intr-un mod sanatos, sa-i incurajam independenta, sa-i dezvoltam potentialul, sa avem o relatie in care frica, pedeapsa, umilinta, conflictele si neincrederea nu au loc.

Copiii fac lucruri copilaresti

Este un lucru firesc si fascinant in acelasi timp. Vor avea toata viata inainte sa actioneze matur, sa fie seriosi, sa isi adapteze comportamentul la ceilalti. Un copil vesel, care incearca, exploreaza, intreaba, se catara, atinge, se murdareste, este un copil sanatos. Prin toate acestea, el invata.

Inceaca sa priesti prin ochii copilului

Mai stim sa fim copii? Mai stim cum arata lumea de la inaltimea copilului nostru? Mai stim sa ne bucuram cu adevarat, sa fim naivi, sa avem incredere deplina in cineva, sa avem surprize in fiecare zi? Sa ne jucam? Sa iubim neconditionat? Experienta de a fi parinte nu este numai o responsabilitate, este o sansa de a ne reaminti lucruri uitate, pe care viata de zi cu zi parca le-a ingropat undeva sub griji, ambitii sau preocupari urgente. Copilul dvs. este o sansa sa traiti o a doua copilarie. Bucurati-va de aceasta sansa si asta va va schimba perspectiva asupra relatiei cu copilul.

A fi parinte este fascinant

Putem vedea cresterea copiilor ca pe o problema care trebuie rezolvata sau putem alege sa vedem copiii ca pe ceva mai mult decat forte ale naturii care trebuie imblanzite. Chiar si cand este dificil – cand avem nopti nedormite sau trebuie sa supravietuim unei crize de plans si trantit pe jos a copilului – putem alege sa privim cu fascinatie tot ce traim in relatia cu copilul. Alegeti sa fiti uimiti si fascinati de schimbarile prin care trece copilul, alegeti sa observati spectacolul pe care vi-l ofera si sa-l celebrati. Alegeti sa cerneti ce este de fapt important in experienta de parinte.
Mai multe informatii despre cum sa petreci timp de calitate cu copilul tau gasesti aici.

My title page contents