Ajutor! Nu mă bucur de copilul meu!

Ajutor! Nu mă bucur de copilul meu! Ție ți se întâmplă? Ai simțit vreodată că ceva nu merge bine în relația dintre tine și copilul tău?

 

Înainte de a avea copilul poate că ai presupus că atunci când vei deveni mamă, vei avea numai sentimente minunate în ceea ce îl privește. Știai, bineînțeles, ca vor fi și conflicte din când în când și că nu va fi fericit atunci când va primi o pedeapsă, de exemplu.

Cum e?

Dar ți-ai imaginat că îți vei iubi atât de mult copilul, încât iubirea aceasta te va ajuta să eviți o relație conflictuală cu el. Cu toate acestea însă, acum, e altfel. Odată ce copilul a trecut de etapa în care era doar un bebeluș și și-a dezvoltat propria personalitate și propriile dorințe, lucrurile nu stau atât de bine pe cât ți-ai imaginat tu că vor fi.

Realitatea e diferită

Dacă ești ca majoritatea mămicilor atunci te vei simți vinovată că momentele fericite nu sunt dese. Te poți simți atât de rău din această cauză, încât uneori vei avea impresia că nu îți place propriul copil. Că nu-ți place rolul de mamă. Te vei simți ca singura mămică ce trebuie să se lupte cu propriul copil. Ba chiar te poți întreba și ce e în neregulă cu tine. Nu intra în panică! Îți spunem imediat ce-i de făcut în această situație.

Relațiile au nevoie de muncă

Adevărul este că toate relațiile se nasc și se dezvoltă. Unele au un curs armonios, în timp ce altele, mai dificile, care trec prin momente grele, au nevoie de petice pentru a merge mai departe. Poate că, tu nu ești la momentul potrivit pentru a te conecta. Poate că nu ai grijă de tine. Răbdarea ta are un nivel extrem de scăzut. Ei bine, această situație nu este deloc una potrivită cu un copil care îți apasă pe toate butoanele. Cu un copil care duce propria luptă cu răbdarea.

Conectarea

Poate că cel mic nu este la momentul potrivit pentru a se conecta. El trece printr-o fază în care experimentează din plin independența (ceea ce înseamnă că tu nu vei auzi prea multe despre ce se întâmplă cu copilul). Pe de altă parte, tu ai nevoie să te conectezi mai mult cu el. Uneori dificultățile se întâmplă pur și simplu!

Privește situația pe termen lung

Pentru început, este important să realizezi ca este normal pentru relații să aibă suișuri și coborâșuri. Ziua de azi poate fi una grea pentru relația voastră, iar mâine să fie totul în regulă. Sau poate că săptămâna asta să fie una dificilă, iar săptamâna următoare să fie una nemaipomenită.

Și ei cresc

Pe măsură ce copiii se dezvoltă, este normal ca ei să se deconecteze de părinți în diferite feluri, în cadrul diverselor etape. Rămai consecventă și plină de iubire în toate interacțiunile pe care le ai cu copilul. Nu renunța la speranța că lucrurile se vor rezolva la un moment dat.

Evaluează nevoile copilului

Întreabă-te dacă este ceva de care copilul tău are nevoie în acest moment și nu primește. Are nevoie de mai mult timp de petrecut cu tine? Are nevoie de mai multă atenție? De mai puține discuții și mai multă independență? De mai multă responsabilitate? De regulă, un copil se poartă urât atunci când are nevoie de ceva. Atunci când nu știe cum să ceară. Așa că urmărește-i cu atenție acțiunile și vezi ce se întâmplă.

Evaluează-ți propriile nevoi

De ce ai nevoie în acest moment și nu primești? De timp pentru tine? De timp petrecut alături de soț sau de prieteni? De mai mult somn? De mai mult sport? Știi vorba aceea care spune că dacă mama nu e fericită, atunci nimeni nu e fericit? Ei bine, ai grijă să fii fericită!

 

 

 

My title page contents