Care este vârsta ideală pentru a deveni mamă. Și când este… cam târziu

Vestea bună e că nu există o vârstă neapărat ideală, iar cea proastă că nu ești fertilă pentru totdeauna.

Te-ai căsătorit de curând și te întrebi care este vârsta ideală pentru a deveni mamă? Vestea bună e că nu există o vârstă neapărat ideală. Vestea proastă e că nu vei fi fertilă pentru totdeauna.

Fiecare femeie se naște cu un număr predefinit de foliculi care generează ovule. Ba chiar din perioada intrauterină, din săptămâna 20 de viață, un făt de sex feminin are 6-7 milioane de foliculi. La naștere pierde o mare parte din ei, rămânând cu circa unu – două milioane, iar la pubertate se mai poate vorbi de aproximativ 500.000. Nu este o dramă, este procesul normal al unei femei sănătoase! E adevărat că numărul lor este important, dar și calitatea, pentru obținerea unei sarcini sănătoase fiind necesară îndeplinirea ambelor condiții. Și totuși care este vârsta ideală pentru a deveni mamă?

Apogeul cantității și calității ovocitelor

Fertilitatea unei femei este maximă la vârsta de 18 ani, dar asta nu înseamnă că este neapărat și cel mai bun moment, și cea mai potrivită vârstă pentru a aduce pe lume un copil. Chiar dacă organismul este pregătit să ducă o sarcină și să dea naștere unui copil, emoțional și financiar lucrurile nu sunt simple. Dar acestea ar fi singurele piedici… Căutând un răspuns cât mai corect la întrebarea ”Care este vârsta ideală pentru a deveni mamă?”, am putea spune că între 18 și 24 de ani. Atât din punct de vedere al numărului cât și a calității ovocitelor.

La 35 de ani începe declinul

După vârsta de 25 de ani, până la 35 de ani, rezerva ovariană scade și tot scade. Atât în cantitate cât și în calitate. Iar după 35 de ani declinul este accelerat iar procesul este ireversibil. O sarcină începe să fie mai dificil de obținut pe cale naturală după vârsta de 35 de ani. De asemenea, riscul de hipertensiune arterială în sarcină și de avort spontan este mai mare. Potrivit specialiștilor, până la vârsta de 30 de ani o femeie ar trebui să aibă măcar un copil. Dacă vei tot amâna luarea deciziei de a avea un copil, pe la 40 de ani ai putea avea surprize. Neplăcute. De la probleme de infertilitate la probleme de sănătate ale fătului. Chiar dacă știința a progresat atât de mult încât menopauza precoce poate fi amânată iar ovulația reactivată, de ce ai lăsa lucrurile să ajungă până acolo?

Argumente care să te convingă

Dacă tot am stabilit care este vârsta ideală pentru a deveni mamă – de fapt intervalul ideal! – să vedem care sunt și avantajele:
Risc redus de avort spontan și naștere prematură;
Risc redus de afecțiuni medicale ale mamei (fibrom, endometrioză, preeclampsie, diabet gestațional) și ale fătului (anomalii cromozomiale);
Capacitatea organismului de a se reface mai rapid după naștere;
Cotă maximă de energie pentru a face față tuturor provocărilor meseriei de părinte.

My title page contents