Cum ingrijesti dantura in sarcina. Sfaturi utile de la un stomatolog

Cum ingrijesti dantura in sarcina. In timpul sarcinii s-ar putea sa ajungi la dentist mai des decat credeai. Modificarile hormonale au ca efect secundar si inmultirea bacteriilor, cauzand umflarea, inrosirea si sangerarea gingiei. Si nu vrem sa te speriem, dar gingivita de sarcina poate duce la distrugerea ligamentelor ce tin dintii in os… Andra Custura (medic stomatolog Andra Smile) iti spune cum sa-ti ingrijesti dantura in cele 9 luni.

De preferat ar fi ca tratamentele in primul trimestru si in a doua jumatate al celui de-al treilea trimestru sa fie evitate, deoarece acestea sunt cele mai importante momente in dezvoltarea organelor copilului si este bine sa nu expunem corpul la factori de risc si stres suplimentar. In al treilea trimestru devine oricum foarte dificil sa stai mult intinsa pe spate, asa ca majoritatea lucrarilor si interventiilor ar trebui realizate in cel de-al doilea trimestru, perioada in care este permisa si anestezia.

Medicul stomatolog trebuie sa stie daca urmezi vreun tratament medicamentos sau iei vitamine prenatale prescrise de medicul ginecolog, pentru a-ti putea personaliza tratamentul. Radiografiile nu sunt indicate pe parcursul sarcinii.

Femeile insarcinate ar trebui sa faca obligatoriu igienizari de doua ori in timpul sarcinii, pentru a evita gingivita de sarcina si cariile, intrucat exista risc de eruptii. Microbii devin mai agresivi, deoarece gravidele mananca mai des, iar astfel creste si riscul placii bacteriene. In primele trei luni nu se va face anestezie, cariile profunde care dau dureri se vor putea trata prin utilizarea unui pansament calmant, devitalizant. Este indicat periajul dintilor de doua ori pe zi, dimineata si seara, inainte de culcare si se recomanda folosirea de ata dentara. Orice sangerare si iritatie gingivala trebuie raportata de urgenta medicului. Femeile care stiu ca sufera de gingivita si paradentoza ar trebui sa mearga la consult chiar de 3-4 ori in timpul sarcinii –  explica dr. Andra Custura.

Cum ingrijesti dantura in sarcina. Anestezia si radiografiile in timpul sarcinii

In prezent exista studii contradictorii in ceea ce priveste efectele secundare ale anestezicilor. Daca lucrarile dentare sunt necesare, cantitatea de anestezie administrata ar trebui sa fie minima sau se pot folosi pansamentele calmante, devitalizante. Cand mamica se simte confortabil si nivelul de stres al copilului este minim.

Daca este nevoie de antibiotice pentru a preveni sau trata infectiile, penicilina sau amoxicilina pot fi prescrise femeilor gravide, insa nu inainte de a discuta si cu medicul ginecolog. Este important sa se evite tetraciclina, ce poate cauza decolorarea si/sau patarea temporara sau permanenta a dintilor copiilor.

Si in cazul radiografiilor parerile sunt impartite. Conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie nu are o doza de radiatie suficient de mare incat sa provoace efecte adverse embrionului sau fatului. Cu toate acestea este bine sa se evite orice risc.

Cum ingrijesti dantura in sarcina. Cum sa ai dinti sanatosi

• Adopta o dieta alimentara echilibrata, bogata in produse lactate, branzeturi si iaurt – surse foarte bune de minerale esentiale care ajuta la dezvoltarea dintilor, gingiilor si oaselor bebelusului.
• Redu consumul de dulciuri si prajituri
• Spala-te mai ds pe dinti, daca mananci mai des
• Daca treci prin episoade de greturi si nu suporti pasta de dinti, o poti inlocui cu bicarbonat de sodiu. Nu te spala pe dinti imediat dupa ce ti-a fost ra, ca sa eviti sa declansezi un nou episod de greturi. Poti in schimb clati gura cu apa.
text: consultant dr. Andra Custura (medic stomatolog Andra Smile)

foto Shutterstock.com

My title page contents