Desertul copilariei: găluşte cu prune

Găluşte cu prune. Așa mirosea vara, acasă, la mamă. A cartofi fierți, a prune, a scorțisoară. A raiul pe pământ. Pentru că găluştele cu prune sunt și vor rămâne unul dintre felurile mele de mâncare favorită, iată cum se pun in practică.

 

INGREDIENTE GĂLUȘTE CU PRUNE

  • 12-14 prune mici/ medii
  • 300 g cartofi
  • sare
  • 30 ml ulei sau unt de cocos
  • 1 ou
  • 100 g făină
  • 50 g unt
  • 50 g pesmet
  • zahăr pudră
  • scorţişoară pisată
  • vanilie

Încearcă și rețeta de găluște cu caise.

MOD DE PREPARARE GĂLUȘTE CU PRUNE

Găluşte cu prune. În trei timpi și cinci mișcări. Ai aici cea mai simplă rețetă! Și, vei vedea că nu e nevoie să fii Master Chef ca să îți iasă. O să ai niște găluşte cu prune de poveste. Ca cele din copilărie.

 

Desertul copilariei: găluşte cu prune

Desertul copilariei: găluşte cu prune

 

  • Primul pas – spală cartofii. Apoi îi vei fierbe întregi, în coajă, în apă cu sare pentru 40 de minute.
  • Ce faci acum? Speli prunele și le desfaci. Le cureţi de sâmburi și le lasă la scurs.
  • Totodata presară deasupra prunelor zahar, vanilie li scorțișoară pentru un gust divin.
  • După ce s-au fiert cartofii, îi cureți de coajă. Încearcă să faci această operațiune cât sunt încă fierbinți.
  • Apoi, îi zdrobeși şi îi amesteci cu ulei.
  • Când compoziţia s-a răcit, adaugă făina şi oul. Amestecă bine până când vei obţine un aluat omogen.
  • Acum, împarte aluatul obținut în 12  gogoloașe.
  • Pe de altă parte,  pune pe foc o oală cu 2 l de apă, în care adaugă musai sare.
  • Vine din nou rîndul prunelor. Iei cîte o prună pe care o ascunzi în mijlocul unei gogoloașe de aluat și faci o bilă frumoasă. Rotundă. Apoi, treci fiecare gălușcă prin făină.
  • Ce urmează? Găluștile cu prune le vei pune pe rând în apa clocotită.
  • Le lași să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită.
  •  Opreşte focul şi mai lasă vedetele în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.
  • Separat, prepari pesmetul. Într-o tigaie încinsă, topești un pic de unt sau de ulei de cocos. Adaugi pesmetul și îl rumeneşti.
  •  Revii la găluştele cu prune fierte în apă. Le scoți frumos cu o spatulă și le lași la scurs. Apoi, le tăvălești prin pesmet.
  • La final, pudrează-le cu un amestec din zahăr pudră, scorţişoară şi un pic de vanilie.
  • Poftă bună la găluşte cu prune

Știi că există și găluște cu mere?

 

Te invit să prepari și tu desertul copilariei: găluşte cu prune. Sunt curioasă cum îți ies și ce amintiri îți stârnesc. Să ne dai de veste.

 

 

 

Sursa foto – Pinterest
My title page contents