10 alimente antiinflamatoare. Cum să le integrezi în dieta ta pentru o sănătate optimă? Ce să mănânci pentru a elimina inflamația? Inflamația este un răspuns natural al sistemului nostru imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor, traumelor sau rănilor. Mecanismul inflamației are ca scop eliminarea cauzei de bază, repararea leziunilor tisulare și restabilirea funcției normale a organismului.
Natura pune la dispoziție o varietate de ingrediente alimentare care contribuie la reducerea inflamației și la îmbunătățirea stării generale de bine. Mai jos, vom descoperi 10 alimente antiinflamatoare (cu rol antiinflamator) și modul ideal de a le introduce în alimentația zilnică. Profitând de proprietățile lor, ne putem îmbunătăți sănătatea și menține echilibrul organismului.
Alimente antiinflamatoare și zonele din corp unde acestea pot elimina inflamația
Anumite alimente cu efect antiinflamator contribuie la reducerea inflamației din diferite zone ale corpului, promovând sănătatea generală. Alimentele care ajută la eliminarea inflamației au, în general, caracteristici specifice care le fac eficiente în combaterea acestui proces inflamator în organism.
Există alimente antiinflamatoare musculare
Acestea pot întări sistemul imunitar și pot proteja celulele. Alimentele pe bază de pește sau semințele, sunt bogate în acizi grași polinesaturați, numiți Omega-3: exercită o puternică acțiune antiinflamatorie prin combaterea acidului arahidonic și a acțiunii sale proinflamatorii și de exacerbare a durerii.
Alte alimente sunt în schimb antiinflamatoare intestinale
Cele care conțin întotdeauna o cantitate bună de Omega-3, utile și pentru a repara țesuturile interne compromise de iritație. Cerealele sunt, de asemenea, un aliat valoros împotriva iritației intestinale, precum și carnea albă, peștele, fructele precum merele și bananele.
Apoi există alimente care luptă împotriva inflamației cauzate de osteoartrită
Deși știm că nu există un singur declanșator și că osteoartrita poate apărea adesea din cauza unei serii întregi de factori, de la familiaritate la stilul de viață, putem încerca să integrăm mai mult în dieta noastră acele alimente care par să ajute la prevenirea osteoartritei.
Prin urmare, ar trebui să includem în dietă doze bune de antioxidanți și Omega-3 menționați mai sus, cunoscuți de ceva timp ca antiinflamatoare eficiente. Fructele uscate, fructele roșii bogate în antioxidanți, condimentele și unele tipuri de fructe și legume sunt excelente în acest scop.
Alimente antiinflamatoare pentru plămâni
Acestea pot ajuta la menținerea plămânilor activi și, în consecință, la asigurarea funcționării corecte a întregului corp. Sunt în principal fructe și legume, cu diverse vitamine și alte substanțe cu efect antioxidant sau utile pentru sistemul imunitar.
Bunăstarea prostatei și a tractului urinar depinde și de alimentație
Alegerea alimentelor potrivite pentru consum este importantă pentru a menține un stil de viață sănătos și pentru a preveni cele mai frecvente boli precum prostatita, hipertrofia de prostată și cancerul de prostată. Apa este foarte importantă. Aceasta favorizează diureza și eliminarea bacteriilor și, în general, o dietă cu un reziduu acid ridicat care ajută la scăderea pH-ului urinei (fructe roșii, legume, cereale).
Principalii aliați ai pielii noastre, potriviți pentru reducerea inflamației din corpul nostru
În primul rând, apa, esențială pentru o hidratare adecvată, precum și vitaminele A, C și E, Omega-3 și Omega-6, care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, carotenoizii, care stimulează producția de colagen și elastină, îmbunătățesc filtrarea UV și prezintă efecte antiinflamatorii.
Alimente antiinflamatoare naturale
Există unele alimente care acționează ca antiinflamatoare naturale, utile pentru protejarea stării noastre de sănătate și îmbunătățirea vieții noastre de zi cu zi. În primul rând, fructe și legume – ca alimente care pot regla în mod natural procesele antiinflamatorii.
Există, de asemenea, multe ierburi antiinflamatorii naturale, precum și condimente, potrivite pentru prepararea ceaiurilor din plante sau pentru aromatizarea mâncărurilor noastre și care în același timp sunt un panaceu pentru organism. Vorbim despre ghimbir, scorțișoară, cuișoare, turmeric.
Includerea alimentelor antiinflamatorii și antioxidante în dieta noastră nu poate decât să ne îmbunătățească stilul de viață. Cu toate acestea, trebuie să reții întotdeauna că niciun aliment nu poate îmbunătăți sănătatea unei persoane. La fel cum niciun aliment nu poate elimina inflamația din organism în mod natural.
Este mai important decât orice altceva să avem o mare varietate de alimente hrănitoare și sănătoase în dieta noastră zilnică și să variem sau să alternăm sursele de proteine, de la carne, la pește, la leguminoase.
Iată o listă cu 10 alimente antiinflamatoare pe care să le incluzi în dieta ta:
1. Somon
Somonul este bogat în Omega-3 și acizi grași. Un aliment antiinflamator atât în varianta sa proaspătă, pentru a fi preparat la abur și servit cu broccoli. Cât și în varianta sa afumată, consumat împreună cu avocado.
2. Turmeric
Turmericul este considerat un superaliment. Are proprietăți antiinflamatorii datorită uleiului și polifenolilor pe care îi conține, care inhibă mediatorii chimici responsabili de procesele inflamatorii. Turmericul are, de asemenea, proprietăți antioxidante și imunostimulante.
3. Nuci
Nucile sunt bogate în grăsimi polinesaturate și sunt utile în scăderea nivelului de colesterol din sânge. Acestea conțin proteine vegetale, vitamine și minerale. În plus, găsim în compoziția lor acid elagic care este antioxidant, antiinflamator și antiinfecțios.
4. Ghimbir
Studii recente au confirmat multiplele proprietăți medicale ale acestei rădăcini. De exemplu împotriva dispepsiei, răului de mașină, a greții și a vărsăturilor în timpul sarcinii. Ghimbirul s-a dovedit eficient și ca antiinflamator, antispasmodic, în caz de reumatism, gastrită și dureri de cap. Confirmarea proprietăților atribuite ghimbirului prin utilizarea populară tradițională, în special asupra efectului antiemetic.
5. Ceai verde
Ceaiul verde este o varietate de ceai care este produsă în China, Japonia și India și nu este un ceai fermentat. Adică frunzele nu suferă niciun tip de oxidare. Frunzele de ceai verde conțin mulți antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care au o acțiune antiinflamatoare și anti-îmbătrânire. Ceaiul verde are, de asemenea, proprietăți diuretice și accelerează metabolismul. Se recomandă consumul între mese pentru a nu împiedica absorbția fierului.
6. Varză și spanac
Legume cu frunze verzi închise: varză simplă, varză neagră, spanac. Trei legume cu proprietăți antiinflamatorii, bogate în vitamine și minerale și foarte rapid de gătit.
7. Ceapă
Această legumă are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii foarte valide și este, de asemenea, săracă în calorii.
8. Usturoi
Usturoiul, precum și ceapa, îl găsim în zeci și zeci de soiuri, toate bogate în proprietăți antiinflamatorii.
9. Fructe roșii
Zmeura și afinele mai presus de toate, pentru a fi consumate în ape aromate, ceaiuri din plante sau iaurt dimineața.
10. Ulei de măsline extravirgin – unul dintre cele mai folosite 10 alimente antiinflamatoare
Uleiul este un element de bază al dietei mediteraneene. Datorită numeroaselor studii pe această temă, acum s-a stabilit că uleiul de măsline este un aliat prețios pentru bunăstarea noastră. Utilizarea sa constantă promovează scăderea colesterolului „rău” (LDL) și creșterea colesterolului „bun” (HDL). Prelucrat corespunzător, acesta păstrează vitaminele, gustul și aroma măslinelor.