5 beneficii ale salcâmului. Salcâmul a fost folosit de secole în prepararea medicamentelor, ca ingredient pentru pregătirea alimentelor și în prelucrarea lemnului. Mai mult decât atât, egiptenii și triburile aborigene din Australia au folosit salcâmul în diferite moduri: de la coacerea dulciurilor până la tratarea hemoroizilor.
Prima specie descoperită de către omul de știință suedez Carl Linnaeus în 1700 a fost numită Acacia nilotica. De atunci și până în ziua de azi, aproape 1.000 de specii au fost adăugate familiei de salcâmi.
Dar, care sunt beneficiile salcâmului?
Așadar, iată 5 beneficii ale salcâmului:
1. Ameliorează durerea și iritarea
Salcâmul are o textură natural lipicioasă și ajută la reducerea iritațiilor și inflamației, precum și la ameliorarea durerilor de stomac sau gât.
2. Promovează sănătatea orală
Extractul unei specii de salcâm cunoscut sub numele de salcâm catechu, uneori numit khair negru, poate fi folosit în produse orale, cum ar fi apa de gură; utilă pentru a preveni gingivita. De asemenea, pudra de salcâm poate fi folosită și într-un tip de pastă de dinți pe bază de plante care curăță dinții, fiind mai puțin abrazivă pe smalț.
3. Sursă bună de fibre
Salcâmul conține fibre alimentare solubile în apă (WSDF), extrem de utile în menținerea colesterolului sub control.
Un alt beneficiu: Un studiu a arătat că administrarea a 15 grame de salcâm în formă lichidă, în fiecare zi, ajută la controlul concentrației de colesterol plasmatic în sânge. Salcâmul este o sursă bună de fibre alimentare conținute în multe alimente; inclusiv cereale, sucuri și iaurturi.
4. Vindecă rănile
Salcâmul este adesea folosit în tratamente topice pentru a vindeca rănile. Într-un studiu, o specie de salcâm cunoscut sub numele de salcâm caesia a fost testat pe șobolani, ca parte a unui tratament topic. S-a constatat vindecarea mai rapidă a rănilor decât cu tratamentul standard. Medicii, oamenii de știință și cercetătorii cred că acest efect se poate datora unora dintre componentele chimice ale acestei specii de salcâm, cum ar fi alcaloizii, glicozidele și flavonoidele.
5. Reduce grăsimea corporală
Salcâmul reduce grăsimea corporală. Într-un studiu care a implicat 120 de femei, 60 de femei au luat 30 de grame de salcâm pe zi, timp de șase săptămâni, în timp ce celelalte 60 au luat un placebo care conținea doar 1 gram de pectină.
Rezultatele au arătat că femeile care au luat salcâm și-au redus indicele de masă corporală. Procentul de grăsime corporală a fost, de asemenea, redus cu mai mult de 2%.