Să descoperim împreună câteva motive pentru care ai picioarele reci. Picioarele reci reprezintă o problemă des întâlnită. În cea mai mare parte, apare ca urmare a circulației sanguine deficitare la nivelul picioarelor. Cele mai afectate sunt în principal femeile și, în special femeile aflate în perioada fertilă. Din cauza unor efecte hormonale asupra circulației și vasoconstricției.
De asemenea, de această neplăcere suferă și persoanele care stau multe ore în picioare, cele care folosesc încălțăminte nepotrivită, împiedicând astfel circulația corectă. Deci, în aceste cazuri, este bine să-ți schimbi obiceiurile și să urmezi câteva sfaturi pentru a rezolva problema.
Motive pentru care ai picioarele reci – o tulburare destul de răspândită
Există, de fapt, o tulburare destul de răspândită, numită fenomenul Raynaud, care apare în urma expunerii la frig sau la stres emoțional particular. Această boală implică răcirea membrelor (picior sau mână) care devin mai întâi palide și apoi cianotice, pentru a reveni în cele din urmă la starea lor inițială. În cazuri rare se agravează provocând ulcere și răni. Situație în care trebuie să contactezi imediat un specialist pentru a urma un tratament adecvat.
Alte cauze sau aliați ai acestei patologii sunt stresul și fumatul care afectează bătăile inimii și vasele de sânge. Cu o eficiență mai scăzută a fluxului de sânge către vârfurile membrelor inferioare și superioare (degetele de la picioare și ale mâinilor).
În plus, pacienții cu diabet, candida, anemie și hipotiroidism suferă cel mai mult de picioare reci.
Dacă ai factori de risc asociați cu boli cardiovasculare, cum ar fi istoric de fumat, hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau diabet e posibil să te confrunți cu această neplăcere.
Cele mai importante motive pentru care ai picioarele reci:
1. Circulație slabă
Circulația slabă este una dintre cele mai frecvente cauze ale picioarelor reci. Când temperatura din exterior scade, corpul tău lucrează pentru a menține căldura. Drept urmare, vasele de sânge din extremități restricționează circulația către partea centrală a corpului.
Nu ignora următoarele cauze comune ale circulației deficitare:
Circulația slabă poate fi rezultatul unui stil de viață sedentar. Dacă nu te ridici și nu te miști, crește probabilitatea de a nu circula în mod adecvat sângele la nivelul membrelor.
Circulația slabă cauzată de factorii de risc asociați bolilor de inimă. Pomparea sângelui prin corp într-un ritm suficient de rapid poate fi o provocare și picioarele reci frecvente pot fi un semn că ceva nu funcționează cum trebuie.
Boala arterială periferică este un rezultat al circulației deficitare la nivelul picioarelor și mâinilor.
Nu în ultimul rând, dacă ai fost sau ești fumător, surpriză: fumatul poate deremina și o circulație slabă.
2. Motive pentru care ai picioarele reci – Deficiență de fier
Fierul este un mineral cu mai multe funcții importante pentru corpul nostru, în principal responsabil cu producerea de globule roșii și de transportul oxigenului în întregul corp.
Deficitul de fier poate provoca anemie și poate duce la simptome precum oboseala, dar poate duce și la picioarele reci ca urmare a răcelii. Anemia cu deficit de fier poate apărea chiar și la persoane foarte sănătoase. Deficitul de fier poate fi tratat relativ ușor, cu modificări ale dietei și prin administrarea de suplimente.
3. Diabet zaharat tip 1 sau tip 2
Diabetul poate provoca picioare reci din cauza afectării nervilor.
Alte simptome pot include amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor. Dacă întâmpini simptome precum leziuni nervoase la nivelul picioarelor, consultă un podiatru.
4. Hipotiroidism
Când tiroida nu produce suficient hormon tiroidian, metabolismul corpului tău este afectat. Deoarece metabolismul controlează atât bătăile inimii, cât și temperatura corpului, o tiroidă nederactivă (hipotiroidism) ar putea contribui la reducerea circulației și la picioare mai reci.
Pentru a stimula metabolismul, poți încerca să faci mai multe exerciții fizice. Consumă mai multe proteine și carbohidrați mai puțin rafinați și evită cofeina.
Când să vezi un podiatru
Dacă te confrunți cu problema picioarelor reci frecvent, poartă mai întâi o pereche de șosete de lână de calitate. Dacă, totuși, picioarele continuă să fie reci, poate e cazul să consulți un podiatru, mai ales dacă:
- ai răni pe degetele de la picioare și durează mult timp pentru a se vindeca;
- simți o oboseală prelungită;
- te confrunți cu modificări de greutate;
- ai dureri de picioare.
.