Salată de năut și ton – Rețeta ideală pentru cei care caută un preparat proaspăt, ușor și hrănitor, perfect pentru un meniu ușor și pentru mesele de zi cu zi. Rapidă și ușor de preparat, această salată este gata în câteva minute și combină simplitatea ingredientelor mediteraneene precum tonul, năutul și roșiile.
Nota suplimentară este dată de sosul de lămâie și muștar, care conferă felului de mâncare o notă citrică și ușor picantă, perfectă pentru a spori aromele.
Versatilă și ușoară, salata de năut și ton este perfectă pentru un prânz rapid, o cină de vară sau pentru a o lua la serviciu ca cutie de prânz. Un fel de mâncare simplu și echilibrat, care nu obosește niciodată și se adaptează oricărei ocazii.
Salată de năut și ton
Porții: 4 persoane
Preparare: 10 minute
Ai nevoie de:
200 g roșii cherry
460 g năut prefiert
160 g ton în saramură
Busuioc după gust
Sare după gust
Ai nevoie pentru sosul citronette de muștar de:
Coaja de la ½ lămâie
Sucul de la ½ lămâie
3 g muștar clasic
20 g ulei de măsline extravirgin
Sare după gust
Pregătești salata așa:
Pentru a pregăti salata, mai întâi speli roșiile cherry, apoi le tai în sferturi și le transferi într-un castron. Adaugi năutul prefiert, clătit în prealabil și bine scurs, iar busuiocul în bucăți.
Desfaci tonul în bucăți, cu mâinile sau cu o furculiță, și îl adaugi în castron. Amesteci și condimentezi cu sare.
Pregătești sosul citronette de muștar:
Într-un castron, razi coaja unei lămâi, adaugi și sucul său și sare.
Torni uleiul încet și, în același timp amesteci cu un tel. Alternativ poți folosi și un blender. Când sosul citronette este emulsionat, adaugi muștarul și amesteci din nou.
Adaugi sosul peste salată, amesteci și o servești la masă. Salata ta este gata de servit.
Conservare
Salata de năut și ton se poate păstra la frigider, într-un recipient închis, timp de 1 zi.
Sfat
Poți îmbogăți salata cu măsline negre, capere și ceapă roșie pentru o aromă mai mediteraneană. Pentru o notă crocantă poți adăuga suplimentar castraveți, ardei sau ridichi. Înlocuiești o parte din năut cu fasole cannellini sau linte pentru o variantă și mai bogată în proteine vegetale.